Röviden – Toyota Camry, 2019-es európai modell
Mi ez? A Toyota középkategóriás modellje, amit már rég nem árultak Európában, de most visszahozzák, egyelőre kizárólag szedánként és egyféle hibrid hajtáslánccal.
Mit tud? Kényelmes, takarékos, tiszta üzemű szedán, Toyota-féle tartóssággal, izgalmak nélkül.
Mibe kerül? Egyelőre nincs ára, még tippünk sincs arról, mennyibe fog kerülni a hazai piacon.
Kinek jó? A hibrid Camry nagy belteret és dízeles takarékosságot kínál csekély károsanyag-emisszió mellett, jó, a vezetési élményt is szolgáló futóművel, de tompa, érzelemmentes hajtással.

Kéne egy üzleti limuzin? Fogyasszon keveset? De beparáztál a dízelektől? Nem baj, ha nem kombi? Legyen jó a zene és komfortos a klíma? 180-nál sose mész gyorsabban? Fontosabb a precíz futómű, mint az élénk motor? Ne romoljon el? Na, akkor a távozó Avensis helyére érkező Toyota Camry új európai változatát pont neked találták ki! Csak még várnod kell rá egy kicsit, kilenc hónap, mire elindul a gyártás, egyelőre még azt sem tudjuk, mennyibe fog kerülni a kocsi.

Kipróbáltuk a Toyota új Passatját, ami a Camry 1
Kipróbáltuk a Toyota új Passatját, ami a Camry 2

Kipróbáltuk a Toyota új Passatját, ami a Camry

Kipróbáltuk a Toyota új Passatját, ami a Camry

Kipróbáltuk a Toyota új Passatját, ami a Camry 39
Kipróbáltuk a Toyota új Passatját, ami a Camry 40
Kipróbáltuk a Toyota új Passatját, ami a Camry 41
Kipróbáltuk a Toyota új Passatját, ami a Camry 42
Kipróbáltuk a Toyota új Passatját, ami a Camry 43
Kipróbáltuk a Toyota új Passatját, ami a Camry 44
Kipróbáltuk a Toyota új Passatját, ami a Camry 45
Kipróbáltuk a Toyota új Passatját, ami a Camry 46
Kipróbáltuk a Toyota új Passatját, ami a Camry 47
Kipróbáltuk a Toyota új Passatját, ami a Camry 48
Kipróbáltuk a Toyota új Passatját, ami a Camry 49
Kipróbáltuk a Toyota új Passatját, ami a Camry 50
Kipróbáltuk a Toyota új Passatját, ami a Camry 51
Kipróbáltuk a Toyota új Passatját, ami a Camry 52
Kipróbáltuk a Toyota új Passatját, ami a Camry 53
Kipróbáltuk a Toyota új Passatját, ami a Camry 54
Kipróbáltuk a Toyota új Passatját, ami a Camry 55
Kipróbáltuk a Toyota új Passatját, ami a Camry 56
Kipróbáltuk a Toyota új Passatját, ami a Camry 57
Kipróbáltuk a Toyota új Passatját, ami a Camry 58
Kipróbáltuk a Toyota új Passatját, ami a Camry 59
Kipróbáltuk a Toyota új Passatját, ami a Camry 60
Kipróbáltuk a Toyota új Passatját, ami a Camry 61
Kipróbáltuk a Toyota új Passatját, ami a Camry 62
Kipróbáltuk a Toyota új Passatját, ami a Camry 63
Kipróbáltuk a Toyota új Passatját, ami a Camry 64
Kipróbáltuk a Toyota új Passatját, ami a Camry 65
Kipróbáltuk a Toyota új Passatját, ami a Camry 66
Kipróbáltuk a Toyota új Passatját, ami a Camry 67
Kipróbáltuk a Toyota új Passatját, ami a Camry 68
Kipróbáltuk a Toyota új Passatját, ami a Camry 69
Kipróbáltuk a Toyota új Passatját, ami a Camry 70
Kipróbáltuk a Toyota új Passatját, ami a Camry 71
Kipróbáltuk a Toyota új Passatját, ami a Camry 72
Kipróbáltuk a Toyota új Passatját, ami a Camry 73
Kipróbáltuk a Toyota új Passatját, ami a Camry 74
Fotó megosztása:

