Tíz év után, 2013-ban elbúcsúzott a Gallardo, a Lamborghini modern kori történetének legfontosabb modellje. Gyártásának évei alatt összesen 14 022 darab készült az autóból; ez kis híján fele a márka fennállása alatt gyártott, kicsivel több mint harmincezer Lamborghininek.
Lehetséges, hogy videón látható Gallardo-tulaj nincs tudatában a fenti információnak, különben nem kínozná az olasz bikát az elhagyatott, félig föld, félig aszfalt burkolaton, hanem úgy vigyázna rá, mint a szeme fényére…
…hacsak a tulajdonos nem az a Matt Brandenburg, aki az autóversenyzés minden formáját imádja, és van saját csapata is, a BRAKIM Racing. Brandenburg elhatározta, hogy raliautót épít a videón látható sportverdából, és áprilisban rajthoz áll vele a 2015-ös Empire State Performance Rally-n. Egyelőre több információval nem szolgált a csapat, de kíváncsian várjuk, mi lesz a vége, hiszen egy Lamborghini feltűnése a ralipályán igen szürreális élmény lenne.
A Gallardo tízhengeres, ötliteres erőforrását az Audi 4.2 V8 blokkjából fejlesztették ki. Az 500, majd 520 lóerős motor az Audi összkerékhajtással szerzett tapasztalatait kamatoztatva küldte mind a négy kerekén át a talajra a nyomatékot. 
Ha van pénzed, akár ezt is megteheted 1
A modellt már két év elteltével finomították, meghallgatva a vevők és újságírók kifogásait. 2006-ban színre lépett a Gallardo Spyder, egy évre rá pedig az egy mázsával csökkentett tömegű, 10 lóerővel izmosabb Gallardo Superleggera. 
Mindössze öt évig szolgált az első generációs modell: 2008 tavaszán színre lépett a modell második kiadása. A módosítások átfogóak voltak: a motor lökettérfogata 5,2 literre, teljesítménye 560 LE-re nőtt, sokkal gyorsabbra programozták a robotizált váltót, csökkentették az autó tömegét, és rajtautomatikát építettek be. 
Ha van pénzed, akár ezt is megteheted 2
Az LP 560-4 Spyder még abban az évben megjelent, 2010-ben pedig jött a bevált receptet követő, könnyebb és erősebb LP 570-4 Superleggera. Ez utóbbi 3,7 helyett 3,4 másodperc alatt gyorsult százra, 325 km/óra végsebessége nem változott az alapkivitelű kupéhoz képest. 
Érdekelnek a különleges, egyedi modellváltozatok is? Akkor kattints a képre:

Ha van pénzed, akár ezt is megteheted 3