Nagy-Britannia több önkormányzata is mozgássérült parkolási engedélyt adott ki erősen elhízott autósoknak. Az indoklás szerint azok juthattak a fenntartott helyek használatára, illetve díjfizetés nélküli parkolásra jogosító engedélyhez, akiknek nagy testsúlyuknál fogva nehezükre esik a gyaloglás. 

A kezdeményezést akár szimpatikusnak is tekinthetnénk, ám egy, a túlsúlyossággal foglalkozó egészségügyi szervezet (National Obesity Forum) véleménye szerint komoly aggályokat vet fel a szabályozás. Szerintük ugyanis ezzel az önkormányzatok gyakorlatilag beletörődnek abba, hogy bizonyos emberek felelőtlenül bánnak saját testükkel. 
“Az engedélyek kiadását orvosi igazoláshoz kellene kötni. Csak az kaphasson ilyen parkolási engedélyt, aki bizonyítottan valamilyen egészségügyi állapot, nem pedig egészségtelen életmód következtében lett túlsúlyos. Nem finomkodhatunk ebben az ügyben” – mondta a szervezet egyik tagja. “Az ingyenes parkolás helyett ingyenes életmód-tanácsadást kellene szerveznie az önkormányzatoknak; olcsóbb és célravezetőbb volna.” 
Az érintett önkormányzatok arra a minisztériumi irányelvre hivatkoznak, amely szerint mozgássérült parkolási engedélyt kaphat az a személy, aki “maradandó és jelentős mértékű fogyatékossága következtében nem képes járni, vagy számottevő nehézséget jelent számára a járás.” 
A legfrissebb jelentések szerint Nagy-Britannia felnőtt lakosságának 26 százaléka elhízott (Magyarországon hasonlóan súlyos helyzetet mutattak ki 2009-ben). Ez az arány 1980-ban még csupán 8 százalék volt, 2050-re viszont meghaladhatja az 50 százalékot. A szakirodalom azt a túlsúlyos személyt tekinti elhízottnak, akinek a testtömegindexe (testsúly osztva a magasság négyzetével) 30 kg/m2 felett van.