Néhány lelkes orosz autóépítő fogta a Szovjetunió egyik legnépszerűbb tehergépjárművét, a GAZ-66-ot, és megépítették belőle az amerikai hadsereg legendás terepjáróját, a High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle-t, amit hétköznapi nevén csak Humvee-ként ismerünk.

Kattints bármelyik képre és nyílik a galéria
Az alábbi képen pedig egy GAZ-66, amire felépült ez a patent kis Hummer:
Így készítenek Hummert egy orosz garázsban 1
A 60-as évek közepén kezdték el gyártani a GAZ-66-os teherautót (1964-1998) és különböző típusait. A 66-ost kifejezetten a  GAZ-63 felváltására, annak üzemeltetési tapasztalatait felhasználva 1964-től gyártották a ’90-es évek végéig.
Fülkéje kétszemélyes, billenthető, létravázas alvázzal készült, a merev tengelyek hosszanti elhelyezésű félelliptikus laprugókkal kapcsolódnak hozzá. Elől-hátul kettős működésű hidraulikus lengéscsillapítók kerültek bele. A hidak “ZF” rendszerű önzáró differenciálművel vannak felszerelve, ezek a növelt belső súrlódás révén képesek a 80%-os zárásra.
A több mint harminc éves gyártás során a típuson többször is módosítottak, készültek nyitott fülkés és 6×6-os típusváltozatok is, a felépítmények száma szint megszámlálhatatlan.