Ritkán de előfordul, hogy egy autót út közben érjen villámcsapás. Veszélyesnek tűnik ez a megrázó élmény, azonban a sérülés esélye igen csekély, az elektromosság miatt szinte semmi aggódni valónk sincs.

Az autó fémkarosszériája ún. Faraday-kalitkát képez. Ha az autót villámcsapás éri, az utastérbe nem jut be az áram, hanem ehelyett a földbe vezetődik, az abroncsokon át. Viharos időben ezért feltétlenül maradjunk az autóban, zárt ajtók és ablakok mögött. Balesetbeszélyt a villanás és a zaj következtében  kialakuló pánik, valamint a hőhatás miatt defektes abroncsok jelenthetnek.

Megnyugtató, de nem hiszem, hogy csíkmentes maradna az alsó, mikor belém csap a villám országúti tempónál. Az alábbi képek bizonyítják, komoly erők haladnak át a karosszérián, a képeken szereplő Peugeot antennáját érte villámcsapás, ami ennek hatására teljesen elporladt,  az elektromosság pedig megállíthatatlanul száguldott az aszfaltig, ahova szintén öles lyukat ütött.

Kisebb az esély rá, mint a lottó ötösre, mégis egy ilyen baleset pillanata is megörökítésre került. Ahogy írtam, alsó nem marad szárazon.


Önként azt hiszem kevesen vállalnánk, de szerencsére a Top Gear megelőzött mindenkit, és ellenőrzött körülmények között próbálták ki a jelenséget. Richard Hammond vállalta, hogy kísérleti hörcsögként aláveti magát a szimulált villámcsapásnak, és bebizonyítja, a fizika működik.