Egy tizenkilenc éves fiú a hét elején éppen kertész apjának segített az Iowa állambeli Ames városában, amikor szokásuk szerint összeszólalkoztak. Ezúttal a dohányzás volt a téma, illetve az, hogy az apa nem volt hajlandó cigarettát venni a fiának. Utóbbi erre dühbe gurult, bepattant apja teherautójába, és elindult cigiért. 

Ekkor James Comstock, az apa felhívta a rendőrséget, és feljelentést tett fia, Tyler ellen (nyitóképünkön). A diszpécser tisztában volt azzal, hogy családi perpatvarról van szó, így is adta tovább a járőröknek, akik hamarosan megtalálták az utánfutót vontató járművet. Megpróbálták megállítani, ám az nem reagált, illetve beletolatott a rendőrautóba, ezzel letépve és a járdára taszítva az utánfutót.
Ekkor további rendőrautók is bekapcsolódtak az üldözésbe. Kisvártatva hat vagy hét szirénázó járőr próbálta megállásra kényszeríteni a teherautót, amely a helyi egyetem (Iowa State University) lakónegyedeibe hajtott. Végül egy parkban sarokba szorították, többször neki hajtottak, míg végül a jármű egy fának ütközött. 
Az üldözők ekkor körülvették a teherautót, és felszólították a tizenkilenc éves sofőrt, hogy állítsa le a motort és szálljon ki a járműből. A fiú válaszul felbőgette a motort, mire az egyik rendőr tüzet nyitott. A hat lövedékből egy mellkason, egy pedig fejen találta a fiatalembert, aki a kórházban belehalt sérüléseibe. 
Azt már a nyomozás kezdeti szakaszában megállapították, hogy az üldözésben részt vevő rendőrök súlyos hibákat ejtettek: egyrészt nem lett volna szabad kettőnél több járműnek követnie a lopott kocsit, másrészt az előírás (és a diszpécser kifejezett kérése) szerint az üldözést félbe kell szakítani, amint az elkövető személyazonossága tisztázottá válik – jelen esetben tehát el sem lett volna szabad kezdeni kergetni az édesanyja szerint viselkedészavaros, de ártalmatlan fiút.
“Kora reggel küldött egy sms-t, hogy hívjam fel, amikor felébredek” – emlékezett vissza a fiú édesanyja, Shari a borzalmas reggelre. “Ám amikor megcsörgettem, ki volt kapcsolva. Mint később kiderült, ekkor már nem élt.”
Tylernek korábban volt már egy letartóztatása, elképzelhető, hogy a rendőrök a priusz miatt folytatták a józan ész és a parancs ellenére az üldözést.
Elvitte apja kocsiját, lelőtték a rendőrök 1
Elvitte apja kocsiját, lelőtték a rendőrök 2

Elvitte apja kocsiját, lelőtték a rendőrök

Elvitte apja kocsiját, lelőtték a rendőrök

Elvitte apja kocsiját, lelőtték a rendőrök 5
Elvitte apja kocsiját, lelőtték a rendőrök 6
Fotó megosztása:
Elvitte apja kocsiját, lelőtték a rendőrök 7