A legérdekesebb dolgokra akkor bukkan az ember, mikor a legkevésbé számít rá. Pontosan ez történt most is, teljesen más témában keresgéltem, és rátaláltam a “pinewood derby” névvel fémjelzett játékra, ahol fakockákból kifaragott kisautókkal versenyeznek. 
A pinewood derby az amerikai cserkészek által szervezett, és ott nagy népszerűségnek örvendő közösségi verseny. Don Murphy 1953-ban szervezte meg az első ilyen megmérettetést Kaliforniában. A játék nem bonyolult, de szigorú szabályok kötik: az autókat 178x31x44 milliméteres, csapatpecséttel hitelesített, száraz fenyőfa-hasábból kell kifaragni, másfajta fát nem lehet használni. 
A kerekeknél a kocsi nem lehet elkeskenyítve, a k közöttük lévő távolság nem lehet kevesebb 44 milliméternél. 
A legjobb játék, igazi autóbolondoknak 3
A legjobb játék, igazi autóbolondoknak 4
A verseny alkalmával 9 méter hosszú, erre a célra elkészített lejtős pályán indítják útnak az autókat, és amelyik elsőnek halad át a célvonalon, az nyer. De inkább nézzétek meg.
Az autók maximális súlya a legtöbb versenyen előre meg van határozva (általában 142 gramm), ami lehet kevesebb, de több semmiképp. Az elkészítéshez szükséges alapanyagot, így a szabványos kerekeket is, sok esetben a verseny előtt kapják meg a kiscserkészek, akiknek szüleik segítenek farigcsálni. 
A legjobb játék, igazi autóbolondoknak 5
A legjobb játék, igazi autóbolondoknak 6
Amerikában a többszörösen nyertes autók internetes árveréseken, több száz dolláros áron cserélnek gazdát. A legdrágább amit találtam 999 dollár (228 ezer forint), az eladó azt állítja, hogy közel 100 versenyen ért be elsőként a célba. 
Léteznek hazai vonatkozású pinewood versenyek, amik többsége családi körben zajlik, de akad hivatalos megmérettetés is, azonban frissen hirdetett versenyre nem bukkantam.