Közel egy órán keresztül tartott Los Angeles utcáin a bizarr felvonulás: egy fellobogózott kabrió, “győzelem, a háború véget ért” felirattal az oldalán egyszemélyes parádét szervezett, és lépésben hajtott végig az utakon, mögötte tucatnyi rendőrautóval.


Az autó sofőrje szemmel láthatóan nem akart senkinek semmi rosszat, integetett a járókelőknek, ám mivel akadályozta a forgalmat, a rendőrség megpróbálta őt megállítani. Mivel ekkor nem engedelmeskedett, üldözőbe vették. Mintegy tíz autó és egy helikopter vett részt a 15 km/órával zajló “hajszában”, amely többször is megtorpant, amint egy-egy piros lámpához értek. Az autós egy alkalommal áttért a szemközti sávba, ám többnyire óvatosan vezetett.

Ki tudja, a rendőrök meddig követték volna – a kissé érthetetlen beavatkozás nélkül – a feltételezhetően ittas autóst, ha egy járókelő be nem ugrik a kocsi elé. A vezető ekkor feltette a kezét és kiszállt autójából, mire a gyalogos a közeledő rendőröket megelőzve megragadta és egy járőrkocsi motorházfedelére lökte őt.

Ezután nem csak a továbbra is mosolygós sofőrt, hanem a közbeavatkozó, sokak által máris hősként emlegetett gyalogost is letartóztatták. Utóbbit elmeorvosi vizsgálatnak vetik alá, mert feltételezik, hogy az életveszélyes mutatványt nem ép ésszel hajtotta végre.

Nem derült ki, az autósnak pontosan mi volt a szándéka az egyszemélyes felvonulással.

Alig egy hónappal korábban, ugyancsak Los Angelesben egy lépésben haladó, mentazöld taxit üldöztek a rendőrök hosszasan. Itt azonban konkrét bűncselekményről, sőt, azok sorozatáról volt szó: a taxi sofőrje korábban kirabolt két másik taxist, menekülő járművét pedig egy harmadiktól rabolta el. Ebben az esetben a rendőrök végül beavatkoztak, nekimentek a járműnek és sarokba szorították.