1,1 millió autót adott el a Hyundai az előző két i10-ből a típus bevezetése, 2008 óta Európában. Ezt a kategóriát és vevőkört a gyár nem akarta feladni a flottafogyasztási átlagon belül nulla széndioxid-kibocsátással kalkulált villanyverzióért, így idén márciustól az i10 harmadik generációja érkezik a magyarországi márkakereskedésekbe. Hegyen-völgyön, városban és autópályán is kipróbáltuk az új Hyundai i10-et.

Külső

Fél centivel hosszabb, két centivel alacsonyabb és ugyanennyivel szélesebb elődjénél az új Hyundai i10. Stabilitása mellett arányainak is jót tett a kerekek kitolása is az autó sarkaiba, a tengelytáv 40 milliméterrel hosszabb, mint eddig. Az új külső méretei: 3670x1680x1480 milliméter, 242,5 centis tengelytávval.

Ezt az autót árengedmény nélkül is megveszik a magyarok 1
Ezt az autót árengedmény nélkül is megveszik a magyarok 2

Ezt az autót árengedmény nélkül is megveszik a magyarok

Ezt az autót árengedmény nélkül is megveszik a magyarok

Ezt az autót árengedmény nélkül is megveszik a magyarok 47
Ezt az autót árengedmény nélkül is megveszik a magyarok 48
Ezt az autót árengedmény nélkül is megveszik a magyarok 49
Ezt az autót árengedmény nélkül is megveszik a magyarok 50
Ezt az autót árengedmény nélkül is megveszik a magyarok 51
Ezt az autót árengedmény nélkül is megveszik a magyarok 52
Ezt az autót árengedmény nélkül is megveszik a magyarok 53
Ezt az autót árengedmény nélkül is megveszik a magyarok 54
Ezt az autót árengedmény nélkül is megveszik a magyarok 55
Ezt az autót árengedmény nélkül is megveszik a magyarok 56
Ezt az autót árengedmény nélkül is megveszik a magyarok 57
Ezt az autót árengedmény nélkül is megveszik a magyarok 58
Ezt az autót árengedmény nélkül is megveszik a magyarok 59
Ezt az autót árengedmény nélkül is megveszik a magyarok 60
Ezt az autót árengedmény nélkül is megveszik a magyarok 61
Ezt az autót árengedmény nélkül is megveszik a magyarok 62
Ezt az autót árengedmény nélkül is megveszik a magyarok 63
Ezt az autót árengedmény nélkül is megveszik a magyarok 64
Ezt az autót árengedmény nélkül is megveszik a magyarok 65
Ezt az autót árengedmény nélkül is megveszik a magyarok 66
Ezt az autót árengedmény nélkül is megveszik a magyarok 67
Ezt az autót árengedmény nélkül is megveszik a magyarok 68
Ezt az autót árengedmény nélkül is megveszik a magyarok 69
Ezt az autót árengedmény nélkül is megveszik a magyarok 70
Ezt az autót árengedmény nélkül is megveszik a magyarok 71
Ezt az autót árengedmény nélkül is megveszik a magyarok 72
Ezt az autót árengedmény nélkül is megveszik a magyarok 73
Ezt az autót árengedmény nélkül is megveszik a magyarok 74
Ezt az autót árengedmény nélkül is megveszik a magyarok 75
Ezt az autót árengedmény nélkül is megveszik a magyarok 76
Ezt az autót árengedmény nélkül is megveszik a magyarok 77
Ezt az autót árengedmény nélkül is megveszik a magyarok 78
Ezt az autót árengedmény nélkül is megveszik a magyarok 79
Ezt az autót árengedmény nélkül is megveszik a magyarok 80
Ezt az autót árengedmény nélkül is megveszik a magyarok 81
Ezt az autót árengedmény nélkül is megveszik a magyarok 82
Ezt az autót árengedmény nélkül is megveszik a magyarok 83
Ezt az autót árengedmény nélkül is megveszik a magyarok 84
Ezt az autót árengedmény nélkül is megveszik a magyarok 85
Ezt az autót árengedmény nélkül is megveszik a magyarok 86
Ezt az autót árengedmény nélkül is megveszik a magyarok 87
Ezt az autót árengedmény nélkül is megveszik a magyarok 88
Ezt az autót árengedmény nélkül is megveszik a magyarok 89
Ezt az autót árengedmény nélkül is megveszik a magyarok 90
Fotó megosztása:

Öntudatos, jó kiállású autóvá teszik a motorháztető domborításai és a hűtőnyílások. Formája az én szememnek tetszetős, de nem igazán önálló. Ha valaki az i10-re ebben a türkizkék bevezetőszínben azt mondja, hogy ez az új Ford Ka, simán elhiszem.

Alapszínből tízféle van, de összesen 22 színkombináció létezik. A metálfényezés 135 000 forintos felárára ugyanennyit rátéve a karosszériától eltérő, fekete vagy piros tetőszín is rendelhető.

Nagyon jól fest az i10-et is elérő N Line-vonal. A csomag nem merül ki karosszéria-kiegészítőkben, a sportosabb modell nappali menetfénye is más. A forgópisztoly tárára vagy virágra emlékeztető hatszög helyett három LED-csíkból áll és szerintem a kisautó sokkal dögösebben fest vele.

Ezt az autót árengedmény nélkül is megveszik a magyarok 91
Ezt az autót árengedmény nélkül is megveszik a magyarok 92

Belső

Beülés után az első hiányosság a tengelyirányban, ki-be nem állítható kormányoszlop. A minőségi összkép jó, a műszerfalon ismétlődő hatszögek feldobják az utasteret. Felül középen a 8 hüvelyk képátlójú érintőképernyő gyorsan reagál és takaros a képe is. A kilátást javítja az elöl 11, hátul 13 mm-re alacsonyabban húzódó övvonal és a 13,1 helyett 11,9 fokot kitakaró tetőoszlop.

Alapáron ötajtós a Hyundai i10, az ügyesen megoldott ajtóknak köszönhetően hátra ki-beszállva sem lesz oda a méltóságunk. Ebben a méretben említésre érdemes az igény esetén gombnyomásra vagy kurblizással leereszthető hátsó ablak, hátsó elektromos ablakemelőre nem minden gyártó áldoz, ld. a Nissan Micrát és az előző Renault Cliót.

Ezt az autót árengedmény nélkül is megveszik a magyarok 93

Csak az Eco-csomagos, hosszabbra áttételezett, 14-es kerekű i10 négyüléses, a többi ötszemélyes. A hátsó lábtér nagyon tágas

Ázsiai autómárkák kisautóiban ért már kellemes csalódás a térkihasználásukkal, ennek ellenére meglepődtem az i10 helykínálatán. Én elég későn hagytam abba a növést, mégis jól elférek a saját magamnak beállított első ülés mögött. A fejtér átlagos.

Kevesen járnak ötösben ezekkel az autókkal, ennek ellenére kiemelendő, hogy az i10-ből négy- és ötszemélyes is van. Gyermekből hárman becsatolhatják az övüket hátul, ami előbb-utóbb akkor is jól jön, ha a tulajnak nincs három csemetéje.

252 literes a csomagtartó, ami ebben a kategóriában a legjobbak közé tartozik az Uppal és az európai piacról időközben kivont Celerióval egyetemben. Lehajtott üléssel 1050 literesre tágul a mérvadó VDA-norma szerinti méréssel.

Ezt az autót árengedmény nélkül is megveszik a magyarok 94

252 literes a csomagtartó. Kicsit alacsonyabb lett a pereme

Technika

Új padlólemezről nem szólt a fáma, az i10 futóműve a kategóriában általános MacPherson konstrukció elöl és csatolt hosszlengőkar hátul. A kormány közvetlenebb lett az áttételezés módosításával.

Kétféle soros hengerelrendezésű, benzines szívómotorral jön tavasszal az új Hyundai i10. Az 1,0 literes háromhengeres lóerőből 67-et, newtonméterből 96-ot ad le. Az 1,2 literes motor már négyhengeres, 84 lóerős, a legnagyobb forgatónyomatéka 118 Nm. A sebességváltó mindenképp ötfokozatú, a rendes automata helyett kínált automatizált kézi váltó is, ami sokat lassíthat az autón. Utóbbival a gyorsulás 100-ra 3,0 másodperccel rosszabb az 1,0 esetében (14,8 vs. 17,8 mp) és 3,2-vel a nagyobbik motorral. Itt 12,6 illetve 15,8 mp az eredmény. A végsebesség egyformán 156 illetve 171 km/óra.

Ezt az autót árengedmény nélkül is megveszik a magyarok 95

Szívócső-befecskendezős, atmoszférikus motorból van három- és négyhengeres 67 vagy 84 lóerővel. A turbós sorhármas közvetlen befecskendezős és 100 lóerős az N Line-ban. Szívómotorral 919-931 kilogrammos az új i10, a turbós N Line súlyát még nem közölte a gyár

Később, várhatóan nyár végén érkezhet az i10 a legerősebb motorjával, mindig N Line optikai csomaggal. A Stonicból, a Konából és más modellekből ismert 1,0 literes háromhengerest veszi át turbófeltöltéssel, így a köbcentire aprócska motor 100 lóerős és 172 Nm a nyomatékmaximuma. Ez a gép közvetlen befecskendezéses. Az N Line-verzió nemcsak az 1,0 T GDi-vel rendelhető, hanem a 84 lóerős szívó benzinessel is.

Földgázzal vagy autógázzal is tankolható verzió nem szerepel a kínálatban. Bár épp a Hyundai-Kia gyártott 1,1 literes dízelmotort, kereslet híján az új i10-ből dízel sem lesz, ahogy hibrid és elektromos sem érkezik belőle a magyar piacra a márciusi bevezetéskor.

Videón az új i10

a videó a hirdetés után indul

Premium felszereltséggel hátra is tárcsafék jár, a másik két szinten dobfék szerénykedik a felnik mögött, ami ebben a súly- és árkategóriában teljesen elfogadható. A Life és a Comfort kerékmérete alapáron 175/65 R14-ös acélfelni dísztárcsával, a Premium szériafelszerelése a könnyűfém kerék 185/55 R15-ös gumikkal. Jobb itt megállni, de a két jobbik felszereltséghez kapható 16-os alufelni is.

Ezt az autót árengedmény nélkül is megveszik a magyarok 96

Közvetlenebb a kormányáttétel, a volán nem állítható tengelyirányban. Logikusan használható a 8,0 hüvelykes érintőképernyő. Az alapverzióé monokróm és 3,8-as

Sokat javult az okostelefon-integráció. Fut az Android Auto és az Apple CarPlay, felárért a telefon a váltókar előtti mélyedésben vezeték nélkül tölthető.

Vezetés

Hamar otthon érzed magad a fordulékony, kezes kisautóban, a kiállásban hátsó parkolóradar és tolatókamera is segíthet. A pontos, jól kapcsolható váltó előtt van az ülés- és a kormányfűtés kapcsolója. A kipróbált autókon 195/45 R16-os gumiabroncs volt, amivel az úthibákból többet mutattak annál, amennyit kéne. Cserébe kanyargós, hegyi országúton is elemében volt a dél-koreai kisautó, elfogadható oldaldőléssel hasított, igazán jót mentünk vele.

Erőfeszítéseink dacára végül mindkét napon ugyanolyan autó jutott nekünk kipróbálásra, emiatt a 67 lóerős háromhengeressel nem sikerült mennem. A nagyobbik motor 84 lóerős. Jó erőben van kis fordulatszámon, manőverezéskor kényelmesen elviszi az autót alapjáraton és a középső tartományban rendesen húz.

Ezt az autót árengedmény nélkül is megveszik a magyarok 97

Kényelmével és úttartásával autópályán és országúton sem pontozódik ki az új i10

Ami hiányzott belőle, az a tűz kihúzatáskor. Hiába forgatod, nem nyílik ki fent, nem adja azt a dinamizmust, amit egy kicsi és 930 kg körüli autó 84 lóerővel tudhatna. Ezzel a motorral autópályán sincs a külső sávba kényszerítve az i10, 130-nál 3750 körüli fordulatszámon, tisztességes zajcsillapítással suhant ötödikben.

Rendes üléseivel egy i10 két embernek távoli utakra is jól beválhat, a 171 km/órás végsebességű autóban a 140 még utazótempó. A kipróbált autót végül 5,7 l/100 km fogyasztással adtuk le a fedélzeti számítógép szerint, ami az aznapi kímélő üzemhez képest fél-egy literrel több annál, amit egy Aygo tud.

Költségek

Life, Comfort és Premium felszereltséggel érkezik a Hyundai i10 Izmirből, a törökországi nagyvárosból. A biztonsági alapfelszereltség igazán gazdag a hat légzsákkal, a gyalogos-felismerést is nyújtó ütközés-megelőző és figyelmeztető rendszerrel, aktív sávban tartó rendszerrel, sávelhagyás-figyelmeztetéssel, a vezetői éberség csökkenésére figyelmeztető rendszerrel, távfény-asszisztenssel. Az alapmodellben fényezetlen a kilincs és a külső tükör, nincs színezett üveg, belső sminktükör és ülésmagasság-állítás sem. A rádió kijelzője is csak 3,8 colos, nem 8,0.

Ezt az autót árengedmény nélkül is megveszik a magyarok 98

Várhatóan nem lesz akciós kedvezmény rá, így is elkel majd az a 120 darab, ami az idei terv

Kedvező áron megkapni a lóerőket az új Hyundai i10-hez, mert az 1,2 literes négyhengeres ártöbblete 200 000 Ft. Az automatizált kézi váltós felára egységesen 300 000 forint mindkét motorral és mindhárom felszereltségi szinten.

Egy légkondis és automatizált váltós i10 1,2 Comfort 4 149 000 forintos árától már nincs messze az adófizetők támogatásával 5-6 millió forintért elkapkodott elektromos Škoda Citigo iV vagy a Volkswagen E-Up, de ezekből nem jut elég a magyar piacra és négyülésesek.

Nagy akciókra ne számítsatok, mert a FIAT Pandán és 500-on, a Toyota Aygón és a Kia Picantón kívül a magyar piacon alig akad konkurense és az idei évre tervezett 120 autót megveszik belőle például nyugdíjasok, bérautós cégek, a GreenGo jó példáját nem követő autó-megosztók.

Ezt az autót árengedmény nélkül is megveszik a magyarok 99

Alapáron ötajtós az új i10. Márciusban kezdődik a hazai értékesítése, az N Line a 84 vagy a 100 lóerős motorral nyáron érkezhet a törökországi gyárból

Értékelés

Önmagában az is öröm, hogy egy márka új autót dob piacra a kiveszéssel fenyegetett legkisebbek között. De a Hyundai i10 nem ebből él, a várhatóan jó megbízhatóság és meglepetések nélküli szervizelés mellé friss dizájnt és jó biztonsági felszereltséget nyújtó kisautó.

Mellette – Ellene
 
 • Gazdag biztonsági alapfelszereltség
 • Számos vezetőtámogató rendszer
 • Jó minőségi összkép
 • Tágas hátsó lábtér
 • Logikus, ergonómikus belső tér
 • Kategóriáján belül nagy csomagtartó
 • Öt év garancia km-korlátozás nélkül
 • Várhatóan csekély és jól kalkulálható szervizköltségek
 • Nyár végétől turbós N Line is lesz
 
 • Árban közel vannak a nagyobb és kényelmesebb kisautók
 • Nagy fordulatszámon tüzesebb lehetne a 84 lóerős motor
 • Viszonylag magas fogyasztás az 1,2 literessel
 • Feszes rugózás (195/45 R16-os gumival)
 • Nincs semmilyen alternatív hajtásmód (LPG, CNG, hibrid)
Hogy tetszik a Hyundai i10?
1176 szavazat - átlag: 7.20 (10-ből)
Hogy tetszik a Hyundai i10?