A nemzetközi bemutatón próbált Škoda Fabia több újdonságot is tartogat, de mind közül a legmókásabbak a telefonon elérhető alkalmazások. A Mirrorlink bevezetésével végre a középkonzolon is élvezhetjük a telefonon futó navigáció képét, sőt az érintőképernyővel irányíthatjuk is azt. Hasznos fejlesztés, amiről bővebben a részletes bemutatóban írok majd.

Az új Fabia megmutatja hogyan spórolhatsz 40 ezret 1

Kevésbé hasznos, de sokkal szórakoztatóbb viszont a telefonra letölthető Smartgate alkalmazás-csomag. Ezekkel végre olyan vezetési adatokhoz juthatunk, amiket csak különleges sportautók kijelzőin élvezhettünk. Az MFA Pro például negyven, az autó belső rendszereiből származó paraméterrel dolgozik, és az ezekből nyert adatokat színes-szagos ábrákon, grafikonokon ábrázolja nekünk.

Az új Fabia megmutatja hogyan spórolhatsz 40 ezret 2

Sportosabb típusoknál a teljesítményadatokat rögzítő applikáció lehet majd érdekes, a gyorsulást mérő, és rögzítő kiegészítéssel. Természetesen minden adat menthető, megosztható a közösségi oldalakon. Hogy mekkora adatmennyiségről van szó, azt nem tudjuk, remélhetőleg nem több gigabyte terheli majd adatforgalmunkat.

Végül a lényeg, a címben említett Škoda drive nevű program!
 Több módon próbáltak már takarékos vezetésre sarkallni minket a gyártók, de mind közül ez a legeredményesebb. Itt a képernyőn csak egy százalékos értéket láthatunk, ami a stílusunk hatékonyságát mutatja, alatta pedig egy összeget euróban, ami 1000 kilométerre levetítve jósolja meg, mennyit spórolunk, ha higgadtan nyomjuk a gázpedált.

Nekünk lejtmenetben sikerült 130-135 euró között tartani az értéket, tehát örökké lejtőn közlekedve kijön a negyvenezres spórolás.