Manapság a gyors és hatékony munkavégezés a legfontosabb a cégek számára, és aki felgyorsult világunkban nem veszi fel a tempót, az bizony előbb vagy utóbb lehúzhatja a rolót. Vegyük példának a német Hammel vállalatot, melynek fő profilja a hulladékfeldolgozás, amit mesteri szintre is emeltek. 
A cég két mobil eszközét emelném ki, amik úgy darálják le az autóroncsokat, mint húsdaráló a kolbászba valót. Elképesztő és egyben borzasztó látvány, ahogy az acélfogak apró darabokra aprítják szegény járműveket, és azonnal, futószalagon megy a konténerbe a végtermék. Desszertnek pár darab motorblokk már meg sem kottyan neki. 
És ez még csak a kisebb teljesítményű változat volt, a VB 950 MD “RED GIANT” (vörös óriás), ami egy Caterpillar C18-as, 700 lóerős dízelmotorral van szerelve, nyomatéka pedig 440 ezer Nm. 
A vörös óriás nagy testvére a VB 1500 DK, amiben két darab C18-as erőforrás gondoskodik arról, hogy akár 1 perc alatt forgáccsá tudjon őrölni, egy ML Mercedest. Nem hiszed el? Ez a vadállat durván 1 millió Nm nyomatékkal tépi szét áldozatát.

Mindez madártávlatból.


Galériánkban megtaláljátok a két típus pontos műszaki leírását.