Ezen az útszakaszon robbant fel az autó.

Ezen az útszakaszon robbant fel az autó.

Ezen az útszakaszon robbant fel az autó.


A bíróság gyilkossági kísérlet vádjában bűnösnek találta és kötelező pszichiátriai kezelésre utalta azt a 43 éves svéd asszonyt, aki szeptember első napjaiban megpróbálta elvenni saját és gyermekei életét a svédországi Örebro város külterületén. 

A rendőrségi jelentés szerint egy családi veszekedést követően az asszony úgy döntött, gyermekeivel együtt elhagyja az országot. Később meggondolta magát, magához vett egy gázpalackot, és elhajtott. A városból kiérve menet közben kinyitotta a palackot, majd tüzet gyújtott az utastérben. A robbanás szerencsére nem volt súlyos, a nő és két gyermeke enyhe égési sérülésekkel megúszta az esetet. 
A nyomozás során kiderült, hogy a nő három évtizeddel korábban meggyilkolta szüleit. Egy januári reggelen, mielőtt iskolába indult volna, fejbe lőtte őket apja revolverével. 51 éves anyja a helyszínen, 58 éves apja a kórházban hunyt el. Tettét később bevallotta, és azzal indokolta, hogy apja huzamosabb ideje szexuálisan zaklatta, amiről anyja is tudott. Eredetileg öngyilkos akart lenni, ám az utolsó pillanatban meggondolta magát. A tizennégy éves lányt akkor a bíróság kiskorúként nem ítélte el.
A nő a tárgyaláson. Gyermekeit állami gondozásba vették.

A nő a tárgyaláson. Gyermekeit állami gondozásba vették.

A robbantási kísérletben használt propánnak megvan a helye az autóiparban: cseppfolyós állapotában (LPG, autógáz) üzemanyagként használják. Megfelelő óvintézkedések mellett gyakorlatilag veszélytelen, ám ha nem szakemberek telepítik az üzemanyag-ellátó rendszert, annak látványos következményei lehetnek, amint az iménti linken, valamint az alábbi (a fenti esettől független) videón is látható.
(Nyitóképünk illusztráció)