Ha tippelnem kellene, hogy melyik ország van legjobban felkészülve egy esetleges világvégére én az oroszokat mondanám. Hiszen ahol van olyan jármű aminek a hivatalos besorolása “apokalipszis off-roader”, ott nem nagyon éri felkészületlenül az embereket semmi. 
Az orosz Aton-Impulse vállalat feltett szándéka volt, hogy olyan autót épít ami jól tud úszni, és bármilyen terepen könnyen elboldogul. Évek kemény munkájának köszönhetően el is készült a Viking-2992 kétéltű, amiben a Lada Niva (VAZ-2130) négyhengeres, 82 lóerős, 1,8 literes erőforrása dolgozik. 
Kétéltű szörnyeteg, Niva motorral 1
Kétéltű szörnyeteg, Niva motorral 2

Kétéltű szörnyeteg, Niva motorral

Kétéltű szörnyeteg, Niva motorral

Kétéltű szörnyeteg, Niva motorral 14
Kétéltű szörnyeteg, Niva motorral 15
Kétéltű szörnyeteg, Niva motorral 16
Kétéltű szörnyeteg, Niva motorral 17
Kétéltű szörnyeteg, Niva motorral 18
Kétéltű szörnyeteg, Niva motorral 19
Kétéltű szörnyeteg, Niva motorral 20
Kétéltű szörnyeteg, Niva motorral 21
Kétéltű szörnyeteg, Niva motorral 22
Kétéltű szörnyeteg, Niva motorral 23
Kétéltű szörnyeteg, Niva motorral 24
Fotó megosztása:
Kétéltű szörnyeteg, Niva motorral 25
Gyorsulási versenyekre nem érdemes nevezni vele, hiszen maximális szárazföldi sebessége 60 kilométer/óra, vízen pedig 12-15 kilométert tud megtenni óránként. Hatalmas méreteihez képest súlya mindössze 1,4 tonna, a keréknyomás az utastérből szabályozható. Szárazföldi átlagfogyasztása állítólag 14,7 liter/100 kilométer. 
Kétéltű szörnyeteg, Niva motorral 26
Hatalmas abroncsaiban alapból alacsony a nyomás, hogy nagy felületen fogják a talajt, így a mély hóban is könnyedén mozoghat a Viking. Három differenciálzárja van, terepszöge elől 45°, hátul 51° és 38 százalékos emelkedőn is képes felmászni. 
Kétéltű szörnyeteg, Niva motorral 27
A vízben nem a klasszikus hajócsavar felel az előrejutásért, hanem egy vízsugárhajtómű, ennek köszönhetően a kormányzás egyszerűbb mint csavarral és kormánylapáttal. Biztonsági okokból a küszöbök alá légkamrákat építettek, ezáltal több vizet szorít ki és tengelyei sem süllyednek a víz alá.
Kétéltű szörnyeteg, Niva motorral 28
Bárki vásárolhatja a kétéltű járműből 35 000 dollár (7,7 millió forint) ellenében, és legálisan használható közúton is. Készítői elsősorban a tajgán dolgozó geológusok, olajbányászok és fakitermelők halmazát lőtték be potenciális vásárlóközönségnek, de akár életmentésre is tökéletes: