A gondolat is hátborzongató számomra, hogy 2 méternél magasabbról leugorjak, legyen az bungee jumping, tandem vagy önálló ejtőernyős ugrás. Már attól is szédülök, ha a közelemeben valaki ilyet csinál, de az igazat megvallva nem a magasságtól félek, inkább a mélység az, amitől megremeg a térd.
Nem úgy, mint a Double Ender névre keresztlet kísérleti repülőgép pilótájának, aki úgy veti le magát a szakadékba, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne. Na jó, neki már biztosan az, de nézzétek meg ti is.
A prototípust Alaszkában tesztelik, ahol számos lakosnak van saját repülőgépe, és nem ritka, hogy a kifutópálya is a “kertben” van, ami bizony igencsak rövidke. Pontosan erre a célra lehet alkalmas a Double Ender, ami már 58 kilométer/órás sebességgel is a levegőbe tud emelkedni.
A két, egyenként 130 lóerős Rotax motorral felszerelt gép, zuhanás közben éri el a magasabbra emelkedéshez szükséges fordulatszámot és sebességet. Innentől pedig, úgy működik, mint bármilyen más repülőgép. A 340 liternyi üzemanyag maximum 9 órára elegendő egyenletes tempóban, 160 km/órás sebességgel, így könnyen kiszámolható, hogy közel 1500 kilométeres a hatótávunk.
Egyenlőre még tesztelik az égi járművet, így nem árulták el, hogy mennyibe kerülne, ha egyszer sorozatgyártás fázisba lépne a projekt.
A galériában még találhattok pár gyönyörű képet a repülőről.
Vannak azonban Alaszkában olyan repülők is, amiknek akár 5 méter is elég a fel- és leszálláshoz, elképesztő.