Egyik kollégánk osztotta meg velünk nem mindennapi defektje történetét. Az abroncs nem egyszerűen feladta a harcot, annál sokkal ijesztőbb módon halálozott el.

Szép hosszú hétvége után irány dolgozni Budapestre. Az eső épp elállt, kezdett kisütni a nap. Alig voltak az autópályán 1/2 10 körül az alsó szakaszon.. Igazi élmény autókázást reméltem Budapestig – még a városi forgalom előtt. 


Siófok után “kikerültem” egy kamiont, amikor éreztem, hogy valamin átmentem. Visszapillantóból láttam, hogy valami narancssárga repül az autóm mögött… (tuti valami törött lámpadarab) Elkezdtem figyelni az autó hangjára, nincs-e furcsa zaj, hátha kivágta a kereket… Úgy tűnt nincs gond, autókázást folytattam 130 km/h-val. Kormányt picit elengedtem, ok minden, autó nem húz semerre, megy szépen amerre kell, nincs gond. 

Aztán pár pillanat múlva furcsa hangok ütötték meg a fülem… Előttem utánam hál istennek senki és semmi, szépen elkezdtem lehúzódni, lassítani, a hang egyre rosszabb volt. Rájöttem, hogy ez bizony defekt lesz, meg kell állni, nincs mese.. Leállósáv – első körben, csak kicsit rángatott az autó, de nagyon szépen viselkedett, nem pördült meg. Mielőtt megálltam volna, olyan 30 km/h -nál egyszer csak elgurult mellettem a futófelület – tiszta F1, jutott eszembe, pedig nem is Pirelli van a gépen :-) Leálltam. Rájöttem, hogy a benzinkút be- és kijárata között állok – leállósáv nem biztonságos, ezt olvastam a Vezess.hu-n.

Nekiindultam, 5 km/h-val begurultam a benzinkút parkolójába elakadásjelzővel.. nem jött senki szembe – jól megnéztem, de inkább az, mint az út széle. A kutasok (94 km Budapest felé – Sóstói pihenő) nagyon kedvesek voltak, felajánlották, hogy segítenek kereket cserélni – ami elvileg nekem is menne, elvégre tanultam 15 éve, műszaki vizsgán azt is húztam. 

DE Mivel van assistance (myOpel) szolgáltatásom az autóhoz, inkább hívtam őket – nem voltam biztos, hogy a kb. 200 m gurulás 3,5 keréken (felnin) nem okozott e gondot a futóműben, nézzen rá szakember, fel szeretnék érni Budapestre, egyben. Illetve kíváncsi voltam mit kapok az éves díjért cserébe, már nem siettem, örültem hogy én is és a kocsi is egyben vagyunk. 

Egy eldurvult defekt története 3
Assistance diszpécser kedves volt, garantálta, hogy 45 percen belül jön valaki “megmenteni”, kereket cserélni – jó esetben. Addig a benzinkúton várakoztam, szakadó esőben – mert persze újra esni kezdett, tovább rontva ezt a napot. Kaptam egy kávét a nagy ijedelemre. Csodák-csodája, autómentő 20 percen belül (!) ott is volt. Kerék kicserélve, nyomás ellenőrizve, papírok aláírva. Fizetni nem kellett, állja az assistance :-) És megérkeztem Bp-re 45 perc csúszással. Assistance – 10 pont! Örülök, hogy nem lett nagyobb baj(om), mint egy kis ijedelem.