Nem kell semmilyen szemfényvesztő hókuszpókuszra gondolni, a japán gyár csak a vezetési stílusunkra akar hatni.

Azt mindenki tudja, hogy hiába a Greenpeace áldása és a sok zöld leveles extra, start-stop automatika, ha őrült mód tapossuk a gázpedált. Ennek ellenére ritka a fegyelmezett környezetkímélő jobb láb, elég pár perc késés bármilyen okból és máris ércesen forog tiltásig a családi 1.4-es.

A padlógáz bűnébe esünk mindannyian, ezen szeretne a Toyota svéd képviselete segíteni. Az ötlet egyszerű: vezessünk egy pohár vízzel a műszerfalon, persze csak elméletben. Mert bármekkora az óvatosság, a magyar útviszonyokat figyelembe véve 30 méter után Dagály strandod varázsolnánk kedvenc autónk belteréből. Ezt figyelembe véve inkább képzeletbeli poharat ajánlanak, avagy iPhone tulajdonosoknak igazi virtuális vizespoharat, ami legrosszabb esetben lefagy nem az ölünkbe ömlik.

Hogy kihívás is legyen az ötlet mögött, bárki regisztrálhat az erre kreált weboldalon, feltöltve fogyasztási eredményeit, és látván a fejlődést örülhet a sikernek.

Nem csoda, hogy az elképzelés Svédországból származik, a skandinávok élen járnak a környezetkímélésben, szinte már csak múzeum jelleggel pöfékel szénerőmű északon, és az ottani életritmus feltételezi azt, hogy valaki mindennapjaiban majd ezzel a módszerrel fog pár deci benzint spórolni. Én nehezen tudom elképzelni, hogy bárki aki egy nagyobb várost, forgalmasabb utat is érintő útra indul nálunk Magyarországon tudna így alacsonyabb fogyasztást elérni. Márpedig a horribilis árak hazájában, azaz nálunk tényleg sírógörcsöt kapunk minden elherdált csepp üzemanyag miatt.

Azért akinek van kedve és ideje azért látogasson el a Aglassofwater.org címre, és szálljon be a ki fogyaszt kevesebbet versenybe! (iPhone tulajdonosoknak pedig itt a letölthető virtuális vizespohár alkalmazás )