A Mojave sivatagban megrendezésre került futamon az elmúlt évek legsúlyosabb versenybalesete történt. A Californai 200 elnevezésű rendezvény 80 kilométer kemény sivatagi száguldás, veszélyes ugratókkal, ráadásul éjszaka, reflektorfénynél.

Több tízezer ember látogat ki ilyenkor, hogy minél közelebbről láthassa a több métert repülő off-road gépeket. A baleset is egy ilyen részen történt, egy ugrató után a sofőr elvesztette uralmát a gép felett, és hatalmas sebességgel a nézők közzé csapódott. Hatan a helyszínen meghaltak, ketten a kórházba szállítás közben, a mentőhelikopterek gyors megérkezésének ellenére. A helyszínre érkezett tűzoltók elmondása szerint négy sebesült állapota válságos.

A helyszínen készült videók jól mutatják, semmilyen kordon, vagy háló nincs ami elzárná a nézőket a veszélyes területtől, szinte karnyújtásnyira figyelik az akár 160 km/h-s sebességgel elviharzó versenyautókat.


Sokan úgy vélik ez a tragédia gyökeresen megváltoztatja az ilyen jellegű versenyek megrendezésének feltételeit. Úgy legyen.