A városi legendák érdekes tulajdonsága, hogy évről-évre új erőre kapnak. Valaki, valahol felfedezi a témát, gatyába rázza, aktualizálja, majd újra útnak indítja. Ilyen sztori a cetlis autólopás is, ami idén januárban főnixmadárként emelkedett fel hamvaiból, és terjed megállíthatatlanul a Facebook üzenőfalakon.


A sokak által megosztott rémtörténet így szól:

“Terjesszétek az autós barátaitoknak!

A múlt héten a közeli Auchan-ban parkoltam. Amikor kihajtottam, észrevettem egy papírt a hátsó szélvédőn. Amikor leszedtem (addigra már haza értem), láttam, hogy az egy benzin blokk volt. Szerencsémre egy barátom már mondta, hogy ne álljak meg (emiatt), mert hogy valaki várhatja, hogy kiszálljak az autómból.

Ez a nőkre és a férfiakra is érvényes. Strasbourg és kelet után, ez a technika már egész Franciaországban elterjedt. Figyeljünk a hátsó szélvédőre tapasztott papírokra! Gépjárműrablások új módszerével állunk szemben! (Ez nem vicc!) Sétálsz a parkolóban, nyitod a kocsidat és beszállsz. Indítasz, rükvercbe teszed a kocsit. Amikor a visszapillantóban hátra nézel, a hátsó szélvédő közepén észreveszel egy papírcetlit. Megállsz, kiszállsz az autóból és ekkor bukkan fel a tolvaj a semmiből. Beszáll az autódba és elhajt. Nagy sebességgel, gyakorlatilag majdnem rajtad keresztül.

Fogadni mernék, hogy a hölgyek a retikülje a kocsiban marad. Így az autótolvajnak az autódon kívül már a címed, a pénzed és a kulcsaid is meg vannak! Házad és személyed nem titok többé! Nagyon jól szervezettek, már több autós járt így pórul!

Amennyiben papírcetlit látsz a hátsó szélvédőre tapadva, zárd be az ajtókat, indíts és menj el onnan! A papírt majd később leszeded. Talán nem árt értesíteni erről a családot, barátaidat, különösen a hölgyeket! Egy retikülben sok fontos irat van. Biztos nem akarod, hogy mindez rossz kezekbe kerüljön!”

Ez a szöveg 2011-ben futotta legutóbbi, sajtót bejáró körét. Akkor a HVG is foglalkozott az üggyel, és megkérdezték az Országos Rendőr-főkapitányságot, de a magyar egyenruhások még nem hallottak a módszerről, a módszerre utaló bejelentést nem tettek az országban. A városi legendákkal foglalkozó Snopes.com szerint a figyelmeztetés 2004 óta járja Amerikát. Szerintük nem elképzelhetetlen, hogy egy-egy ilyen lopás tényleg megtörtént, de ily módon elkövetett bűncselekmények hullámáról biztosan nem lehet beszélni. 

A téma kutatása közben előkerült egy videó, ami véleményünk szerint előre megrendezett jelenetet mutat be, bár az is lehet, hogy valóban a trükkös autólopást rögzítette.

Miért terjed futótűzként?

A sztori hétköznapi tálalása gerjeszti a megosztási kényszert. Mindenki bele tudja élni magát a helyzetbe, és szeretne segíteni, továbbadni a tudást. Valamint a leírt eset körülményei is segítik az érzelmi azonosulást, hiszen itt a tulajdonos jelenlétében, a saját testi épségét veszélyeztetve történik a rablás, ezért még felháborítóbb az egész, mintha az autó egyszer csak eltűnne a parkolóból.

Pont az utóbbi körülmény miatt ritka ez a módszer.
A tulajdonos jelenléte mindig nagy rizikó, miért rabolna autót valaki az Auchan parkolóban, ha ezernyi, utcán pihenő prédából választhatja ki a megfelelőt.

Készüljünk fel a valós veszélyre!

Ettől a módszertől tehát nem kell tartanunk, de ezerféle tolvaj trükk van még, ami kevésbé látványos, és sokkal kevesebb megosztást generál. Ebben a cikkben összegyűjtöttük az autótolvajok elleni védekezés leghatásosabb formáit, az olcsó kormányzártól egészen a profi elektronikus nyomkövető rendszerig.

Tudod melyik autókat lopják leginkább a tolvajok? Kattints a képre a Vezess.hu listájáért!

Rémhír az autótolvajok legújabb aljas trükkje 1