1970 ősze a blues rock legsötétebb időszakai közé tartozott: két és fél hét leforgása alatt távozott az élők sorából Jimi Hendrix és Janis Joplin, két előadóművész, akiknek a hagyatéka a mai napig élénken és erőteljesen él.

Hendrix közismerten rajongott az amerikai izomautókért, és Corvette-jének sorsáról máig legendák keringenek, ha viszont Joplin autókhoz való viszonya kerül szóba, mindenki egy bizonyos stuttgarti márkára asszociál.

A valóságban azonban Joplin a város másik híres autógyárától, a Porschétól vásárolt magának autót: egy 356C-t. Az eredetileg gyöngyházfehér kabriót barátai és zenésztársai igazi joplinosra festették: a bal első kerékdobon az énekesnő és zenekara is megjelenik. A Porschét egyszer ellopták és szürkére festették, de végül nemcsak a kocsit sikerült visszaszerezni, a különleges fényezést is helyreállították.

Az autó mára több felújításon ment át, bár váza és motorja az eredeti. Nem az viszont a pszichedelikus festés, amelyet 1994-ben egy szakműhely reprodukált.

Az autó sokáig állt a Rock’n’Roll dicsőségek csarnokában, ám mindvégig a család tulajdonában volt (kivéve 1970-73 között, amikor az énekesnő egykori menedzsere kapta meg azt).

Az autót, amelytől elválaszthatatlan volt Joplin, idén december 10-én elárverezik a Sotheby’s kifejezetten extrém festésű veterán járműveket felvonultató aukcióján. A várakozások szerint több mint 400 000 dollárt (110 millió Ft) hozhat.