Mindannyian ismerjük az autópályák külső sávjának szélébe mart figyelmeztető bordákat: ha ráhajtunk, hangos zúgással figyelmeztetnek arra, hogy veszélyes “vizekre” tévedtünk.
Ez a biztonsági megoldás adta a zenélő aszfalt ötletét. A projektben résztvevő szakértőknek – a National Geographic csatorna közlekedésbiztonsági műsora szerkesztőinek, néhány matematikusnak és egy profi útépítő brigádnak – már csak annyi volt a dolga, hogy kidolgozzák azokat a matematikai képleteket, amelyek a megfelelő sebesség mellett pont a kívánt ütemben és hangmagassággal bírják rezgésre az abroncsokat.
Ezt követően az aszfaltozók egy különösen kemény acélötvözetből megépítették a sablonokat, és azokat belenyomták az aszfaltba, arasznyira a sáv szélét jelző felfestéstől.
Amikor a zenélő út helyszínét kellett kiválasztani, a tavaly ősszel útjára bocsátott projekt résztvevői nem sokat teketóriáztak: szinte adta magát a legendás rock’n’roll főút, a Route 66.
Bármilyen ötletes, nem ez az első zenélő út a világon: állítólag öt másik helyszínen is dallamot csalogathatunk ki az aszfaltból. Dániában már 1995-ben építettek hasonlót, igaz, a xilofon-út csupán néhány másodperces szakaszon muzsikál (az alábbi videón kb. a 90. másodperctől).
Japánban is találkozhatunk hasonlóan kialakított úttal, itt szintén sebességhez van kötve az élvezetes hanghatás.