Nem tudunk mit tenni ellene, az amerikai ünnepek betolakodtak az európai ember hétköznapjaiba is. A Valentin naptól kiráz a hideg, de az október végi tökfaragós, beöltözős ünnepség mindig is színpatikus volt. Persze mondhatnám, hogy van ám nekünk is hasonló ünnepünk, és irány lucázni, az a miénk. 
De sajnos nem teríti be a multik polcait az otthon összerakható instant lucaszékek, mint ahogy a kukoricadobálós gyerekkori mókák is csak homályos emlékké halványodnak, helyette jöhet a tökfaragás, a mókás jelmezek, meg az elkötelezett benzinvérűeknek az autók kidíszítése. Most megragadva az alkalmat, ebből a témából szemezgettem kicsit.
A legrémisztőbb autók 1
A legrémisztőbb autók 2

A legrémisztőbb autók

A legrémisztőbb autók

A legrémisztőbb autók 18
A legrémisztőbb autók 19
A legrémisztőbb autók 20
A legrémisztőbb autók 21
A legrémisztőbb autók 22
A legrémisztőbb autók 23
A legrémisztőbb autók 24
A legrémisztőbb autók 25
A legrémisztőbb autók 26
A legrémisztőbb autók 27
A legrémisztőbb autók 28
A legrémisztőbb autók 29
A legrémisztőbb autók 30
A legrémisztőbb autók 31
A legrémisztőbb autók 32
Fotó megosztása:
A legrémisztőbb autók 33
A képekre kattintva megnyílik a galéria, ahol még számos mókásan félelmetes autót találtok.
A legrémisztőbb autók 34
A legrémisztőbb autók 35
A legrémisztőbb autók 36

Halloween

A halloween ősi kelta hagyományokból kialakult ünnep, amit elsősorban az angolszász országokban tartanak meg október 31. éjszakáján, bár mára már az egész világon elterjedt.

A legrémisztőbb autók 37


Az ünnep őse a pogány kelta boszorkányok, kísértetek és egyéb szellemek ünnepe a samhain volt október 31-én, amely egy kelta halálisten, a druidák istene Crom Cruach kultuszában gyökerezik. A május 1-jei beltane ünnep az október 31-ei samhain ünnep ?ellenpontjaként? az esztendő ?napos? felének eljövetelét jelentette, amin emberáldozatokat is bemutattak a druidák.

A Halloween ünnepben idővel összemosódott a római Pomona, a gyümölcsfák és kertek istennőjének ünnepe és a Parentalia, a holtak tiszteletének szánt nap, a Lemuralia ünnep, ami a római vallásban olyan ünnep volt, amelynek során az ókori rómaiak ördögűzési rítusokat hajtottak végre, hogy kiűzzék a halottak rosszakaratú és félelmetes szellemeit a házaikból, valamint a pogány kelta samhain ünnep, amit október 31-én tartottak, amit ők az óév utolsó napjának is tekintettek. A druidák hite szerint a szellemek, azok közül is inkább a gonoszak, ilyenkor látogattak fel az élő emberekhez az alvilágból. 

Ehhez a naphoz közel ünneplik a katolikus keresztények a Mindenszentek napját (november 1-jén) és protestánsokkal együtt a Halottak napját (november 2-án).

Luca napi szokások

Luca napjához több népszokás is kapcsolódik. Ezek eredete valószínűleg az, hogy a Gergely-naptár bevezetésekor jó ideje ez a nap volt az év legrövidebb napja (ellentétben a mai téli napfordulóval, ami december 21-én, esetenként 22-én van).

Luca napon régen tilos volt fonni, sütni, mosni. Nem volt ajánlatos kölcsönadni sem, mert az elkért dolgok boszorkányok kezére kerülhettek.

Ezen a napon Szent Lucára emlékezünk, aki egy előkelő szicíliai családban nevelkedett. A kereszténység nem tartja fontosnak, Szent Luca már csak a legendákban él.

A keresztény hitre tért szép fiatal leány szüzességet fogadott, hogy életét Krisztusnak szentelhesse, majd mártírhalált halt hitéért. Példamutató tisztasága és alázatos élete folytán nevét a fény (lux) szóval is kapcsolatba hozták.

Németországban kedvelt szent. Északon a Luca-menyasszonyt koszorúval és gyertyával 1780-ban említik először, a szokást újraélesztették Svédországban Nobel Alfréd halála évfordulójával összefüggésben. Nevezeten a Nobel-ünnepségek zárónapja december 13., és e napon gyertyás-koronás lányok köszöntik az új Nobel-díjasokat. Magyarországon Luca-napon a család minden tagjának sütnek egy lucapogácsát, és egyikbe pénzdarabot rejtenek el. Aki ráharap, szerencsés lesz.

A legrémisztőbb autók 38


Luca napjának hajnalán a gyerekek (esetenként kísértetnek öltözve) körbejárták a házakat, és lopott fán vagy szalmán térdepelve mondókákkal bő termést és jószágszaporulatot ígértek kisebb ajándékokért cserébe, és átkokat, ha nem kapnak ajándékot. Sokan kukoricával megtöltött kis zsákokkal jártak és megszórták az ablakokat, ezzel ijesztgetve a lakókat. 

forrás: Wikipédia