Május közepe van. Nem emlékszem pontosan, mit szoktunk ilyenkor csinálni, de rémlik, hogy több időt töltöttem eddigi májusaimban strandolással, fagyizással, bicajozással, mint leszakadt ágak kupacba húzgálásával az udvaron, meg tűzifa-hordással, hogy ne fázzunk a házban.

Nem irányít többé

Nem irányít többé

Nem irányít többé


Akár a hamufelhő, akár a globális klímaváltozás, akár csak egy teljesen normális anomália, ez a szélviharos-esős ítéletidő maradandó élmény lesz. Főleg szegény árvízkárosultaknak, de még a magamfajta szerencsés magyarnak is.

Nézni a kerítésre akadt nejlonszatyorként vergődő fákat az udvaron, kerülgetni a leszakadt ágakat az úton, érezni, hogy lökdösi a szél a kocsit a nyílt autópályán, tiszta szívből sajnálni a negyvenöt fokban megdőlve, a szélre támaszkodva közlekedő motorosokat: tiszta CNN összefoglaló, csak épp itt és most történik. A Kárpát-medence messze van a hurrikánzónáktól, ritka itt a földrengés, a szökőár meg pláne, de azért megvan a magunk baja.

Fektében is teszi a dolgát

Fektében is teszi a dolgát

Fektében is teszi a dolgát


Kétszer álltam meg katasztrófaturistáskodni a hét első munkanapján – és az M1-M7-en a közös szakaszÁtól pár száz méterre kezdődő, praxisomban talán páratlanul hosszú reggeli dugót még el is felejtettem lefotózni.

Az Egyes úton, Biatorbágy határában egy leszakadt közlekedési lámpáért fordultam vissza. Szegény, lepottyant tartóoszlopáról, szétgurult róla a piros, a sárga, a zöld. Csak a puszta foncsorok maradtak, a középsőben még így is ütemesen pislákolt a holtában is szolgálatát teljesítő lámpa villogó sárgája.

Próbáltam bejelenteni a 112-n, mielőtt valakit megcsap az áram (tényleg, hány volt van vajon ezekben a közlekedési lámpákban?), de pár perc robotduma után feladtam.

Szörényi Andris kolléga rezidenciáját pedig a KRESZ szerint autóval megközelíthetetlenné tette a vihar.

Alsózöldmáli út: lezárja egy fa

Alsózöldmáli út: lezárja egy fa

Alsózöldmáli út: lezárja egy fa


Az egyirányú, erősen lejtős, behajtani csak célforgalom esetén engedő Alsózöldmáli út itt a második kerületben pillanatnyilag egy kidőlt kőrisfával lett látványosabb egyszerű, álmos budai utcácskánál.

A girbegurba, másfél arasz átmérőjű törzsű fa gyökerestül kifordult a földből, fáradtan keresztbe feküdt az úton.

Amíg a tűzoltók fel nem darabolják szegényt, az utcából hivatalosan csak kifelé jöhetnek az autók. (Azért aki ügyes, némi járdán autózással, egy villanyoszlopot szorosan megkerülve ki tudja kerülni az akadályt.)

Ászár, a 81-es út mentén Fotó: Molnár Attila (Tarjáni)

Ászár, a 81-es út mentén Fotó: Molnár Attila (Tarjáni)


Ászár, Komárom-Esztergom megye Fotó: Molnár “Tarjáni Zukdriver” Attila

Ti is fotóztatok, videóztatok az autózással, közlekedéssel kapcsolatos témát a viharban? Ha igen, küldjétek el a termést ( vezess kukac sanomabp.hu )! Kiválogatjuk és közzétesszük a javát, a leglátványosabb anyagokért cserébe hálából Vezess-relikviákat küldünk!

Budapest, 11. kerület:

Világvégi fotók és videó a viharról 5

Világvégi fotók és videó a viharról 6