Röviden – Peugeot 508 SW
Mi ez? A Peugeot középkategóriás típusának, az 508-asnak az új kombi kivitele, amelyet – hasonlóan az ötajtós alaptípushoz – teljesen új elgondolás alapján terveztek.
Mit tud? Feltűnő megjelenésű életstíluskombi, amiből adódóan éppúgy van előnyös, mint kevésbé előnyös oldala.
Mibe kerül? Pillanatnyilag nem ismert az 508 SW ára. Várhatóan 300 000-500 000 forinttal lesz drágább, mint az ötajtós kivitel, így a kombi ára 9 millió forint feletti szintről indulhat.
Kinek jó? Azoknak, akik inkább ülnek egy vonzó kinézetű, kívül-belül egyedi stílusú, és jól vezethető kombiban, mint egy praktikus, ámde jellegtelen autóban.

Dupla vagy semmi! Csupán ennyivel is leírható, milyen választási lehetőség áll ma bármely autógyár előtt, amely a középkategóriában szeretne új modellel kirukkolni. A szabadidő-autók ugyanis úgy megtépázták a méretosztály babérjait, hogy csak annak maradt némi esélye versenyben maradni, aki valami újjal tud kirukkolni. Így gondolták ezt a Peugeot központjában, ahol kénytelenek voltak végignézni, hogyan tűnik el a hajdan oly színes kínálatból számos, akkor halhatatlannak gondolt modell. A teljesség igénye nélkül ilyen a Fiat Croma, a Honda Accord, a Nissan Primera, s hamarosan erre a sorsra jut a Toyota Avensis is. (De még a VW Passat gyártását is visszafogták a lanyhuló kereslet miatt.)

Ennek az autónak mindenki utánafordul 1
Ennek az autónak mindenki utánafordul 2

Ennek az autónak mindenki utánafordul

Ennek az autónak mindenki utánafordul

Ennek az autónak mindenki utánafordul 33
Ennek az autónak mindenki utánafordul 34
Ennek az autónak mindenki utánafordul 35
Ennek az autónak mindenki utánafordul 36
Ennek az autónak mindenki utánafordul 37
Ennek az autónak mindenki utánafordul 38
Ennek az autónak mindenki utánafordul 39
Ennek az autónak mindenki utánafordul 40
Ennek az autónak mindenki utánafordul 41
Ennek az autónak mindenki utánafordul 42
Ennek az autónak mindenki utánafordul 43
Ennek az autónak mindenki utánafordul 44
Ennek az autónak mindenki utánafordul 45
Ennek az autónak mindenki utánafordul 46
Ennek az autónak mindenki utánafordul 47
Ennek az autónak mindenki utánafordul 48
Ennek az autónak mindenki utánafordul 49
Ennek az autónak mindenki utánafordul 50
Ennek az autónak mindenki utánafordul 51
Ennek az autónak mindenki utánafordul 52
Ennek az autónak mindenki utánafordul 53
Ennek az autónak mindenki utánafordul 54
Ennek az autónak mindenki utánafordul 55
Ennek az autónak mindenki utánafordul 56
Ennek az autónak mindenki utánafordul 57
Ennek az autónak mindenki utánafordul 58
Ennek az autónak mindenki utánafordul 59
Ennek az autónak mindenki utánafordul 60
Ennek az autónak mindenki utánafordul 61
Ennek az autónak mindenki utánafordul 62
Fotó megosztása:

Mint Bernard Hesse úrtól, a francia márka termékmenedzserétől megtudtam (németes hangzású neve ellenére az úr tősgyökeres francia), az előző Peugeot 508 esetében a helyzet elég súlyosan alakult. A vásárlók átlagéletkora 62 év körüli volt, de még ennél is jobban lesújtotta a francia szakembereket, amikor megtudták, hogy a méretes és praktikus, de nem túl tetszetős korábbi típussal csak a márka régi, hagyományos vásárlóit voltak képesek megnyerni, új vevőket azonban még mutatóban sem tudtak becsalogatni.

Külső

Valamit tehát tenni kellett, erre jött az ötlet, hogy egy ütősebb, vagányabb megjelenésű új generációval lépjenek utcára, még ha ennek áldozatul is esik némely más tulajdonság. Hesse úr elmondása szerint a vezérkar nem fogadta kitörő lelkesedéssel az ötletet, de a már említett érvek nyomása alatt áldásukat adták az irányváltásra. Így lett az új 508-as kicsit rövidebb, sokkal alacsonyabb és észrevehetően szélesebb, mint az előző generáció – de ugyanakkor sokkal szemrevalóbb megjelenésű is – mind kívül, mind belül. És ez igaz a frissen próbált kombi kivitelre is.

