A Föld lakossága meghaladja a 7 milliárdot, a túlnépesedés már nem kérdés többé, hanem tény. A városok terjeszkednek és megpróbálnak minden talpalatnyi helyet kihasználni, amit csak lehet. Kezdjük kicsinek érezni világunkat, de az ugyanakkora, mint 4,5 milliárd évvel ezelőtt.
Ahogyan növekszik az emberiség létszáma, úgy nő a járműveink mennyisége is. Több mint 1 milliárd autó közlekedik az utakon világszerte, ez több mint elegendő, nem beszélve arról, hogy ezen autóknak valahol akkor is lenniük kell mikor épp nem  mennek velük. A világ városaiban ezért húzzák fel egymás után a parkolóházakat, hogy ne az utcán álljanak a járművek.  A mérnökök, tervezők megpróbálnak minél helytakarékosabb és praktikusabb megoldásokat találni egy-egy ilyen épület megépítése előtt. 
Nézzük meg a világ legkülönösebb parkolóházait! 
1111 Lincoln Road – Miami, USA
A világ legérdekesebb parkolóházai 1
A világ legérdekesebb parkolóházai 2

A világ legérdekesebb parkolóházai

A világ legérdekesebb parkolóházai

A világ legérdekesebb parkolóházai 18
A világ legérdekesebb parkolóházai 19
A világ legérdekesebb parkolóházai 20
A világ legérdekesebb parkolóházai 21
A világ legérdekesebb parkolóházai 22
A világ legérdekesebb parkolóházai 23
A világ legérdekesebb parkolóházai 24
A világ legérdekesebb parkolóházai 25
A világ legérdekesebb parkolóházai 26
A világ legérdekesebb parkolóházai 27
A világ legérdekesebb parkolóházai 28
A világ legérdekesebb parkolóházai 29
A világ legérdekesebb parkolóházai 30
A világ legérdekesebb parkolóházai 31
A világ legérdekesebb parkolóházai 32
Fotó megosztása:
A világ legérdekesebb parkolóházai 33
A világ legérdekesebb parkolóházai 34
Igazán jól néz ki a 2010-ben átadott parkoló, amibe összesen 600 autó fér el. Az épületet a Herzog & de Meuron csoport készítette, a szintek eltérő méretét és magasságát pillérekkel kötötték össze és ez adja a nem mindennapi látványt. Az épületben üzletek és irodák is találhatóak, minden szinten üvegfal biztosítja a világítást. 
HageveldEstate – Heemstede, Hollandia
A világ legérdekesebb parkolóházai 35

A világ legérdekesebb parkolóházai 36
A világ legérdekesebb parkolóházai 37
Ez a parkoló akár egy titkos katonai bázis is lehetne. Oldalról nézve csak egy mesterséges tavat látunk, amin áthatol a napsugár. Elölről azonban látszik, hogy egy földalatti garázsról van szó, amelyből kihajtva a víz felszínére érünk, tulajdonképpen a vízből bukkanva fel. Itt a víz a dizájn mellett funkciót is kap, hiszen a mélygarázsba ezen keresztül jut be a fény. Zseniális ötlet! 
Marina City Towers – Chicago, USA
A világ legérdekesebb parkolóházai 38
A világ legérdekesebb parkolóházai 39
Az épületben találhatók lakások és kereskedelmi egységek is. A 65 emeletes ikertorony alsóbb szintjein spirálisan helyezték el a parkolókat, ahová 896 autó fér el tornyonként. A méhkaptárok egyenesen Chicagóra nyílnak, így csak vékony lánc választja el az autókat a várostól. Itt nagyon kell figyelni, hogy mindig szigorúan kinyomott kuplunggal indítsunk, különben könnyen lepottyanhatunk, ha sebességben maradt az autó. 
Parc des Celestins – Lyon, Franciaország
A világ legérdekesebb parkolóházai 40
A világ legérdekesebb parkolóházai 41
A parkoló belülről leginkább középkori síremlékekre emlékeztet. Ezt az optikai hatást erősíti a földszinten elhelyezett tükör, amely lassan forog, és úgy osztja el a földszintre beeső fényt a hét emeletes épületben. A földszinten található periszkóppal a behajtók megnézhetik, hogy hol van üres hely. 
Autostadt tornyok – Wolfsburg, Németország
A világ legérdekesebb parkolóházai 42
A világ legérdekesebb parkolóházai 43
Ez a két torony nem kimondottan lakossági célra szánt épület, kizárólag a Volkswagen gyárból kiguruló kész modelleket helyezik el itt. Egy óriási robotkar pakolgatja az autókat a siló 20 emeletén. Aki innen szeretne autót vásárolni az csak rámutat az egyikre az üvegen keresztül és végignézheti, ahogyan a robot lehozza a nullkilóméteres autót. 
Santa Monica Civic Center 
A világ legérdekesebb parkolóházai 44
A világ legérdekesebb parkolóházai 45
Ez az első olyan épület, aminek a környezettudatosságát, fenntarthatóságát a LEED (Leadershipin Energy and Environmental Design) kiválóra minősítette az Egyesült Államokban. A 900 férőhelyes, 7 és fél emeletes épület, nagyon környezetbarát és praktikus. A mesterséges fűtést a minimálisra szorították és az esővizet is felhasználják. Ez az épület mintát adhat az építészeknek, beruházóknak és elindíthatja a környezettudatos és esztétikus parkolóházak hullámát.
Michigani Színház Parkológarázs – Detroit, USA
A világ legérdekesebb parkolóházai 46
A világ legérdekesebb parkolóházai 47
A Michigani Színház valamikor Detroit szórakoztatóközpontja volt. A 4000 férőhelyes színházat még 1926-ban építették, de mára csak egy váz maradt a város hanyatlásának áldozataként. A gyönyörűen díszített boltív már csak egy tető, amely 160 gépkocsit véd meg az időjárástól a város központjában.