Breanna Mitchell (24) szabadidőjárműve idén június 15-én defektet kapott a 40 ezer lakosú texasi városban, Burlesonban. A vezető segítséget kért a környékbeliektől. Egy asszony, Hollie Boyles (52) lányával, Shelby-vel (21) együtt készséggel vele tartott. Később megállt mellettük egy fiatal tiszteletes, Brian Jennings (41) is. 

Amint a kereket próbálták kicserélni, a megengedett sebesség közel kétszeresével egy pick-up száguldott feléjük, és fékezés nélkül beléjük hajtott. Mind a négy ember a helyszínen meghalt. A pick-up nekicsapódott egy parkoló autónak, és a platóján utazó fiatalok közül ketten lezuhantak az aszfaltra. Egyikük nyaktól lefelé teljesen megbénult, a másik súlyos töréseket és belső sérüléseket szenvedett. 
A gyilkos kisteherautót egy részeg fiatalember, a 16 éves Ethan Couch vezette. A rendőrségi vizsgálat a fiú vérében a felnőtteknél megengedett alkoholszint háromszorosát mutatta ki. 
Az ügy viszonylag egyértelműnek tűnt, az ügyész 20 év letöltendő börtönbüntetést kért a fiúra. 
Jean Boyd bíró azonban a védelem érveit meghallgatva egészen más döntést hozott, és tíz év próbaidőre, valamint pszichiátriai kezelésre bocsátotta Ethant. Az ok: annyira elkényeztették szülei, hogy nem rendelkezik megfelelő értékekkel. 
Az áldozatok családjait érthetően sokkolta a döntés. “Huszonöt hete próbálom feldolgozni a megváltoztathatatlannal, hogy a feleségem és a lányom nincs többé. Ez a huszonöt hét most elveszett, ott tartok, mint az első napon, nincs más csak értetlenség és fájdalom.” – mondta Eric Boyles. 
A bíróság döntését megalapozó lelki állapot ismert jelenség a pszichológiában. Affluenzának hívják (az angol affluence, azaz gazdagság, és az influenza szavak ötvözéséből), és arra az egyébként általános társadalmi jelenségre utal, amikor valakinek az értékrendjében a vagyon minden más felett áll, és a gazdagság kergetése miatt általános elégedetlenség és az értéktelenség érzése uralkodik el az egyénen. Sokan, akik megszerzik az áhított gazdaságot, kiteljesülés helyett még többre vágynak. Nem okoz nekik örömet a gazdagság, megoldást mégsem emberi kapcsolataiktól, hanem még nagyobb vagyon felhalmozásától várnak. 
A bíró szerint, habár Ethan ölte meg azt a négy embert, nem ő a felelős, hanem szülei, akik nem tápláltak belé egészséges értékrendet, akik azt éreztették vele, hogy a pénz mentesít a felelősség alól (a fiú például nem csak hogy kiskorúként részegen vezetett, de a sört, amit megittak, egy üzletből lopta barátaival). 
Ezért a vádlottat, aki értelmileg egy 18 éves szintjén áll, de érzelmileg egy 12 évesén, szüleitől elválasztva állami felügyelet alá helyezte, és terápiás kezelésre kötelezte, hogy megtanulja tetteinek súlyát. 
Amennyiben nem működik együtt a kezelés során, a bíróság érvényt szerezhet a felfüggesztett büntetésnek, és börtönbe zárhatja őt. 
“Ez az ítélet összeegyeztethetetlen az elkövetett tett súlyával” – mondta a CNN jogi elemzője, Sunny Hostin. “Más, kevésbé tehetős fiatalkorú elkövetők sokkal kevesebbért is börtönbe mennek. Igazságtalan a döntés, arcul köpése az egész modern jogrendnek.” 
Van igazság abban, amit mond: a terápiás kezelés éves költsége 450 000 dollár (100 millió Ft). Ez a lehetőség tehát nyilvánvalóan nem áll bárkinek a rendelkezésére – de Ethan édesapja szó nélkül vállalta, hogy fizeti a költségeket. 
Most úgy érezheti, hogy megúszta, de semmi nem úszott meg. El fogja nyerni méltó büntetését” – mondta Breanna Mitchell édesanyja.
Igazságosnak tartod a büntetést?
Ha tényleg sikerül rehabilitálni a fiút, akkor igen
1% ()
A húsz év túlzás, de börtönben volna a helye
1% ()
Fogat fogért...
1% ()