Kiköttetem a kocsiból a rádiót. Engem ne sokkoljanak reggelente olyan hülyeségekkel, mint ez is: Pécsett állítólag kamerákkal áll lesben a rendőr a lámpáknál, és ha piroson megy át az autós, százezer forint büntetésre számíthat. Ez végülis még el is menne. De hogy ötvenezret kell fizetni, ha sárgán csúszik át?


Persze ilyenkor az első lépés, hogy ellenőrizzük a hírt, hátha csak félremotyogott valamit reggeli álmosságában a bemondólány. Egy baranyai hírsite azonban igazolta a rádiót. A vonatkozó tétel:

“Frick Tamás (rendőr őrnagy, a megyei rendőr-főkapitányság kiemelt baleset-megelőzési főelőadója) kifejtette, minden szabálysértésről több felvétel készül, ezek mindegyikén látszik a kocsi hátsó rendszáma, és a forgalomirányító lámpa jelzése is, hiszen a kettő együtt perdöntő. Az első kockákat a kereszteződésbe való behajtás előtt, tehát a lámpa megközelítésekor rögzítik. Ennek azért van jelentősége, mert a megbírságoltak egy része azzal érvel, csak azért hajtott át a sárgán, mert már biztonságosan nem tudott volna megállni úgy, hogy ne veszélyeztesse a mögötte érkezőt. (A szabályok ebben az egy esetben teszik lehetővé ezt.) A képek alapján ? amennyiben fellebbeznek a határozat ellen az érintettek ? ez is alátámasztható, vagy cáfolható.”

Ahogy mi tudjuk, ez egy kicsit téves. Mert mit is mond a KRESZ?

c) a kör alakú, valamint a nyilat vagy kerékpárt mutató folyamatos sárga fény a forgalom irányának megváltozását jelzi: az útkereszteződésnél – a kijelölt gyalogos átkelőhely, illetőleg a megállás helyét jelző útburkolati jel, ezek hiányában a fényjelző készülék előtt – meg kell állni; ha azonban biztonságosan megállni már nem lehet, az útkereszteződésen mielőbb át kell haladni;

Látja valaki, hol van itt leírva, hogy az autós mögött jönni kell valakinek ahhoz, hogy mérlegelje, megáll-e a sárgára váltó lámpánál? Ha mondjuk buszsofőr vagyok, és mind az ötven utas seggre esne egy telitalpas fékezésnél, álljak meg a sárgára váltó lámpa előtt, különben ötvenezer? Ha nem jön mögöttem senki, ötvennel megyek a lámpa felé, és egy méterrel előtte múlik el a zöld, vegyem elő szupererőmet és múljam felül a fizika törvényeit, különben ötvenezer?

Nem értem, miért kell ezt. OK, Pécsett biztos ezrével száguldoznak át a piroson a fegyelmezetlen polgárok, büntessék is őket százezerre, bánom is én. De miért kell ebbe belekeverni a sárgát, ami arra való, hogy jelezze, mindjárt piros? Hogy megint tudatlannak, kapkodónak, aljasnak, egyszerű pénzbehajtó társaság képét mutassa a rendőrség, a biztonság felett felelősen őrködő, szigorú, ámde igazságos hatóság imázsa helyett?

Vagy van más, ép ésszel felfogható oka? Kedves olvasók; aki tud ilyenről, ne tartsa magában, ossza meg velünk itt alant a kommentmezőben. Hátha segít megnyugodni kicsinyt.