Turisták időről-időre felfedezik a svédországi erdőségben azt az elhagyatott autótemetőt, ahol több mint ezer veteránt vett birtokba a természet, és csendben, búskomoran várják a végítéletet. A járművek roncsértéke állítólag meghaladja az 1 millió svéd koronát, ami átszámítva 35 millió forint.
A telepet egy svéd testvérpár hozta létre az 1950-es évek elején – a második világháború után -, az amerikai hadsereg által használt, és aztán otthagyott járművek összegyűjtése, majd alkatrészeik értékesítése céljából. A veterán Audikat, Opeleket, Fordokat, Volvókat, Saabokat és Buickokat, az 54 éves Svein Nordrum fotográfus fényképezte le legutóbb.
Ezer autó pihen a svéd temetőben 3
“Minden nagyon csendes volt. Igazán furcsa, és különleges érzés ragadott magával fényképezés közben, olyan volt, mintha a világ peremén lennék” – nyilatkozta Nordrum.
Ezer autó pihen a svéd temetőben 4
Ezer autó pihen a svéd temetőben 5
Néhány szervezet már szerette volna felszámolni a roncstemetőt, azonban egyfelől nincs fedezet az elszállítás költségeire, másfelől a környezetvédők is hevesen tiltakoznak az ilyen kezdeményezések ellen, hiszen itt már nem egy roncstelepről, hanem élőhelyről van szó, ahol rengeteg növény és kisállat éli mindennapjait.
A madarak például kitűnően védett fészkelőhelyeket építettek az utasterekben, ezért a környezetvédők mindent megtesznek a terület védelme érdekében.
Ezer autó pihen a svéd temetőben 6
Ezer autó pihen a svéd temetőben 7
Több alkalommal is megvizsgálták az autókat, és azok annak rendje-módja szerint meg vannak szabadítva a környezetre veszélyes folyadékoktól. Ráadásul ezekben a járművekben még a műanyag is nagyon kevés, így az sem jelent veszélyt a területre.
Ezer autó pihen a svéd temetőben 8
A testvérek egészen az 1980-as évekig működtették a vállalkozást, a ’90-es évek elején pedig bezárták a bontót, és elköltöztek. A terület Svédország déli részén található, Bastnäs megyében, szóval ha esetleg valaki arra jár, vagy netalán a közelben él, mindenképpen látogassa meg a roncsokat.