“Itt az új trafipax! Ezt vegyétek észre! SZERETLEK MAGYARORSZÁG!” – olvasható a rövid szöveg az alábbi kép mellett, amin egy optikai jelzőoszlop látható, gyanús, idegen körökkel a közepén.

Kamu traffipaxtól retteg az ország 1

Természetesen a látványtól mindenkiben felforr a düh, és osztja a képet két kézzel kattintva, pedig egy szó sem igaz az egészből. A kép hamis, mint ahogy a hasonló, vírusszerűen keringő felvételek nagy része is. Egyszerű Photoshop, sőt még annak is béna. Mégis úgy tűnik, szeretünk dühöngeni, és ez a hozzáállás gerjeszti a hasonló jellegű álhírek népszerűségét.

Miért a hatalmas siker? Az ok a kamera rejtettségéből fakad. Ha egy teljesen átlagos sebességmérő-állás lenne, senki a füle botját sem mozdítaná. De a titokban, sunnyogva működő pénzbehajtó gépezet mindenkiből kiváltja a felháborodást.

Példa könnyen akad, 2012-ben a postaládába rejtett traffipax ért el hasonló sikereket a közösségi oldalakon. Sokan megették, pedig szintén csak városi legendáról volt szó.

“Most fotóztam, ez nem a Magyar Posta, hanem a Magyar Rendőrség. Akiknek még nem esett le TRAFFIPAX van beleépítve. Zsámbékon Található a doboz” – állt a kép mellett a felháborodott leírás.

Kamu traffipaxtól retteg az ország 2
Hatalmas átverés volt a postaládába rejtett sebességmérő

Akkor az Origo.hu járt utána az ügynek, és derítettek fényt a vaklármára: több településen is telepítettek már hasonló dobozokat. Szerdahelyi Kinga, a Magyar Posta Zrt. szóvivője szerint “a fényképen egy támponti levélszekrény látható, amely a települések külterületén élő lakosok részére érkező postai küldemények, illetve feladott levelek elhelyezésére szolgál. A levélszekrényen látható ablak a kézbesítő támponton való tartózkodási idejének jelzésére vonatkozó tábla elhelyezésére szolgál. A támponti levélszekrényben traffipax nem található.”

Ennek ellenére van valós példa is, a városi kukákban elhelyezett sebességmérők már vetettek be. Ezzel egy szemételszállító napon egy egész negyed közlekedésének tempóját lehet a megengedett sebességre leszorítani, hiszen minden kapualjból leselkedik a veszély. És az újak mellett a régi módszerek sem tűnnek el, a különböző tereptárgyak (oszlopok, reklámtáblák, pillérek) mögött rejtőző mérőkocsi, vagy oda rejtett automata sebességmérő ugyanúgy napi fenyegetést jelent a gyorsan autózókra, vagy az elbambulókra.

Kamu traffipaxtól retteg az ország 3
Kukába rejtve dolgozik a traffipax. Ez valódi!

Lehet rugózni a furfangosan elrejtett, kémfilmekbe illő módon álcázott sebességmérőkön, a valódi helyzet azonban nem idéz regényeket. Nincs szükség ilyen jellegű körítésre, aki gyorsan hajt, az ugyanúgy belefut a lejtő aljára települő rendőrautóba, mint a gólyafészekbe eldugott készülékbe. Főképp, ha az ígéretekhez híven megszaporodnak a hazai traffipaxok!

A legutóbbi hírek szerint a telepítésre kerülő 160, változtatható helyű, 12 funkciós berendezés egyebek mellett felismeri a gyorshajtókat, a záróvonalon előzőket, a piroson áthajtókat, sőt azokat is, akik nem kötötték be a biztonsági övet, számlálja a forgalmat, érzékeli a forgalomtorlódást, a behajtási tilalom és a kötelező haladási irány megszegését, az autópálya leállósávjának vagy az autóbusz forgalmi sávjának jogosulatlan igénybevételét, a vasúti átjárón történő áthaladásra vonatkozó előírások be nem tartását.

Végül: Inkább terjedjen a valóság, mint az átverés! Osszátok meg a cikket, hogy mindenkihez eljusson, mi a valós helyzet.