Turisták időről-időre felfedezik a svédországi erdőségben azt az elhagyatott autótemetőt, ahol több mint ezer veteránt vett birtokba a természet, és csendben, búskomoran várják a végítéletet. A járművek roncsértéke állítólag meghaladja az 1 millió svéd koronát, ami átszámítva 35 millió forint.
A telepet egy svéd testvérpár hozta létre az 1950-es évek elején – a második világháború után -, az amerikai hadsereg által használt, és aztán otthagyott járművek összegyűjtése, majd alkatrészeik értékesítése céljából. A veterán Audikat, Opeleket, Fordokat, Volvókat, Saabokat és Buickokat, az 54 éves Svein Nordrum fotográfus fényképezte le legutóbb.
“Minden nagyon csendes volt. Igazán furcsa, és különleges érzés ragadott magával fényképezés közben, olyan volt, mintha a világ peremén lennék” – nyilatkozta Nordrum.
Néhány szervezet már szerette volna felszámolni a roncstemetőt, azonban egyfelől nincs fedezet az elszállítás költségeire, másfelől a környezetvédők is hevesen tiltakoznak az ilyen kezdeményezések ellen, hiszen itt már nem egy roncstelepről, hanem élőhelyről van szó, ahol rengeteg növény és kisállat éli mindennapjait.
A madarak például kitűnően védett fészkelőhelyeket építettek az utasterekben, ezért a környezetvédők mindent megtesznek a terület védelme érdekében.
Több alkalommal is megvizsgálták az autókat, és azok annak rendje-módja szerint meg vannak szabadítva a környezetre veszélyes folyadékoktól. Ráadásul ezekben a járművekben még a műanyag is nagyon kevés, így az sem jelent veszélyt a területre.
A testvérek egészen az 1980-as évekig működtették a vállalkozást, a ’90-es évek elején pedig bezárták a bontót, és elköltöztek. A terület Svédország déli részén található, Bastnäs megyében, szóval ha esetleg valaki arra jár, vagy netalán a közelben él, mindenképpen látogassa meg a roncsokat.