A Volkswagen Passat egy legenda, na nem olyan értelemben, ahogy egy Lamborghini Countach, de úgy igen, hogy ez volt az az autó, amely a korábbi évtizedekben a tömegmodellek között meghatározta a középkategóriát Európában. Pontosan úgy, ahogy saját társai között a Golf. 34 millió darab fogyott belőle, több mint a Bogárból, VW-emblémával csak Golfból került több az utakra.

Fontos a múlt idő, mert ez a kategória is eltűnőben van. A Ford Mondeo nincs már, az Opel Insignia is elköszönt, miután a vásárlók a szabadidő-autót választanak helyettük.

Vannak azonban még olyan vevők, akiknek ilyen autó kell, így aztán a Škoda Superbbel együtt fejlesztve még életben maradhatott a modell. Nagyjából 10 évvel elődje bemutatása után érkezett meg a B9-es kódjelű, új Volkswagen Passat. Nem ugyanúgy, mint korábban, hiszen nem készül belőle szedán (amúgy is csak minden tizedik vevő választott olyat), mostantól tehát, ha Passat, akkor csak Variant lehet. Szűk tehát a karosszériaválaszték, de abba nagyjából mindent bedobott a Volkswagen, amit ma technikában kínálni tud. Ráadásul dízelmotorral próbáltuk ki, olyannal, amelynek botránya erősen hozzájárult a villanyautók mai térnyeréséhez és végső soron a német autóipar mai gondjaihoz.

A bűnös autó visszatér. Jobb, mint valaha 1

Külső

Ami azonnal feltűnik élőben az új Volkswagen Passattal kapcsolatban, hogy hosszú. Jócskán túllóg a hagyományos értelemben vett átlagos autókon. És a szemünk nem is csal, hiszen 14 centivel nőtt a teljes hossza, így 491,7 centiméterre nyúlik. Ezzel párhuzamosan „csak” 5 centivel nőtt a modell tengelytávolsága, ami egy az egyben a hátsó utasok helyét növeli.

A csomagtartó mérete is bővült, hiszen a korábbi 650 liter helyett 690 liternyi helyre lehet pakolni alapesetben – lehajtott üléstámlákkal 1920 literes a tér. Ebből talán már látszik, hogy nem hátrafelé nőtt leginkább a Passat, hanem az első kerekek előtt: hosszú orra van. Magassága nem változott, szélessége 2 centit bővült.

Azt követően, hogy a hetedik és a nyolcadik generáció formaterve kissé élesebb volt, a B9-es Volkswagen Passat vonalai visszatértek az ötödik és hatodik generáció lágyabb rajzolatához. Nem vállaltak nagy kockázatot a tervezők, nincsenek megosztó elemek, nagyon letisztult a forma. Mindezt ráadásul úgy, hogy a képeken az R-Line-t, azaz a sportos kivitelt látjuk.

A bűnös autó visszatér. Jobb, mint valaha 61

14 centivel nyúlt a teljes karosszéria, 5 centivel a tengelytávolság

Nemcsak minél szélesebb vásárlói kör kiszolgálása lehet a visszafogott forma mögötti ok, de az aerodinamika is e felé terelhette a tervezőket.

Elődje 0,31-es alaktényezőjével szemben az új modell 0,25-öt tud. Ebben a sallangmentes forma mellett benne van az aktív hűtőnyílás, a hátsó ablakot körbevevő spoiler, a diffúzor és az első kerekek turbulenciáját kioltó légfüggöny is, amely az első lökhárítóból kivezetett levegővel jön létre. Ezen túlmenően a légellenállás csökkentésének megfelelően alakították a padlóburkolatot, a külső tükrök házát és a keréktárcsákat is.

Igyekeznek szélesnek láttatni az új Passatot a tervezők, így a fényszórók nappali menetfénye középen folytatódik, de a hátsó lámpák fénye, krómdísze is teljes szélességű, ahogy a prizma a lökhárítóban is. Lámpái elegánsak, visszafogottak, ahogy az autó egésze.