Ennek az autónak mindenki utánafordul 63

Keret nélküliek a kombi oldalablakai is

Az elsőként bemutatkozott – a négyajtós kupékat idéző fellépésű – ötajtóshoz hasonlóan a kombi is a Peugeot-Citroën (és most már az Opel) által közösen használt, EMP-2-es jelzésű moduláris padlólemezre épül. Méghozzá úgy, hogy a kombi csak hátsó túlnyúlásában és hátsó részének kialakításában tér el az ötajtóstól. Ebből adódóan az új generáció ötajtós és kombi modelljének a tengelytávja ugyanakkora (279,3 centi) – ami azonban mintegy két centivel rövidebb az előző 508-as tengelytávjánál. A kombi hossza pontosan 479 centi, amivel 4 centivel hosszabb az ötajtósnál, viszont épp ugyanannyival (négy centivel) rövidebb  a régi 508-as párosnál (azok egyforma hosszúak voltak). Hasonló a helyzet a magasságnál is: a kombi 142 centis mérete két centivel nagyobb, mint az az ötajtósé, viszont még így is öt és féllel kisebb, mint a régi kombié. A szélesség viszont – az ötajtóssal egyezően – 3,4 centivel nagyobb!

Belső

Hasonlóan az ötajtós kivitelhez, a kombi esetében is  arra engednek következtetni a méretek, hogy az új generáció belül nem tágasabb  a réginél. Az új 508-as páros azonban nemcsak az előző generációnál szűkösebb, hanem – mint az Autómagazinban nemrég megjelent összehasonlító tesztben világosan kiderült – például a Renault Talismannál és a Škoda Superbnél is. Talán van, aki meglepődik rajta, de ezt a Peugeot szakemberei – köztük Bernard Hesse úrral – sem tagadják, de úgy vélik, ennyi áldozatot érdemes volt meghozniuk a vonzóbb külső érdekében.

Ennek az autónak mindenki utánafordul 64

Sportosan elegáns a műszerfal, s talán jól látszik a márkára immár jellemző, de első beülésre szokatlan alacsony kormány, magas műszeregység elrendezés. Körülpillantva az utastérben úgy érzi az ember, hogy egy minőségi autóban ül

Az azonban az új 508-as páros esetében is igaz, ami legtöbb ötajtós-kombi duóra teljesül, hogy a kombi a praktikusabb. Mert hiába ugyanakkora a tengelytáv, a két centivel nagyobb magasság – a lényegében egyenes tetővonallal együtt – nagyobb belmagasságot ad ki, ami főként a második sorban érzékelhető. Míg az ötajtósba legfeljebb körülbelül 180 centi magasak férnek be hátra kényelmesen, a kombiban simán el lehet menni 185 centiig.

A másik, ahol a kombi előnyt élvez, természetesen a csomagtartó. A hátsó túlnyúlás négycentis növekedéséből két és fél centit sikerült a csomagtartó padlójának meghosszabbítására felhasználni, ami formai változásokkal együtt meg is hozta az eredményét. Miközben az ötajtós csomagtartója 487 literes, a kombié 530, ami csak 30 literrel kisebb a régi generáció kombijáénál. Átalakítás után viszont már az új a nyerő: 1780 litert lehet belepakolni 1600 liter helyett.

Ennek az autónak mindenki utánafordul 65

Tapinthatóan nagyobb a belmagasság, mint az ötajtósban, de ettől még nem a katedrálisokhoz mérhető a fejtér

Maga az átalakítás egyébként ugyanúgy történik, mint az ötajtósban, a háttámlák előrehajtását az ülések támláján, vagy a csomagtartóban elhelyezett karok meghúzásával lehetséges elvégezni. A padló nem alakul teljesen síkká, de majdnem az, és ez a jelek szerint már elég volt a nagyobb befogadóképességhez. A roló esetében is megpróbáltak körültekintőek lenni a tervezők, így nemcsak a megszokott módon, vízszintesen, hanem felemelt állapotban is rögzíthető. (Csak ne felejtsük úgy, mert csak egy nagyon keskeny rés marad a hátrafelé kilátásra, az is csak a hátsó szélvédő tetején!)

Ezen kívül azt is tudja a roló, hogy ütésre visszaszalad a helyére, ami akkor jó, ha sok csomaggal a kezünkben csak ennyit tudunk áldozni a kezelésére. A roló visszahúzása és beakasztása azonban már nem mindig megy egyszerűen. Ha elvétjük a vájatot, egy darabig játszhatunk vele, mire visszatalál. Ez nem annyira elegáns, szemben azzal, hogy természetesen az új 508-as kombihoz is rendelhető motoros csomagtérnyitás, és persze kulccsal a zsebben akár láblengetéssel is parancsot adhatunk rá.

