Röviden – BMW 430i M Sport
Mi ez? 2013 közepén mutatta be a BMW a 4-es sorozatot, amely eleinte a 3-as kétajtós – kupé és kabrió – változatainak új családneve volt, de később kiegészült a négyajtós Gran Coupéval is. 2020 óta pedig már a második generáció is velünk van, irdatlan méretű nyúlfogakkal
Mit tud? Látványos, megosztó külsejű, – főleg az orra ilyen – mégis remek dolog vezetni a BMW 430i-t.
Mibe kerül? 13,7 milliótól indul a 4-es árlistája a 420i-vel és 29,4 milliónál ér véget. Na, meg persze az extrákból, mindenféle csomagokból, miazmásból is összejön még pár milla.
Kinek jó? Aki nemcsak a vezetésben leli örömét, hanem annak is örül, ha megbámulják. Legalábbis az autóját. 

Vadállat a nyúlpofa mögött – BMW 430i M Sport 1

 

Külső

“Nézd má’, ezek már nem is vesék ott elöl, hanem tüdők!” Nagyjából ez az átlag – nem BMW-fertőzött – autóbuzi reakciója, miután kikacagta magát a 4-es orrán trónoló, túlméretes rágcsálófogakra emlékeztető izék láttán. De persze a Négyes nem is neki szól, hanem azoknak, akik annyira egyediek és különlegesek, hogy bele kell trombitálniuk a világba, hogy nézzétek, új BMW-m van!

Mert ez legalább messziről, hunyorogva nézve is tisztán látszik, annyira kilóg a tavaly júniusban befutott második generációs 4-es ábrázata a megszokott, egyen BMW arcok közül. Olyannyira, hogy biztos kell egy kis idő, mire megszokjuk a látványát és akármennyire is meghökkentő most, frissen, előbb utóbb majd ez is szépen beleszürkül az utcaképbe, mint ahogy az elsőre szintén megosztó Nissan Juke, vagy a négylámpás Škoda Octavia tette. Felbukkanásukkor mindenkinek volt róluk véleménye, ma már arra sem emlékszünk, hogy milyen volt nélkülük az élet. 

Vadállat a nyúlpofa mögött – BMW 430i M Sport 2

Izmos, sportos fenék

 

De mindegy is, engedjük el az orron lévő kisplasztikát, mert a lényeg úgyis hátrébb van. Vérmérséklettől függően lehet örülni a motortérben, vagy az autó alatt lévő technikának, vagy éppen a parádés, kényelmes és finom anyagokból felépített belsőnek, remek vezethetőségnek is. 

Előbb azért még fussunk végig a kasztnin, ami azért mégis irgalmatlanul vonzó lett, csak jó szögből kell közelíteni hozzá. Oldalról például nagyon dögös, hiszen a méret – 4768 milliméter hosszú, 2081 mm széles, 1383 mm magas, tengelytávja 2851 mm – mellett az arányok is kellemesek a szemnek, közelebbről nézve pedig előjönnek az apró szépségek is. Ilyenek a karbon borítások az orron, a külső tükrökön – amelyekből egy-egy kamera is kukucskál kifelé – vagy a küszöb, a sárvédő domborulatai, illetve a kissé megcsippentett fenék és az ablakkeret nélküli ajtók.

Vadállat a nyúlpofa mögött – BMW 430i M Sport 3

Innen gyönyörű, jók az arányok, izgalmasak a domborítások

 

Belső

Hipermodern, merész külseje után a BMW 4 Coupé utastere sem okoz csalódást, már látványra is olyanok az ülések, amikbe muszáj azonnal beleülni. Lehet nagy arccal csúfolódni a formátlan, egy kaptafára készülő burgonya-alkatú szabadidő-autókon és isteníteni a kupé formát, de minden nap többször leülni a földre és onnan kimászni kevésbé komfortos, mint valóban csak beülni egy SUV-ba. Ha viszont már lehuppantál az ezernyi irányban mozgatható, állítható oldaltartású, ülőlap-hosszúságú, fűthető, deréktámaszos ülésbe, akkor azt nem is kívánod elhagyni soha többé. És nem azért, mert munkás, hanem mert remek a jó fogású, vastag kormány mögött ülni és elnézni a tekintélyes méretű motorháztető fölött. 

Vadállat a nyúlpofa mögött – BMW 430i M Sport 4

Elöl van hely bőven, de a beszállás macerás. Óriásiak az ajtók és alacsonyan van az ülés is

Anyaghasználata, kidolgozása mellett az utastér ergonómia is példás, szinte minden jó helyen van, a gombok, kapcsolók kialakítása, működése is finoman megtervezett, minőségi munka. A klímakonzol billenőkapcsolóinál persze praktikusabb lenne egy tekerőgomb, de 2021-ben már annak is örülünk, ha nem érintésérzékeny képernyővel kell ezt is megoldani, hanem van ennek a funkciónak saját gombja.

