Természetes jogérzékemet a mai napig piszkálja az objektív felelősségnek csúfolt abszurditás, melynek keretében a hatóságok az állítólag legveszélyesebb közúti szabálytalanságokat nem a vezető személyes megbüntetésével szankcionálják, hanem a jármű tulajdonosának pénzbüntetésével. Mivel pedig az ilyen szabálysértések – főként a gyorshajtás – büntetése nagyon kényelmesen megoldható automatizáltan, a klasszikus rendőri közlekedési munkának alig látni nyomát az utakon. Lapulnak a traffipaxok mögött a rendőrök, néha csinálnak valami igazoltatásnak álcázott látszatintézkedést – az egyéb szabálysértésekkel, rossz vezetői szokásokkal senki nem törődik. Nem küldi le senki a középső sávban szüttyögőket a külsőbe az autópályán, nem kezdi senki kergetni a vadparaszt módon előzgetőket, a jogsit veszélyeztető pontrendszer pedig egy viccé változott.

Írtam is erről egy anyagot a minap, amihez még jóval korábban segítséget kértem a rendőrségtől is. Azt akartam megtudni, a tavalyi évben milyen szabálysértésekért hány esetben intézkedtek a rendőrök, hátha csak a percepcióm téves és valójában éppúgy üldözik a zsaruk az index nélküli, veszélyes előzést is, mint a gyorshajtást a Nagykőrösi úton. Ezt a levelet küldtem az ORF sajtószolgálatának, április 22-én:

Kedves ORFK!

Egy készülő anyagunkhoz kérünk segítséget: egy kimutatást/statisztikát szeretnénk látni arról, hogy a 2013-es évben milyen szabálysértések, közlekedési bűncselekmények miatt hány alkalommal szabott ki a rendőrség szabálysértési illetve közigazgatási bírságot – ráadásul ezt az adatsort közlekedő-típusokra lebontva szeretnénk elemezni. A kérdés tehát: gyalogosok, kerékpárosok, motorosok, lovaskocsik, autósok, teherautósok esetében milyen szabálysértésekre (gyorshajtás, ittas vezetés, kanyarodási, megállási, úttesten átkelési, stb.) hány esetben indult eljárás.

Köszönettel:Rácz Tamás

Kaptam egy nyugtázó mailt (megkaptuk, majd válaszolunk), 30-án ismét rákérdeztem, ismét kaptam egy automatikus nyugtázást, majd tegnap, május 6-án megjött a válasz:

Tisztelt Uram!

Az ORFK Kommunikációs Szolgálatához érkezett megkeresésére az alábbiakban válaszolunk. A Közúti Rendelkezések Egységes Szabályozása (KRESZ) szabályainak megsértése miatt 2013. évben a rendőrség pénzbírságot 104 244 fő esetében szabott ki.Tájékoztatjuk, hogy a szabálysértési bírságokkal kapcsolatban nem rendelkezünk részletes, közlekedő-típusokra vonatkozó bontással. Az egyes szervezeti egységek 2013. évi országos összesítő adatai alapján 74 197 ügyben intézkedtek közigazgatási bírság kiszabásáról.

Budapest, 2014. május 6.

Tisztelettel:ORFK Kommunikációs Szolgálat

Szerintetek elégedjek meg ezzel a részletgazdag információval?

Az újságíró jobban tenné, ha:
tovább rugózna a témán, mert érdekel, mennyi az automatikus büntetés és mennyi a nevelő hatású bünti
50% (1)
hagyná a fenébe a témát, kit érdekel
0% ()
elmenne rendőrnek
50% (1)

További kis jópofaságok itt.

(Ez itt a NapiTomi, a mindig fényképezőgéppel közlekedő Rácz Tamás autós újságíró és autóbuzi barátai mikroblogja a vezessen kis közlekedési abszurditásokról.)