A film és az autó közel egyidős találmány. Együtt fejlődnek majdnem másfél évszázada, és olyan fogalmakat teremtettek, mint az autósmozi, az üldözéses jelenet, vagy az autós filmek. A rangsor felállításánál törekedtem arra, hogy tényleg azok az alkotások kerüljenek a listára, amit a nagyközönség is elismer, és csak olyan filmeket vettem alapul, amiket már magam is láttam, akár többször is.

5. Initial D

Nem kell szégyellni, ha még nem hallottunk erről a filmről. Elég fiatal még és nem is jelent meg csak Ázsiában és Amerikában. Eredetileg egy manga illetve anime sorozat volt, de készült élőszereplős változat is. Van a fiatal fiú, aki apjának segít tofu szállításban, egy Toyota Corolla AE86-al. Éppen úgy alakul, hogy útja általában a kanyargós japán hegyeken vezet keresztül, és bizony elkezd a srác driftelni, majd versenyezni. A történet egyáltalán nem földtől elrugaszkodott, Japánban nem ritka az ilyen eset. Aki nem szereti az ehhez hasonló utcai versenyzős filmeket annak is tudom ajánlani, ez nem egy Halálos Iramban.

Az 5 legjobb autós film 2 Mellette: Semmi irreális, mégis izgalmas akciódús film.
Ellene: Nem sokan ismerik, a japán színészi játék.
Autók: Toyota Sprinter Trueno AE86, Mazda RX-7, Nissan Skyline

4.Tolvajtempó

A Tolvajtempó egy olyan kivételes film, aminek az újrafeldolgozása is jól sikerült. A történet egyszerű, egy autótolvaj banda megbízást kap, hogy lopjon el félszáz autót és szállítsa le a megbízójának időben. Majdnem az összes autót sikerült összegyűjteni, csak egy ’73-as Ford Mustang maradt (az 1974-es filmben ez egy Mach1-es, míg a Nicolas Cage főszereplésével készültben, egy Shelby). Persze a rendőrség pont az utolsó autó ellopása közben akar lecsapni, mikor máskor? Közel egy teljes órányi autós üldözés a filmben, amely alatt majdnem 100 autót törnek össze.

Az 5 legjobb autós film 3 Mellette: Csupa ritka autó, remek színészi felhozatal, igényes munka.
Ellene: A lopás csúnya dolog.
Autók: Ford Mustang Eleanor, Manta Mirage, De Tomaso Pantera…

3. Száguldás a semmibe – Vanishing Point

Ez az autós filmek ízirájdere. Igazi kultuszfilm a 60-70-es évek Amerikájából. Drogok, nők, hippik, szabadság, pár lóerő és szembeszegülés a törvénnyel. Kowalski hivatásos sofőr, aki éppen egy Dodge Challengert szállít Kaliforniába. Speedet használ, hogy felpörgesse magát és fogadást köt, hogy tizenöt óra alatt eljut a célállomásig. Ebből persze egyenes ágon következik a rendőrségi közbeavatkozás. Persze van aki csak értelmetlen autós üldözést lát benne, de meg kell nyugtatnom a rajongókat – ugyanis nincs ezzel semmi probléma – , csupán a mai fiatalok nagy része már egyszerűen képtelen felfogni miről is szól az igazi szabadság. Manapság mindenki a tabletek, okostelefonok és legfőképp a facebook rabja lett.

Az 5 legjobb autós film 4 Mellette: Száguldj keresztül az USA-n egy amcsi tepsivel, szabadság életérzés.
Ellene: Szelíd Motorosok autós verziója?
Autók: Dodge Challenger R/T, Dodge Coronet, Dodge Polara, Jaguar XK-E

2. Le Mans (1971)

Michael Delaney versenyző, az előző évi Le Mans-i 24 órás futamon tragikus kimenetelű balesetbe keveredett. Idén is rajthoz áll és újra szembe kell néznie a kockázattal és a rá nehezedő nyomással. A főhőst alakító Steve McQueen tényleg autó fanatikus volt. Ő maga is indult hosszútávú versenyeken és jó helyezéseket ért el, bár a film készítésekor nem ő vezette a Porschét, hanem Herbert Linge és Jonathan Williams. De a lényeg: “a versenyzés az élet, minden, ami előtte vagy utána történik csak várakozás”.

Az 5 legjobb autós film 5 Mellette: Steve McQueen
Ellene: Kevés sztori, kellene még valami mellékszál, vagy nem is tudom.
Autók:Ferrari 512 S, Porsche 917 K

1. A Nagy Verseny – Grand Prix (1966)

Bőrkesztyű, stopperóra, motor indít, lámpa kialszik, indul a verseny. 1966-ot írunk, a színes film hajnala, és akkor megszületik ez a csoda. Onboard kamerák és helikopteres felvételek 1966-ban. Egy teljes Formula1-es szezon történéseit követhetjük nyomon a filmben. Előre szólok azoknak akik még nem látták a filmet, hogy izgalmasabb lesz, mint bármelyik évad az elmúlt 15 évből. A Grand Prix úgy kombinálja a film történéséit a valós Forma-1-el ahogy az a nagy könyvben meg van írva. Egy konkrét versenyző sem szerepel a filmben, de a hangosbemondó folyamatosan bemondja Jim Clark, Graham Hill és a többi versenyző nevét is. Sajnos ilyen közel már nem fognak kerülni az emberek a vezető motorsportokhoz, mint anno, mert ekkoriban bárki odamehetett, lepacsizhatott a pilótákkal, vagy akár a kocsiba is beülhetett.

Az 5 legjobb autós film 6 Mellette: Az egyetlen átfogó játékfilm, ami a Forma1-ről készült….eddig (2013.szeptember RUSH)
Ellene: Ilyen aranykor már nem lesz a motorsportokban.
Autók: Lotus Type 16, Ferrari F1 312, BRM 9261

Szerintetek helytálló ez a lista? Számotokra melyik a történelem legjobb autós filmje?