A keletnémet csoda, ami teljesen megváltoztatta a szocialista országok utcaképeit a ’70-es évektől egészen az 1990-es évek közepéig, amikor szépen lassan elkezdték kiszorítani a “fából” készült szappantartókat a nyugati járművek.

Akárkit kérdezhetnénk, minden családban van trabantos történet, amit egy sörözéssel és jókedvvel eltöltött este folyamán mindig elő lehet venni és garantáltan újra meg újra végig fogja hallgatni mindenki anélkül, hogy bárki beleszólna.
A mi történetünket általában édesapám emelgeti rengetegszer, ami így szokott kezdődni: “Emlékeztek, mikor kölcsön trabival mentem a szülőszobára anyátokhoz?” A folytatás kacifántos és felettébb mulatságos, de ezt majd máskor. 

Egy Trabantból is lehet szörnyeteg 1
Egy Trabantból is lehet szörnyeteg 2

Egy Trabantból is lehet szörnyeteg

Egy Trabantból is lehet szörnyeteg

Egy Trabantból is lehet szörnyeteg 17
Egy Trabantból is lehet szörnyeteg 18
Egy Trabantból is lehet szörnyeteg 19
Egy Trabantból is lehet szörnyeteg 20
Egy Trabantból is lehet szörnyeteg 21
Egy Trabantból is lehet szörnyeteg 22
Egy Trabantból is lehet szörnyeteg 23
Egy Trabantból is lehet szörnyeteg 24
Egy Trabantból is lehet szörnyeteg 25
Egy Trabantból is lehet szörnyeteg 26
Egy Trabantból is lehet szörnyeteg 27
Egy Trabantból is lehet szörnyeteg 28
Egy Trabantból is lehet szörnyeteg 29
Egy Trabantból is lehet szörnyeteg 30
Fotó megosztása:
Egy Trabantból is lehet szörnyeteg 31 Ezek a sztorik főleg a 601-es modellekkel történtek meg, ezekből futott a legtöbb itthon. 1964 és 1990 között gyártották a legsikeresebb szériát, és összesen 2 774 821 darab készült belőle. Mennyire jó már ezt leírni. :)
Az első sorozatot még díszléccel álmodták meg a tervezők, ám ez nem valósult meg. Ezek után rengeteg apróbb változtatáson esett át az autó. Külsőleg a kerek lökhárítókat szögletesek váltották fel, a vékony oszlopot vastag oszlopra cserélték. 
Egy Trabantból is lehet szörnyeteg 32 A 601-esből készült az úgynevezett Tramp is, amely kabrió volt és a határőrség számára gyártották. A kétütemű, 29 lóerős motorokat 1989-ben felváltották az új, 1.1-es modellbe szerelt négyütemű 1 literes, 40 lóerős Volkswagen Polo erőforrások. A négyüteműekből összesen 38122 példányt készítettek el.

Mára a Trabantot, egész bátran merem legendás autónak nevezni, amit az is bizonyít, hogy az ára szépen kúszik felfelé a használtautó oldalakon. Egy jobb állapotban lévő, papiros modellért akár 300-400 ezer forintit is elkérnek.

Az érdekes kicsi forma és a történelmi örökség bizony a tunnerek fantáziáját is felkeltette, és sorra készítik el a saját egyedi Trabantjukat, hogy újra az utak üdítő színfoltjaként csodálhassák őket az emberek. Kattintsatok a képre és megnyílik a tuningolt Trabantok tárháza. Kellemes nézelődést!

Egy Trabantból is lehet szörnyeteg 33

Egy Trabantból is lehet szörnyeteg 34

A címben említett “szörnyeteget” pedig így értettem. :)