Mindannyian a nagy autós kalandról álmodunk. Hogy egyszer egy napon lesz elég erőnk, pénzünk, időnk, bátorságunk a nagy bőröndöt megpakolva, a kedvenc karcos slusszkulcsunkat zsebre vágva nekiiramodni az útnak. 

A cél egy másik kontinens, az eszköz egy igazi autó, még lélekkel, nem holmi műanyagból fröccsöntött, tökéletes közlekedési eszköz. Lehetetlen? Örökké csak vágyva morzsolgatott lázálom? Egy finn csapat számára már nem. Ők meglépték. 
Tavaly átutazták Amerikát egy Ladával. Emésszük, elemezzük ezt a mondatot. Az Egyesült Államokról van szó, két óceánpartot összekötő, életre szóló túráról, ez már egy Toyota Camry volánja mögött is veszett jó móka. De a srácok nem érték be ennyivel, autóbérlés helyett stílusosan érkeztek a csillagos-sávos földre, orosz hódítóként egy VAZ 2102-essel, egy komib Ladával!

A Lada, ami meghódította Amerikát 3 A vas pedig bizonyított, a közel 10 000 kilométeres túra előtt húsz országban járt, így az USA sem kényszerítette térdre. A kimerítően hosszú kalandozás során semmilyen komoly technikai problémával nem kellett megküzdenie a Hoponderos névre keresztelt csapatnak, némi olajpótlás, pár meglazult csavar, egy kiégett izzó a teljes hibalista. Rengeteg kép, információ van a túráról Facebook-oldalukon.

A Lada, ami meghódította Amerikát 4
Kiderül az is, hogy 9494 kilométeren mértek fogyasztást, és 9,23 literes átlaggal teljesített a Lada. Az utolsó kép már az út végén, New Yorkban készült, ahol két szintén KGST piacos autóval találkoztak a ladások “Sokkal könnyebb végigmenni Amerikán egy Ladával, mint Oroszországon egy Corvette-tel” – hangzik a vállalkozást jellemző igaz aranyköpés..

A Lada, ami meghódította Amerikát 5 A célállomás New York. Itt a ladások egy Trabant és egy Dacia társaságában ünnepelték a vállalkozás sikerét.