Szép lassan múzeumok emléke lesz csak az Egyesült Államok űrsikló programja. A szebb napokat látott utolsó STS, az Endeavour nemrég került végleges kiállítási helyére a Los Angeles-i reptérről a Kaliforniai Tudományos Központba, komoly feladat elé állítva a szállítmányozókat. Mivel az űrsiklót nem tudták darabokban szállítani ezért a zsúfolt város utcáin az egész siklóval lavírozva kellett megtenni a 22 kilométeres távot.

A 37 méter hosszú 24 méter széles űrrepülőgép száz tonnás tömegével nem tipikus nagyvárosi jármű, lépésben haladva, a legnagyobb odafigyelés mellett is az előirányzott időkeretet meghaladva sikerült célba juttatni. De a lényeg, hogy sikerült, és az Endeavour sérülésmentesen érkezett végső nyughelyére, hogy emlékeztesse az utókort az űrutazás nagyszerűségére.

A legjobb, hogy a Los Angeles Times munkatársainak köszönhetően nekünk elég két perc, hogy végignézzük a kalandos utazást. Az eseményeket gyors iramban mutató videón mintha csak egy szőnyegen tolt gyerekjáték kerülne a helyére.