A bűnös autó visszatér. Jobb, mint valaha 62

40 litert bővült így, 690 literes a csomagtartó. Van alatta pótkerék

Belső

Ha a külsőnél említettem, hogy nagy, akkor ez az utastérre hatványozottan igaz, több szempontból is. Az egyik a tágasság. Nyilvánvalóan elöl bőven jut hely a magasabbaknak is, de a kilencedik generációs Volkswagen Passat olyan lábteret kínál hátul, ami korábban a Škoda Superbre volt csak jellemző: egyértelműen túlzó. Mintha kosárlabdázóknak szánnák. 178 centis magasságommal, magamra beállított vezetőülés mögött 20 centi hely van a térdeim előtt. A fejtérre sem lehet panasz, pedig a tesztautót nyitható üvegtetővel szerelték, amely elvesz belőle, a fejem felett így marad 5-6 centi.

Ülései elöl-hátul kényelmesek, az R-Line-ban elöl sportos kagylóformát kaptak, de hátul is az átlagosnál nagyobb oldaltámaszúak. A vezetőülés sokrétűen állítható, komfortos és jól tart gyors kanyarban is. Ami meglepő volt, hogy nem lehet sportosan alacsonyra engedni, pedig egy R modelltől ezt várná az ember. Minden beszállás után kellett néhány perc, mire megszoktam az üléshelyzetet, mindig nyúltam a magasságállító karhoz, hogy lentebb engedjem a különben remek ülést.

Az összeszerelésre és az anyagminőségre sem lehet panaszunk, egyedül az ajtózsebek műanyagjai érkeztek a múltból. Ezeket abszolút ellenpontozzák az Alcantara betétek a felsőbb részeken. Kormánya jó méretű, az R-Line-ban részben perforált borítást kapott. Tág határok között állítható.

A bűnös autó visszatér. Jobb, mint valaha 63

Az R-Line üléseinek háttámlája masszázsfunkciót is rejt

Ami még óriási, az a központi képernyő. Bárki ült be az utasülésre, az azt mondta, hű, de nagy. A tesztautóban az opcionális 15 hüvelyk átmérőjű, 2240 x 1260 pixel felbontású kijelző szerepelt, alapesetben 12,9 hüvelykes kerül a Passatba középre.

Megjelenítése ötletes, mert az érintőképernyőnek van egy külső, peremrésze és egy belső. Előbbin számos funkció gyorselérése található: így az autó menetmódja, a start/stop, a vezetőtámogató rendszerek, a hifi, az AndroidAuto, a klíma, az ülésfűtés, az ablakfűtés stb. A belső részen pedig választott funkciók beállítása kerül elő, vagy épp a térkép futhat rajta. Olyan nagy ez a belső rész is, hogy simán tud osztott képernyőt, pl. a navigáció és a Spotify között, 2/3, 1/3 arányban.

A vezető előtti kijelző 10,25 hüvelyk képátlójú, a fedélzeti rendszer kijelzőjéhez hasonlóan éles, tiszta, részletgazdag képet mutat. A vezető előtti képernyőre kitehetjük akár a térképet is, de van klasszikusnak tűnő megjelenítése is. Kerek órákat nézhetünk, ami könnyen használható azoknak, akik ilyen autókat vezettek életük nagy részében.

A bűnös autó visszatér. Jobb, mint valaha 64

Hifije nagyon szép telt hangokkal, tisztán szól

Újdonság a head-up display is, amely nem egy lapkára vetít, hanem az út fölé. A sebesség mellett megjelenítheti a navigációs rendszer utasítását, a sebességhatárt, illetve az aktív vezetőtámogató rendszert.

Kissé fura, hogy a motorindító gombot a váltóalagúton találjuk. Korábban jó ötlet lett volna a kormány mögül ide tenni, csakhogy ebben az autóban a váltókar átköltözött a kormány mögé, az ablaktörlő bajuszkapcsolójának a helyére. Így most ismét két helyre kell nyúlni az induláshoz.

A fokozatválasztó kart előrefordítva kapcsolhatunk „D” állásba, hátrafelé fordítva pedig az „R-be” a tolatáshoz. Ezzel viszont a bal oldali kormányoszlop-kapcsoló szolgálja az irányjelző és az ablaktörlő funkcióit egyben.

Középen más gombot nem is találni, minden a képernyőről irányítható, illetve a klíma hőmérséklet-szabályozásához és a hangerő beállításához van a képernyő alatt egy érintőpanel. Az olvasólámpák is érintésre lépnek működésbe, az árnyékoló és az üvegtető is simogatásra nyílik-záródik.

