Alig néhány napja esett át élete legfontosabb műtétjén a svéd Emilott Lantz, aki unta magával cipelni irodája kulcskártyáját, ezért beültettetett a kézfejébe egy jeladót. Így reggelenként, amikor megérkezik munkahelyére, elég megfognia a kilincset, a kártyaleolvasó észleli a jelenlétét, és nyitja az ajtót.
Félretéve magánvéleményünket, miszerint megközelítéstől függően irigylésre méltó és/vagy szánalmas élet az, ahol már csak ez okoz álmatlan éjszakákat valakinek, a technológia gyakorlatilag megegyezik azzal, ahogyan a házi kedvenceket azonosító chippel megjelölik, és miután egy svédországi IT-konferencián egy ezzel foglalkozó cég felajánlotta, hogy a kísérletező kedvű önkénteseknek ingyen beépítik a jeladót, közel százan jelentkeztek, köztük Emillot is.
A beavatkozás fogadtatása érthető módon vegyes volt, a 24 éves Lantz kisasszony szerint azonban nincs ebben semmi különleges. A rizsszemnyi implantátum, ami elvileg a páciens élete végéig működőképes marad, a nő szerint “…nem a jövő zenéje, hanem a jelen. Furcsának találom, hogy csak most kezdtünk el ezzel foglalkozni”
Ha már bent van a chip, elvileg bármilyen információt rá lehet programozni, beleértve autónk kulcs nélküli nyitási és indítási kódszekvenciáját. A megoldás nyilvánvaló előnye, hogy a kezünket soha nem hagyjuk el, és ha el akarják lopni az autót, ahhoz le kell vágniuk a kezünket – bár jobban belegondolva, ezek talán mégsem olyan nagyszerű kilátások…