Ha a díszes zuffenhauseni Porsche komplexum túl messze van, de mégis régi Porschék látványára vágyik az autóbolond, akkor elég a karintiai Gmünd-ig utazni. Kicsit közelebb van, kicsit kisebb, de itt is vannak kiállított antik Porschék és ezernyi apró emlék a márka történelméből.

1944 és 1950 között készültek itt a Porschék

1944 és 1950 között készültek itt a Porschék

Igazán gyorsan csak kék-villogóval lehet menni

Igazán gyorsan csak kék-villogóval lehet menni

Igazán gyorsan csak kék-villogóval lehet menni


Karintia 1944 és 1950 között Prof. Dr. Ing. h. c. Ferdinand Porsche alkotóhelye volt, és, itt Gmünd városában gyártották az első Porsche névre keresztelt autót, a Porsche 356-ost is. Később még 44 darab kupé, és 8 darab kabrió készült itt, míg végül a márka visszaköltözött Németországba.

Az 1982-ben nyitott, Budapesttől 600 kilométerre és öt és fél óra autózásra lévő magánmúzeum egész évben, minden nap várja a látogatókat. A kiállított autók – amelyek között régi Steyr taxi, Porsche csorlő, Kübelwagen és katonai Bogár is megtalálható – két szintet foglalnak el, de akadnak itt furcsa szemüvegek, motorok, félbe vágott autók is. És persze a modellbolondok is találnak maguknak látnivalót.

Aki pedig épített történelmi emlékre vágyik, annak érdemes elkocsikázni a falu határáig, ahol a háború elől Ausztriába menekített Porsche gyárnak otthont adó épületegyüttes is megtekinthető.  Részletek itt találhatóak.