A bűnös autó visszatér. Jobb, mint valaha 65

Klasszikus megjelenítés is választható a műszerfalhoz

A kormányra – a VW korábbi érintőpaneles trendjével ellentétben – visszatértek a hagyományos gombok: a tempomathoz, a vezető előtti képernyő állításához és a hifihez. Változatlanul hagyományosak az ajtón lévő ablakemelő- és tükörállítás-kapcsolók. Összességében ismét nagyon jó ergonómiát nyújt a Volkswagen, bizonyítva, hogy nem kell mindent újraértelmezni.

A középkonzol a váltókar eltűnésével rakodórekesznek adta át a helyét, ahol vezeték nélküli töltőt és két USB-C csatlakozót is találunk, utóbbiak akár 45 W-tal is képesek tölteni. Ilyen csatlakozóból a hátsó utasoknak is jut kettő, akik szabályozhatják hátul a levegő hőmérsékletét is.

Ugorjunk egy kicsit vissza a csomagtartóhoz, mert az nagyjából mindent tud, amit ebben a témában lehet. Kezdjük azzal, hogy a – tesztautón – nemcsak a csomagtérajtó mozgatását végzik motorok, akár láblendítésre, de a kalaptartó is automatikusan elhúzódik, ha kinyitjuk az ajtót, és szalad vissza, ha becsukjuk. Az ülés lehajtásához nem kell előremenni, az megtehető a csomagtérből. Vannak szatyorakasztók, rögzítőfülek a padlón és egy áthelyezhető támasztórúd is, ami megakadályozhatja a tárgyak csúszkálását. A praktikumot kétoldali LED-es világítás, 12 V-os és 230 V-os áramforrás, oldalsó zseb és motorosan előcsalható vonóhorog fokozza. A padló alatt pedig még pótkereket is találunk.

A bűnös autó visszatér. Jobb, mint valaha 66

Alapfelszereltség a 3 zónás légkondicionáló

Technika

Alapvetően ugyanarra az MQB (Modularer QuerBaukasten) padlólemezre épül az új Passat, amire 2012 óta rengeteg modell a Volkswagen-konszernben. Persze ez az időközben továbbfejlesztett Evo kivitel. A futómű alapkonstrukciója sem más, mint eddig, azaz MacPherson rugóstagok elöl és négy lengőkaros felfüggesztés (egy hossz- és három keresztlengőkar) hátul.

Fejlődött az adaptív lengéscsillapítás, amelyben a hardver és a szoftver is új, így komfort módban kényelmesebb, sportban feszesebb lehet. A kétszelepes lengéscsillapítókkal be- és kirugózáskor is külön-külön szabályozható a lengéscsillapítás.

Hétféle hajtáslánccal választható a kilencedik generációs Volkswagen Passat Variant. Készül belőle mild hibrid benzinmotoros (eTSI – 150 LE), kétféle plug-in hibrid (eHybrid – 204 és 272 LE), három turbódízel változat (TDI – 122, 150, 193 LE) és két turbófeltöltős benzinmotoros kivitel (TSI – 204 és 265 LE) is. Manuális sebességváltó nincs, mindegyikhez dupla kuplungos automata tartozik. A legerősebb benzines és a legerősebb dízel az elsőkerék-hajtás helyett négykerék-hajtással készül.

A bűnös autó visszatér. Jobb, mint valaha 67

150 LE és 360 Nm nyomaték a 2.0 literes dízelmotor középső teljesítményszintje

A tesztelt Volkswagen Passat kombi motorja négyhengeres, 2,0 literes, közös nyomócsöves turbódízel, 150 lóerős változatban. Az automatikus sebességváltó hétfokozatú DSG.

Vezetés

Minden részletében kifinomultan működik az új Volkswagen Passat, így vezetés szempontjából könnyed az együtt töltött idő. Többféle üzemmód választható az autó beállításához: így van Eco, Comfort, Sport és egyedi is. Változtatható a kormányzás, a hajtáslánc, illetve a menetdinamika beállítása, de személyre szabhatjuk a világítást, a vezetőtámogató rendszereket is.