Ennek az autónak mindenki utánafordul 66

Ha nem is óriási, de 530 literével elfogadható méretű a csomagtartó. A roló alatti magassága kerek fél méter, és amúgy két és fél centivel hosszabb a padló, mint az ötajtósban. A roló félig felemelt állapotban látható

A csomagtartótól előre – a nagyobb hátsó belmagasságot leszámítva – a kombi tökéletesen egyezik az ötajtóssal. Ugyanaz a műszerfal, amiben digitális a műszeregység és alapáron nyolc col átlójú, a második szinttől (Allure) tíz col átlójú az érintőképernyő. Pontosan ugyanolyan jók az anyagok és az összeszerelés, és így minőségi benyomás, mint abban. Egy-két illesztésen, hézagon látszik, hogy a Volkswagen-szintet még nem sikerült elérni, de az összhatás felettébb meggyőző.

Az üléshelyzet is olyan, mint az ötajtósban, illetve újabban minden Peugeot-ban, vagyis a műszerfal más márkákhoz képest magasabban, a kormány alacsonyabban található, ami elsőre nagyon furcsa, így meg kell szokni, de ez nem tart sokáig. Néha nehezebb együtt élni az érintőképernyős fedélzeti rendszerrel – leginkább akkor, ha nem elégszünk meg a leggyakrabban használt funkciókkal, hanem mélyebbre szeretnénk ásni a menüben, mondjuk a beállításokba. Azt megjegyezni, hogy nem elég a képernyő bal felső sarkában feltűnő beállítás jelre rányomni, hanem aztán a feljövő oldalon, a bal alsó sarokban, eldugva megjelenő Option, vagy Menü feliratot is meg kell nyomni a megfelelő funkció megközelítéséhez, az sok minden, de nem a legnyilvánvalóbb.

Ennek az autónak mindenki utánafordul 67

Teljes döntés után már méretes, 1780 literes tér áll a rendelkezésünkre. A támlák nem teljesen vízszintesre dőlnek

Technika

Még előrébb, vagyis a motorháztető alatt is ugyanazt találhatjuk, mint az ötajtósban. Benzinmotorból 1,6 literes, négyhengeres turbóst kínál az 508-ashoz a Peugeot 180 vagy 225 lóerővel, és mindkettőt nyolcfokozatú automata váltóval. Dízelmotorból másfél vagy kétliteres áll a vevők rendelkezésére. A kisebbik 130 lóerős és választható hatfokozatú kézi, vagy nyolcfokozatú automata váltóval, a nagyobbik 160 vagy 180 lóerős és kizárólag nyolcfokozatú automata váltóval párosítják. (Az automata váltó előtérbe helyezése is a stílusváltás része.)

Ennek az autónak mindenki utánafordul 68

Már a 180 lóerős benzinessel is jót lehet autózni, de a GT csúcsmodell megvásárlásával 225 lóerőre is emelhetjük a tétet. A leggyengébb motor másfél literes, 130 lóerős és kézi sebességváltó is választható hozzá

Ebből a felhozatalból a 180 lóerős benzinest próbáltuk, amely a már 1650/perces fordulatától jelentkező 250 newtonméteres nyomatékával – no, és persze az automata jótékony és kulturált közreműködésével – annyira elegendő a viszonylag könnyű – üzemkészen, vezetővel együtt 1420 kilós – autó mozgatásához, hogy igazából az a kérdés, miért nem kínálnak hozzá kisebb benzinmotort is. A végsebesség ezzel 225 km/h, a 0-100 km/h közötti gyorsulási idő csak vezetővel 8 másodperc, félig rakott autóval 8,9 másodperc.

Vezetés

Lehet is kergetni ezzel a motorral rendesen az 508-ast – igaz, pörgetve nincs igazán szép hangja. Viszont jól húz, gázadásra szívesen pörög föl, Sport üzemmódba kapcsolva pedig még a váltó is elég serényen pakolgatja a fokozatokat. Ráadásul az elöl MacPherson, hátul több lengőkaros futómű – 235/45 ZR 18-as Michelin Pilot Sport 4 abroncsok közbeiktatásával – is támogatja a lendületes haladást, könnyeden és gyorsan fordítható ívről ívre az új 508-as kombi kivitele is, miközben a kisméretű kormányon némileg még érezhető is, mi történik ott lent alul, a kormányzott kerekek alatt.

