Eltörpülök a kátyú mellett

Eltörpülök a kátyú mellett

A tavaszi széllel nem csak a virágok bújtak elő a hó alól, hanem a tél rágta utak kátyúhadserege is felszínre került. A bevezetőben vázolt helyzet sajnos csak délibáb, kátyúnagyhatalom vagyunk, szlalombajnokságot lehetne rendezni a futómű és felnigyilkos utakon. A legrosszabb eset, ha ismeretlen úton járunk, és az amúgy használható útfelületben ólálkodik egy fél méteres gödör, amit nehéz észrevenni, és országúti tempónál belehajtva, biztosan borsot tör az orrunk alá.

Erre talált megoldást a Milánói Egyetem két hallgatója. Tervük szerint egy sárgára színezett réteget építenének pár centire az út felülete alá, ami rikító színével időben jelezné, vigyázat, itt kátyú van! Az ötletet az emberi test adta, mivel a mi bőrfelületünk is elváltozik, ne adj isten vérzik, ha valamilyen károsodás éri. Vannak ötletek a  még nem létező eljárás továbbfejlesztésére is, narancs és rózsaszín, vagy éjszakára fényvisszaverő felület alkalmazása is felmerült. Gondoljunk csak bele, micsoda színkavalkád lenne Budapest útjain, ha bevezetnék nálunk ezt az elgondolást!

Az ötlet merőben érdekes, csak annyi baj van vele, hogy a lukak ettől még ott maradnak, és inkább azok megszüntetésére kellene igazi megoldást találni. Ez a megoldás viszont nem találmány, hanem a mindenki által ismert recept: kevesebb lopás, több tisztességes munka, és kész a kátyúmentes út…