Megannyi fajtáját láthattunk már az autós világban megjelenő művészetnek: van aki roncstelepről merít ihletet, van aki autóalkatrészekből készít bútorokat és vannak akik szimplán a koszos autókra rajzolnak mesterműveket. A brit Ian Cook pedig, távirányítós autókat használ ecsetként, és azokkal festi meg lélegzetelállító festményeit. 
A 29 éves művész, aki már egész fiatalon saját stúdiójában festegetett, 2006-ban kapott ajándékba az akkori barátnőjétől egy RC autót, ami a Verdák című animációs film főszereplőjét, Villám McQueen formálta meg. Exbarátnője kérte, hogy vigyázzon az autóra, és ne játsszon vele a műtermében, mert festékes lesz a kereke. Ebben a pillanatban Cooknak bevillant az isteni szikra, és ez lett az első játékautó, amit eszközként használt az önmegvalósítás útján. 
A barátnő már évek óta nincs meg, de még tartják a kapcsolatot az interneten, és Villám McQueen is a műterem ablakába van büszkén kirakva, hiszen minden azzal kezdődött.
A fiatal festő gyerekkorában arról álmodozott, hogy az autóiparban fog dolgozni, de 16 éves korában rájött, hogy mégsem érdekli annyira, hogy mi zajlik egy autó motorháza alatt, attól függetlenül, hogy imádja őket. Így nyilatkozott a Huffington Postnak: “Imádom az autókat nézni, csodálni gyönyörű vonalaikat, de mégsem vagyok egy mérnök típus.” 
Cook stúdiójában közel 150 különböző távirányítós autó van, amikkel nap mint nap dolgozik. Mivel a legtöbb autónak különböző méretű és mintájú kerekei vannak, így a művész mindig megtalálja az aktuális képhez szükséges darabokat.
“Az apróbb részletek kidolgozásához, néha használok Matchboxokat is, mert azoknak jóval kisebb a kerekük, de ecsetet soha!” – mondta Cook. A rendhagyó festőművész nem csak a műhelyében dolgozik, sokszor készíti el képeit a nagyközönség előtt, volt már rá példa, hogy a Forma-1-en, WRC futamon, a goodwoodi fesztiválon, autókereskedésben vagy bevásárló-központban irányítgatta autóit a vásznon, talpig festékben.
Ian Cook imádja a munkáját, és élvezettel figyeli ahogy a közönség megfeszülve várja, mi sül ki egy-egy festményből. 2008 óta bőven kap megrendeléseket, különböző autókiállításokon is meg szokott jelenni. Csodálatosak a képei, és nem utolsó sorban egyediek, amiket legtöbbünk örömmel tenne ki a nappaliba, büszkén mutogatva a családnak, barátoknak. 
Van még több kép is, kattints ide! 

Te kiraknál egy ilyen képet otthon a falra?

  • Igen, nagyon tetszenek!
    1% ()
  • Lehetséges, de csak arról az autóról, amit én választok.
    1% ()
  • Nekem ez nem jön be, sajnálom.
    1% ()