Comfort módban visszafogott, suhanós az autó, de ha többet szeretnénk, elég sport módba kapcsolni, és harapósabbra vált a reakció, jobban megindul, gázadásra előcsalogatható a vezetési élmény.  Óriási show-műsort ne várjunk, mert az üresen 1678 kilós autó sportos viselkedéséhez ennél nagyobb teljesítmény kell. Igazi terepe az országút, autópálya, ahol kijön a  dízelmotor nyomatéka. Könnyű vele előzni és észrevétlenül falja a kilométereket. Meglepően kellemes orgánuma van a dízelmotornak, kerregő zaj helyett erőteljes mély hanggal reagál a nagyobb gázadásra, hozzátesz az autó karakteréhez.

Míg alapesetként beállított Comfortban észrevétlenül kapcsol a sebességváltó, sportban kissé határozottabb és engedi jobban kiforogni a motort. Nyoma sincs a DSG-kre jellemző darabosságnak, hirtelen helyzetekben sem tétovázik.

A bűnös autó visszatér. Jobb, mint valaha 68

A kormány mögé, az ablaktörlő bajuszkapcsolójának helyére került a fokozatválasztó kar

Kormányzása kellően könnyed parkoláskor és kellően feszes, amikor országúton kanyargunk. Picit szintetikus, de csak annyira, hogy az a kényelmes utazást támogassa a vezetési élménnyel szemben. Hasonlóan alakul az áttétel is, nem túl direkt, és a visszajelzésekkel sem tolakodik be feleslegesen a nyugalomba.

Futóműve feszes, de nem sportos, jó kompromisszum a hétköznapokra, mivel az úthibákat remekül kiszűri. Szinte alig jut el az utasokhoz valami. Viszonylag magas a tapadási szint, emiatt gyors kanyarokra is képes, de megvannak a korlátai az építésmódnak, így ha erőltetjük, elkezdi tolni az orrát.

Kellően csendes az új Volkswagen Passat, autópályás tempónál már megjelenik némi szél és gördülési zaj, de nem túlzó, nem zavaró. Ez annak köszönhető, hogy akusztikus szélvédőt kap, míg az első és hátsó oldalsó ablakainál akusztikus fóliával ellátott dupla üvegezést alkalmaznak.

A bűnös autó visszatér. Jobb, mint valaha 69

Elöl és hátul is fénycsík köti össze a lámpák normál fényeit

Kifejezetten jó fényt ad a LED-Mátrix fényszóró, a tompított rész sem rossz, de a reflektor az igazi, ilyenkor ügyesen kitakarja országúton a szemben vagy előttünk autózókat, miközben nagy területet világít be.

Sokféle vezetéstámogató rendszer kerülhet a Passatba, így ügyesen tartja sávban az autót a rendszer, illetve kellő távolságban az előttünk haladótól, de támogatja a kormányzást is, rásegítve a szükséges ívre. Eddig a szép és jó. Viszont a rendszer nagyon agresszív.

Nehezen viseli, ha egy kézzel fogjuk a kormányt, mert a másikat mondjuk a könyöktámaszon pihentetnénk. Folyamatosan sipákol, hogy fogjuk meg. Egyszer nem nyúltam vissza azonnal, erre beletaposott egy pillanatra a fékbe. Sőt, a hosszabb egyenes autópálya-szakaszokat sem viseli jól, ha nem mozgatjuk a kormányt, akkor azonnal azt hiszi, hogy nem fogjuk, ezért időnként önkéntelenül mozgatni kell. 

A bűnös autó visszatér. Jobb, mint valaha 70

Aerodinamikai megfontolásból ilyenek a felnik

Ha közel kerülünk egy autóhoz, akkor is villog, sípol. De a csúcsot az jelentette, amikor épp egy párhuzamos parkolóból indultunk volna és elment mellettünk egy teherautó, az autó annyira megijedt, hogy berántotta az öveket, megijesztve az utast és engem is, miközben kiírt valami olyat, hogy aktiválta a baleset-megelőzést.

Bár előzetesen 1200 kilométeres hatótávot ígért a fedélzeti számítógép, ez nem jött volna össze. A komputer 6,6 literes fogyasztást számolt a teszthét végére, de a beletankolt literekből adódott érték ennél rosszabbul alakult: 7,4 liter/100 km lett. Ennél azért jobbra számítottam, mivel 80 százalékban autópályán közlekedtünk vele.

A bűnös autó visszatér. Jobb, mint valaha 71

Motorosan nyílhat a csomagtérajtó, akár láblendítésre is

Költségek

16,9 millió forinttól indul a Volkswagen Passat magyarországi árlistája a cikk írásakor. Ezért a pénzért a 150 lóerős mild hibrid benzines motort lehet megszerezni. Olyan tételek szerepelnek az alapfelszereltségben, mint a kulcs nélküli indítás, 3 zónás légkondicionáló, keresztirányú forgalomfigyelés, gyalogosfelismerés, kanyarodás és hegymenetasszisztens, sávváltás és kiparkolásasszisztens, sávtartó, távolságtartó tempomat, Apple Car Play- és AndroidAuto-kezelés, tolatókamera.

150 lóerős dízelmotorral az alapmodell (Business) 17,7 millióba kerül. A legmagasabb szintnek számító R-Line kivitel ára az említett dízellel 19 172 300 forint. Ebben 16-os helyett 18 colos kerekek és sportosabb lökhárítók, ülések és kormány szerepelnek, de bekerül a kulcs nélküli ajtónyitás, az ülésfűtés, a kormányfűtés, a LED-Mátrix fényszóró is. A tesztautón 19 colos felniket találunk, amelyek felára 193 ezer forint, a Harman Kardon hifi felára 341 ezer, a head-up display és a nagyobb központi képernyő együttesen 364 ezer, a panoráma-üvegtető 518 ezer, a vonóhorog 450 ezer forint.

Tekintve, hogy a szabadidő-autók uralják az eladásokat ebben a méretben és árszinten, viszonylag kevés konkurenst találni a VW Passat Variant mellé, pláne dízelmotorral. Elsődleges és legfőbb kihívója a testvérmodellje, a Superb Combi, mellé méretben illő kombik árát vizsgáltuk.

A bűnös autó visszatér. Jobb, mint valaha 72

Órási a lábhely a hátsó üléseknél

A Volkswagen Passat és vetélytársai – Listaár, forint
BMW 520d Touring (197 LE) 24 985 000
Mazda6 Skyactive-G 145 Center Line (145 LE) 13 779 900
Mercedes-Benz E 220d T-modell (197 LE)                                                                                                                        27 076 000
Volvo V90 T6 eAWD Plug-in hibrid (350 LE) 25 390 000
Škoda Superb Combi 2.0 TDI DSG SCR (150 LE) 15 653 130
Volkswagen Passat Variant Business 2.0 TDI DSG (150 LE) 17 706 720
A bűnös autó visszatér. Jobb, mint valaha 73

Az R-Line lökhárítók adnak egy picit vadságot a formának

Értékelés

Leszámítva a vezetőtámogató rendszerek agresszív fellépését a vezetővel szemben, ami nemhogy javítana a biztonságon, sokkal inkább váratlan feszült helyzeteket teremt, a Volkswagen Passat Variant minden fronton jól teljesít. A kilencedik generáció méltó az elődei által épített nimbuszhoz. Hatalmas külső méretéből fakadóan az utasok és a csomagok számára is tágas helyet kínál. A kiforrott 2,0 literes dízel kellő dinamikával ruházza fel, miközben a DSG-váltónál fel sem merülnek a korábbi gyengeségek. Nem vált ki rajongást, egyszerűen jó használni az új Passatot, amely a hétköznapok és hétvégén is kiváló válaszokat ad a felhasználói elvárásokra.

Mellette – Ellene
 
 • Tágas utastér
 • Óriási, praktikus csomagtartó
 • Széles motorkínálat
 • Remek hajtáslánc a tesztautóban
 • Kiváló futómű
 • Komfortos ülések
 • Jó vezethetőség
 • Kiváló képernyők
 • Szép anyagok
 • Jó összeszerelési minőség
 • Csendes utastér
 
 • Egyféle karosszéria
 • Vezetéstámogató rendszerek agresszív viselkedése

Szavazás

Hány pontot adnál a kifinomult B9-es Passatnak?
átlag
7.41
szavazat
454
Hány pontot adnál a kifinomult B9-es Passatnak?