Ennek az autónak mindenki utánafordul 69

Mintha ezen a részen is sokat dolgoztak volna a designerek. Kézi sebességváltó csak a leggyengébb motorhoz választható. Az automata kulturáltan, és Sport üzemmódban gyorsan dolgozik

Az üzemmódkapcsoló az 508-as esetében hasznos kellék, ami alapesetben a motorra és a váltóra hat négy fokozatban. Választhatunk takarékos ECO, valamint Comfort, Sport, vagy kézi (Manual) programot, utóbbi természetesen az automata váltó kézi kapcsolására vonatkozik, amihez két kormány mögötti fül áll a vezető rendelkezésére. Adaptív csillapítás megrendelése esetén (340 000 forint, de egyes, drágább kivitelekben széria), a kapcsoló a csillapítást is módosítja, méghozzá valóban érezhető módon. Három beállítás választható: a kényelmes Comfort, a Normal és a Sport.

Ennek az autónak mindenki utánafordul 70

Nemcsak sportosan néz ki a kombi, képes is úgy menni – különösen, ha bekapcsoljuk a sport üzemmódot. A pontos kormánnyal kimondottan jó vezetni az 508-ast – akár kombi, akár ötajtós

Minden modern vezetőtámogató rendszer elérhető az 508-ashoz az automata be- és kiparkoló rendszertől a tapasztalatok szerint jól működő éjjellátó rendszeren keresztül a sebesség- és sávtartó asszisztensig. Ami legelsőnek ajánlható az mégis a tolatókamera, mert hátrafelé erősen korlátozott a kilátás. Egyébként a vaskos oszlopok miatt a többi irányban is, de hátrafelé különösen.

Költségek

Természetesen a támogató rendszereket nem adják ingyen, de az új 508 kombi maga sem tartozik az olcsó autók közé, ahogy az ötajtós sem. Árlista még nem ismert, de a legolcsóbb ötajtós (130 lóerős, kézi váltós dízel) 8 890 000 forintba, míg a legdrágább, a 225 lóerős, minden földi jóval felszerelt automata GT kivitel 13 400 000 forintba kerül. A kombi 300 000-500 000 forinttal várható ennél drágábbra. A tesztelt 180 lóerős benzines, automata váltós modell induló ára körülbelül 10 és fél millió forint lehet. (Ugyanannyi, mint a kétliteres, 160 lóerős és szintén automata dízelé. A táblázatban azért szerepel az utóbbi, mert ahhoz jobban sikerült összehasonlító társakat találni.)

A Peugeot 508 SW BlueHDi 160 automata és vetélytársai – Listaár, forint
Peugeot 508 SW BlueHDi 160 automata (160LE) kb. 10 490 000
Kia Optima 1.6 CRDi 7DCT (duplakuplungos automata) (136LE) 9 199 000
Mazda 6 CD150 automata (150LE) 9 639 900
Volvo V60 D3 automata (150LE) 10 475 000

Értékelés

Kevés szemrevalóbb kombi kapható pillanatnyilag a piacon, mint az 508 SW. Bár ízlések és pofonok különbözők, de ebből a szempontból leginkább talán a Kia Optimával, a Mazda 6-ossal, és a Volvo V60-assal  játszik egy ligában – érdekes, hogy akad egy-két egyéb olyan tulajdonságuk is, ami közel esik egymáshoz. Csak a példa kedvéért: az 508 SW csomagtartója épp akkora, mint a V60-asé. Talán itt érdemes megemlíteni a Peugeot 508 SW egy olyan különlegességét, amit egyik másik típus sem kínál a méretosztályban: a keret nélküli oldalablakokat.

Ennek az autónak mindenki utánafordul 71

Sport üzemmódban feszesebbre kapcsol a feláras adaptív csillapítás, utazáshoz érdemesebb az érezhetően kényelmesebb Comfort beállítást választani

A szépségnek azonban ára van, két tekintetben is. Az egyik szó szerint értendő, vagyis az 508-as messze nem kategóriája legolcsóbb típusa. A másik, hogy a szépségért cserébe a célszerűség oltárán kell áldozatot hozni, tekintettel elsősorban a térkínálatra. De lehet, hogy a fennmaradás érdekében épp azt kell tenni, amire a Peugeot mutat példát az új 508-as párosával, és akkor nemhogy eltűnni, hanem éppen ellenkezőleg, duplázni sikerül neki!

Mellette – Ellene
 • Vonzó megjelenés
 • Hátsó ülések lehajtása után nagy raktér
 • Jó minőségi benyomás
 • Csendes utastér
 • Kulturált automata
 • Sok és jól működő vezetőt segítő rendszer
 • Jó vezetni
 • Biztonságos úttartás
 • Korlátozott kilátás
 • Nem magától értetődő az érintőképernyős fedélzeti rendszer kezelése
 • Eldugott tempomatkapcsoló
 • Lehetne ügyesebb a csomagtérroló megoldása

Szavazás

Szerinted sikert arat az új Peugeot 508-as?
958 szavazat - átlag: 8.25 (10-ből)
Szerinted sikert arat az új Peugeot 508-as?