Mindössze a hangerő-szabályzó tekerőgombja van fura módon a vezető oldalán, pedig ő a kormányról is tud hangosítani, halkítani. Jó, ha gesztusvezérléses a fedélzeti rendszer, akkor az utasnak is elég furcsa köröket rajzolni a levegőbe és nyomban felhangosodik a Moonlight shadow, de lehet, hogy azt a volume gombot mégis inkább jobbra tenném.

Vadállat a nyúlpofa mögött – BMW 430i M Sport 5

Borotvaéles a kijelző képe

Műszerfala és a központi kijelző képe gyönyörű, éles, bár előbbin a grafika dizájnja nem igazán változtatható, csupán a vezetési stílusok kapcsolgatása közben tűnik fel finom különbség, főleg a színekben. Nagyon nem is kell a műszerfalat nézni, mert rengeteg információt lehet a head up display-ről is leolvasni. A menüben turkáláshoz ott a zseniális iDrive, a tekerhető, billenthető vezérlőtárcsával a mellette lévő segédgombsorral, ami mára szerintem a legjobban használható beviteli eszközzé nőtte ki magát. De nem kell ezt tekergetni, aki inkább kijelzőt simogatna, azt s megteheti.

Vadállat a nyúlpofa mögött – BMW 430i M Sport 6

Nemcsak jól használható még szép is

A menüben végtelen mélyre lehet leásni, a belső hangulatvilágítás fényereje és színe mellett a külső kamerák – van elöl, hátul és oldalt a tükrökben is – által rögzített, menet közben készült felvételek is megtekinthetők, és azt is eldöntheti a vezető, hogy az első, kötelezően kapcsolódó nappali menetfénnyel párhuzamosan világítson-e a hátsó lámpa is. 

Míg elöl élvezetes ücsörögni, addig hátra már nem szívesen ülnék be, még akkor sem, ha fél méterrel kurtább lennék. A látszat és a saját klíma, USB aljzat ellenére sem lehet vidám ott utazni, inkább csak gyerekeket pakoljunk oda, őket is csak, ha nagyon muszáj, mert a motoros ülésmozgatás, míg az első ülések előre majd hátra kúsznak, őrjítően lassú folyamat. 

Vadállat a nyúlpofa mögött – BMW 430i M Sport 7

Gyerekosztály, felnőtt itt nem fér el

Ha azt hiszed, egy ilyen autónak csak semmire nem jó, nyomi csomagtartója van, nagyot tévedsz. Itt 440 literrel gazdálkodhatsz, jobbra balra kis, mély üregekbe pakolhatod a szétgurulásra hajlamos apróságokat, van egy mozdulattal eltüntethető hálós zseb is, és ha lehajtod a hátsó ülések támláját, – ezt a csomagtartó felől, kis karokkal is elintézheted – akkor egész hosszú cuccokat is elvihetsz vele. 

Egymás mellet az első, és a második generációs 4-es BMW. Neked melyik jön be?

Vadállat a nyúlpofa mögött – BMW 430i M Sport 8
Vadállat a nyúlpofa mögött – BMW 430i M Sport 9

Technika

A Négyes motorválasztékában a kétliteres blokk kétféle teljesítménnyel is szerepel, van belőle 184 – BMW 420i – és 258 lóerős – BMW 430i – kivitel is. A 440i már valódi hathengeres motort kapott, háromliteres motorral és 374 lóerős teljesítménnyel. Akad még dízel is a kínálatban, ez kétliteres, és 190 lóerős. Míg a kisebb benzinesek hátsókerék-hajtásúak, addig a 440i összkerekes, a dízel pedig lehet ez is, az is, viszont mindegyik változatban nyolcfokozatú váltó kapcsolja az aktuális fokozatot.

30i a motorjelzés a tesztautón, ami jól hangzik, de még mindig kissé csalódás, hogy az autó orrában csupán négyhengeres, turbós benzinmotor található. Erejére nincs panasz, hiszen 258 lóerőnyi teljesítmény és 400 Nm-es nyomaték leadására képes. Hangja nem túl izgalmas, bár általában észre sem venni, hogy dolgozik, annyira civilizált, finoman járó dolog, még ilyen hengerhiányos állapotban is. A 0-100-as sprintet 5,8 másodperc alatt futja így az autó, és 250 km/óránál ér véget a gyorsulás, persze csak az Autobahnon. A tesztautó adaptív csillapítással felvértezett futóműve elöl Elöl MacPherson, hátul multilink rendszerű.

Vadállat a nyúlpofa mögött – BMW 430i M Sport 10

Csak négyhengeres a kétliteres motor

Vezetés

Akármilyen csinos, kényelmes és okos a 430i belseje, mégis vezetni a legjobb. Ha menni akarsz vele, akkor a Sport, Sport + mód lesz a kedvenced, élvezetes hátsókerék-hajtással, gyorsan érkező 258 lóerővel, tekintélyes nyomatékkal, izgága fenékkel. Kormányzása élményszerű. Ha inkább békében utaznál, akkor a temérdek vezetőtámogató rendszer könnyíti meg az életed. És ezek tényleg megkönnyítik, nem sivalkodnak feleslegesen, de ha kell, akkor megmentenek a sávelhagyástól, de még egy mezei parkolásnál is magától befékez az autó, ha már nekitolatnál a szomszéd tragacsának. Az adaptív tempomat akár az aktuális sebességkorlátozásokhoz is igazíthatja a sebességet – felismeri a táblákat – ha pedig nemcsak utálsz, de nem is tudsz tolatni, a kertbe orral is beállhatsz, és ha nem egy 100 hektáros kastélyparkba teszed le a kocsit, akkor gombnyomásra szépen vissza vissza is tolat az utolsó 50 méteren. 

Vadállat a nyúlpofa mögött – BMW 430i M Sport 11

Futóműve varázslatos, félelmetesen stabil és közben  egyáltalán nem rázza szét az agyad, nagyjából halhatatlannak érzi benne magát bárki. De nemcsak, hogy nem kényelmetlen, hanem kifejezetten komfortos, azok az apró bukkanók, forgalomlassítók sem zavaróak vele, amik más autóban ülve már kellemetlenek tudnak lenni. Felfoghatatlan, hogy hogy lehet ezt megcsinálni ilyen – 225/45 R18 – kerékmérettel. Kormányzása szintén finom, különösen Sport módban közvetlen, kemény.

A különböző vezetési stílusok között azonnal érezhető különbség van, gázreakciótól kezdve egészen a felfüggesztésig mindenen észrevenni a programváltozást, de ha valahol nem tetszik a gyári beállítás, bele is lehet piszkálni a részletekbe, személyre szabható a legtöbb. 

Fogyasztása vegyes stílusban – néha megőrülve, de utána bűntudatból spórolósan vezetve – 9,99 liter volt, 380 kilométer leautózása után. Ez azért elég baráti érték. 

Vadállat a nyúlpofa mögött – BMW 430i M Sport 12

A különféle vezetési módok és azok használatának ideje

Költségek

Nagyjából 13,6 millió forinttól indul a BMW 4-es árlistája, a 420i-vel. A 430i már 15.259.000 forintba kerül, míg a 440i árcéduláján 20.396.000 forint a legkisebb ár. A dízelért 14.489.000, vagy 15.250.000 forintot kérnek, attól függően, hogy első-, vagy összkerékhajtás van alatta.  Az M4-esért 28,1 milliót, az M4 Competition-ért pedig 29.381.000 forintot kérnek, és 480, illetve 510 lóerőt adnak cserébe ennyi pénzért. Ezen felül többek között kérhető még a modellhez Karbon csomag 1,6 millióért, az M Sport csomag 1,34 millió, Karbon kerámia fék 2,8 millió, Léer lámpák félmillió, Sport differenciálmű  473 ezer, adaptív tempomat 150 ezer, és hangulatvilágítás 120 ezer forintért. Meg persze kismillió más is, a teljes lista ide kattintva érhető el. 

Vadállat a nyúlpofa mögött – BMW 430i M Sport 13

Dupla kipufogó, LED-es lámpák

Értékelés

A temérdek gyerek ide-oda fuvarozásán és a mosógép szállításon kívül mindenre jó a BMW 430i. Lehet vele sportosan, gyorsan menni, ha akarod mérges, izgága autó, de ebben nem fogsz megtébolyodni akkor sem, ha egy levegővel, megállás nélkül akarod kiautózni belőle az összes benzint, mert hosszú távú, utazóautónak is teljesen jó. Csak ne ültess be hátra senkit. 

A BMW 430i és vetélytársai – Listaár, forint
BMW 420i (184 LE) 13 700 000
Audi A5 40 TFSI S tronic aut. (204 LE) 13 792 000
Mercedes-Benz C 300 Coupé EQ Boost (156 LE) 14 180 000
   
Mellette – Ellene
 
 • Nagyon eltalált kupéforma
 • Minőségi kivitelezésű belsőtér
 • Remek ergonómia 
 • Parádés vezethetőség
 
 • Szemből nyomi, de majd megszokjuk
 • Csak négyhengeres motor
 • Felnőttnek szűk hátsó tér

Szavazás

Te hogy állsz a BMW 430i-hez? Tetszik? Vagy inkább kikacagod? Gyorsan adj neki pontot!
425 szavazat - átlag: 6.70 (10-ből)
Te hogy állsz a BMW 430i-hez? Tetszik? Vagy inkább kikacagod? Gyorsan adj neki pontot!