Ha tippelnem kellene, hogy melyik ország van legjobban felkészülve egy esetleges világvégére én az oroszokat mondanám. Hiszen ahol van olyan jármű aminek a hivatalos besorolása “apokalipszis off-roader”, ott nem nagyon éri felkészületlenül az embereket semmi. 
Az orosz Aton-Impulse vállalat feltett szándéka volt, hogy olyan autót épít ami jól tud úszni, és bármilyen terepen könnyen elboldogul. Évek kemény munkájának köszönhetően el is készült a Viking-2992 kétéltű, amiben a Lada Niva (VAZ-2130) négyhengeres, 82 lóerős, 1,8 literes erőforrása dolgozik. 
Gyorsulási versenyekre nem érdemes nevezni vele, hiszen maximális szárazföldi sebessége 60 kilométer/óra, vízen pedig 12-15 kilométert tud megtenni óránként. Hatalmas méreteihez képest súlya mindössze 1,4 tonna, a keréknyomás az utastérből szabályozható. Szárazföldi átlagfogyasztása állítólag 14,7 liter/100 kilométer. 
Kétéltű szörnyeteg, Niva motorral 3
Hatalmas abroncsaiban alapból alacsony a nyomás, hogy nagy felületen fogják a talajt, így a mély hóban is könnyedén mozoghat a Viking. Három differenciálzárja van, terepszöge elől 45°, hátul 51° és 38 százalékos emelkedőn is képes felmászni. 
Kétéltű szörnyeteg, Niva motorral 4
A vízben nem a klasszikus hajócsavar felel az előrejutásért, hanem egy vízsugárhajtómű, ennek köszönhetően a kormányzás egyszerűbb mint csavarral és kormánylapáttal. Biztonsági okokból a küszöbök alá légkamrákat építettek, ezáltal több vizet szorít ki és tengelyei sem süllyednek a víz alá.
Kétéltű szörnyeteg, Niva motorral 5
Bárki vásárolhatja a kétéltű járműből 35 000 dollár (7,7 millió forint) ellenében, és legálisan használható közúton is. Készítői elsősorban a tajgán dolgozó geológusok, olajbányászok és fakitermelők halmazát lőtték be potenciális vásárlóközönségnek, de akár életmentésre is tökéletes: