Röviden – Honda HR-V 1,5 i-VTEC Executive
Mi ez? 2015-ben bevezetett második generáció a Honda kompakt látszatterepjárójából, 130 lóerős szívómotorral és kézi váltóval. Az első HR-V 1998 és 2006 között készült.
Mit tud? Kitűnő a váltója és a motorjából sugárzik a menni akarás.
Mibe kerül? 6 399 000 Ft a Comfort alapverzió listaára ezzel a motorral, a tesztelt Executive-é 8 099 000 Ft. A 182 lóerős motorral 8,5 millió forinttól kapható.
Kinek jó? Azon kevés autó egyike a mai újautó-kínálatban, amelynek motorja jól viseli a rövid távú utakat, a városi használatot. Országúton élvezetes, de a szívó benzines autópályán türelmet igényel.

Mind kevesebb a szívó benzines autó, hiába bíznak bennük a vásárlók. A Suzuki lemondott róla az SX4 után a Vitarában is, az új Kia Ceedet sem lehet már rendelni az 1,4 literes atmoszférikus benzinessel. A Hondánál viszont a ráncfelvarrás utáni HR-V is elérhető turbómentes motorral, amelyet a legmagasabb felszereltséggel teszteltünk.

Külső

Tavaly ősszel a széria LED-menetfénnyel, eltérő hűtőmaszkkal és fekete betétes hátsó lámpával újult meg a Honda HR-V. Az eltérő lökhárítója miatt hosszabb és valamivel szélesebb Sporttal ellentétben a többi HR-V hossza 4335 mm, szélessége 1772, magassága 1605 mm. Az orrán lévő krómdíszt szép fényesre lehet törölni kocsimosás után, hogy ragyogjon a napfényben. A tömzsi autó kusza vonalaival, apró oldalablakaival egyértelművé teszi áttekinthetetlenségét hátrafelé és az én szememnek nem is esztétikus, másnak viszont annál jobban tetszhet.

Kiveszőben a legmegbízhatóbb motorok 1

A ráncfelvarrással kapott új krómdíszt az orrára, a ködfényszóró is LED-es. Képek: Csepreghy Dániel

Belső tér

Rögtön egy jó hír, hogy a kupésra rajzolt tetőív nem tette tönkre a tesztelt Honda HR-V használhatóságát. A lejtős tető dacára van elég fejtér hátul és a térdnek is kényelmes hely jut. A gyári adat ne tévesszen meg benneteket! A hasonló méretű autókhoz hasonlítva valóban ibolyaszerény a 393 literes csomagtartó, de az alsó rekeszt hozzáadva mért 470 liter már közelebb van az elsőkerék-hajtású Ateca 510 vagy az Opel Grandland X 514 literéhez.

Rengeteg rakodóhely van az utastérben. A magasra emelt váltó mögött is van egy polc USB töltővel, HDMI-csatlakozóval és 12 voltos aljzattal. A kartámasz alá és a kilincsfészkekbe is rámolhatunk.

Kiveszőben a legmegbízhatóbb motorok 2

Alatta is van hely, a felső rész 393 literes

A modellápolás elvileg javított a helyzeten, de a minőségérzet továbbra is közepes, kemény a műszerfal és elég csúfak az anyagok bene. Nem kéne a műanyagból készült varrásimitáció és a csillogó gyűrű sem a motorindító gomb köré. Menüből is jobbat, könnyebben átláthatót érdemelne az autó, mert most sok kísérletezést igényel, mire rájövünk, hogy mi hol van.

Hiányzik a műszerfalról egy óra vagy legalább egy állandó diagram a hűtővíz-hőmérsékletről, olajhőfok-mutatóról már nem is álmodunk. Arra viszont kiterjedt a tervezők figyelme, hogy az ablaktörlő automatikus állásában is sűrűbbre vagy ritkábbra vehető a törlési intervallum.

Ezzel szemben a magic seat tényleg varázslat. A háttámlák lehajtásakor nem csupán ráhasalnak a támlarészek az ülőlapra, hanem az egész összehajtott üléspad lesüllyed, emiatt a rakodásra használható belső tér jóval magasabbá válik az átlagos autók ülésdöntögetéséhez képest.

Kiveszőben a legmegbízhatóbb motorok 3

Az ülőlapokat a háttámlához felhajtva is rögzíthetjük, ami festmény, szobanövény vagy bicikli szállításában is segít

Az ülőlapokat a háttámlához felhajtva is rögzíthetjük, ez az állás padlóváza, szobanövény, bicikli szállításában segít és a festményeket, posztereket is méltóságuk teljében költöztethetjük.

Technika

Tavaly ősszel az átdolgozás kapcsán csökkent a motor belső súrlódása a vezérműlánc és a hengerfal módosításával. A szelepvezérlés változó, a VTC a vezérműtengely állítását végzi, a VTEC a szelepek nyitási idejét és nyitási mélységét, a szelepemelést variálja. A két rendszer az i-VTEC ernyőnév alatt dolgozik. A motor részecskeszűrős és közvetlen befecskendezéses.

1241-1317 kg között mozog az autó súlya ezzel a motorral, az Executive az 1,3 tonnás variáns. A futómű a legközönségesebb konstrukció, elöl MacPherson kerékfelfüggesztés van rugóstaggal, hátul csatolt hosszlengőkar.

Kiveszőben a legmegbízhatóbb motorok 4

Kis fordulaton is él, de kihúzatva gyönyörűen kinyílik a változó szelepemelésű négyhengeres

A vezetőtámogató rendszerek kínálata gazdag, van aktív városi vészfékrendszer, az autó figyelmeztet a ráfutásos ütközések veszélyére, a táblafelismeréssel a műszerfalon is megjeleníti a legfontosabb jelzőtáblákat, és az irányjelzés nélküli sávelhagyásra is figyelmeztet.

Érdekes megoldás az aktív zajkioltás. Az utastérben két mikrofon segít felderíteni azokat az alacsony hullámhosszú rezgéseket, amelyek zavarják az utasokat és a hangszórókból sugárzott, ellenfázisú hangokkal az autó igyekszik ezeket kioltani. A tesztautóban benne is volt, de nem sokat használt autópályán.

Vezetés

Megkönnyíti a parkolást a jó nyomatékeloszlás, alapjárat közelében sem hajlamos lefulladni a változó vezérléses négyhengeres, viszont kényelmetlenül sokat kell tekergetni a kormányt, mert nagy a fordulókör. 11,4 méter nem dicsőség egy 4,3 méteres autónak.

Kiveszőben a legmegbízhatóbb motorok 5

Minőségérzetben lenne lehetőség feljebb lépni

A sebességmérő körüli zöld fénykör a gázadás intenzitásától függően elhalványodik és fokozatosan átmegy fehérbe, ha a vezetőnek nem elég finom a lába. Ennél intuitívabban nehéz rávezetni az embert a spórolós vezetésre.

A motor zseniálisan veszi gázt, igazán öröm, hogy ma is lehet ilyen motort csinálni. Nagy kár, hogy a Mazdát kivéve a többi gyártónak nem sikerül. Percenként 6900 körül van a tiltási fordulatszám, az idáig vezető út kettesben, hármasban igazán vérpezsdítő. A kettes 90-ig, a harmadik majdnem 140-ig ér. A hangaláfestés, az élénk felpörgés és a kitűnő váltó jót tesz a hangulatnak, csak ne nézzetek rá a sebességmérőre. Csalódás azt látni az órán, hogy még mindig kétjegyűek a számok.

Autópályás emelkedőkre nem ártana több nyomaték, de a Civic háromhengeres turbómotorja nem érhető el a HR-V-hez, csak a négyhengeres, 182 lóerős turbó, amelyről nemrég írtunk. 140-nél 3500 a fordulatszám hatodikban, 130-nál 3200 körül, 100-nál 2500 a legfelső fokozatban. A viszonylag hosszú áttételezés ellenére a motor zavaróan hangos sztrádán és a szélzaj is erős.

Kiveszőben a legmegbízhatóbb motorok 6

Ha nincs sok autópályás emelkedő és nem rámoljuk tele, jó vezetni az energikus, életteli szívómotorral

Költségek

Városban 100 kilométerre 8,4 literes fogyasztást mértünk, hosszabb utakon, nem sietve, 6,8 literre érdemes számítani a tesztautóval szerzet tapasztalatok alapján. Egyik sem vészes egy benzines SUV-tól.

8 099 000 forint a Honda HR-V 1,5 listaára Executive csúcsfelszereltséggel. A fokozatmentes automatikus sebességváltó plusz 450 000 forintba kerül. Látva a konkurencia árait, amelyek zömében jóval nagyobb nyomatékú és a 3008 kivételével a Hondáéval összemérhetően négyhengeres motorokat adnak, a HR-V ára elég büszke.

Konkurensek

Nissan Qashqai DIG-T 140 Tekna (140 LE), 9 230 000 Ft
Peugeot 3008 1,2 PureTech Allure (130 LE), 8 259 000 Ft
Suzuki SX4 S-Cross 1,4 Turbo GLX (140 LE), 6 460 000 Ft
Volkswagen T-Roc 1,5 TSI Style (150 LE), 7 296 000 Ft

Kiveszőben a legmegbízhatóbb motorok 7

Jól tartanak és kényelmesek a ráncfelvarrással módosított első ülések

Házon belül jobb vétel lehet a turbófeltöltéses 1,5 Sport, amely szerényebb felszereltséggel, de egy sokkal-sokkal élvezetesebb, 182 lóerős motorral 8 499 000 forinttól kapható. Aki azonban nem siet és nagyon hosszú távra tervez az autóval, annak a szívó négyhengeres jobb megoldás lehet.

Értékelés

Egy Hondának nem kell olcsónak lennie, a piac elfogadja az öntudatos árazást. Okosan kialakított, jól variálható belső terével a tesztelt Honda HR-V ad valami különlegeset a kategóriájában. Univerzális méretével még nem túl terebélyes városi használatra és kellően tágas hosszabb utakhoz, de a legjobb benne a motorja. Erősnek nem erős, de jó karakterű, élvezetes darab, amilyennek egy Hondában lennie kell.

Mellette – Ellene
  • Élvezetes, életteli motor
  • Kitűnő sebességváltó
  • Praktikus, jól variálható belső tér
  • Várhatóan kiszámítható szervizköltség
  • Jó értéktartás az egyre ritkább szívómotorral
  • Gazdag felszereltség (Executive)
  • Bonyolult, nehezen értelmezhető menü
  • Közepes belső téri minőségérzet
  • Nagy fordulókör
  • Magas zajszint
Hány pontot adsz a szívó benzines Honda HR-V-re?
749 szavazat - átlag: 7.61 (10-ből)
Hány pontot adsz a szívó benzines Honda HR-V-re?