Kedden este negyed hat körül egy fekete Vauxhall (Opel) Vectra gördült végig a Londontól pár tucat kilométerre fekvő üdülőváros, Southend-on-Sea egyik tengerparti sétányán, majd váratlanul lángra kapott. 

A közelben sétáló járókelők késlekedés nélkül az autóhoz rohantak, ám nem tudtak segíteni a bent ülőkön. 
Catherine Mhlaba

Catherine Mhlaba

Catherine Mhlaba


A helyszínre érkező három tűzoltóautó legénysége félórán át küzdött a lángokkal, és amikor eloltották azokat, két felismerhetetlenségig megégett testet találtak az utastér maradványai között. A rendőrség a gépkocsi adatai alapján feltételezi, hogy a két személy a 45 éves Catherine Mhlaba, és 16 éves fia, Beki Ali. A holttestek kétséget kizáró azonosítása hetekig is eltarthat. 
A zimbabwei származású család hazájában fontos politikai szereppel bírt: Catherine édesapja alapító tagja volt az ország első számú ellenzéki politikai erejének, a Robert Mugabe elnökkel szembehelyezkedő Mozgalom a Demokratikus Változásokért (Movement for Democratic Change, MDC) pártnak. 
A rendőrség ennek ellenére nem politikai indíttatású tragédiaként kezeli az ügyet. Jelenleg annak a lehetőségét vizsgálják, hogy a tüzet maga az autót vezető édesanya gyújtotta. Erre magyarázat lehet, hogy fia súlyos szellemi fogyatékossággal küzdött, a tizenhat éves gyermek értelmi képességei egy hatéves szintjén álltak.