Az előszériás, alapkivitel-közeli felszereltségű, elmaszkolt orrú és fenekű tesztautókat Barcelona határában adta ide egy 140 kilométeres körre a Toyota, mintegy premier előtti exkluzív vetítésre vezetésre. A teszt célja részint az volt, hogy a fejlesztők kapjanak egy kis visszajelzést az európai újságíróktól a kocsiról, részint, hogy az európai közönség kapjon egy impulzust az újságíróktól: igen, tényleg lesz új középkategóriás Toyota, és akit érdekel a dolog, még ne rendelje meg az új céges Mondeót vagy Passatot, várjon egy kicsit!

Külső

A Camry két centivel hosszabb, mint egy Passat, széle-hossza-magassága is kábé ugyanaz. A kocsi arányai jók, a nagy Toyota összességében kellemes a szemnek, nem hat idegennek az európai utcaképben. A részletek is gondosan megtervezettek, a motorháztető összetartó, éles vonalaitól az oldalablak-sor krómkeretén, a markáns küszöbön át a zajcsökkentő kis dudorokkal érdekessé tett hátsó lámpákig láthatóan mindent nagy gonddal alakítottak ki. Gyanús is a dolog: annyira gondos a dizájn, mintha ez nem is egy Toyota lenne! Persze nem is egészen az, hiszen tudjuk, hogy a Camry a Lexus ES testvérmodellje, ez a prémiumos rokonság lehet az oka, hogy a Camry ennyivel készebbnek, elegánsabbnak hat a többi mai tömeg-Toyotánál.

Kipróbáltuk a Toyota új Passatját, ami a Camry 75

Csak szedán van belőle, kombinak egyelőre se híre, se hamva

Kipróbáltuk a Toyota új Passatját, ami a Camry 76

Tengelytáv: 2825 mm

A fotókon szereplő, lematricázott, fekete kocsi nyilván nem adja ki mindazt, amiről beszéltem, és ugyanez a helyzet a létező legfantáziátlanabb, fekete-szürke utastérrel is. Inkább mutatok két gyári fotót az amerikai hibrid Camryről is, hogy jobban át tudjuk érezni, milyen is egy új Toyota Camry, amikor nagyon belead mindent a megjelenésbe:

Kipróbáltuk a Toyota új Passatját, ami a Camry 77

Rendszám nélkül kissé megdöbbentő a hidrogénes Miraiéra emlékeztető bálnaszáj-szerű orr az USA-verzión, lehet, hogy a mienk nem egészen ilyen lesz végső formájában. De ezzel együtt is: ez egy elegáns, arányos szedán

Kipróbáltuk a Toyota új Passatját, ami a Camry 78

Világos belsővel, félbőr ülésekkel látványos igazán a Camry-kabin

Belső

Első pillantásra kifejezetten érdekes a Camry aszimmetrikus, a vezetőre fókuszáló műszerfala. Második pillantásra pedig kiderül, hogy az összevissza meghúzott kontúrvonalakon belül nagyon is józan, jól szervezett és konzervatív a kezelőszervek elhelyezése. Akármilyen nagy és látványos, ez a műszerfal egy tipikus japán autóé, minden ott van, ahol megszoktuk, a bajusztekerős világításkapcsolástól a klímakonzolig.

A kormányküllőkre rakott gombcsoportok is gyorsan átláthatók: bal oldalon találjuk a klasszikus, mutatós órás műszeregység közepén lévő színes kis képernyő kezelőegységét, a hifi és a telefon gombjait, a jobb oldalin pedig a tempomat és a vezetéstámogatás fontosabb gombjait. (Igen, a Camryn nem karos a tempomat, mint a régebbi Toyotákon.)

A kesztyűtartó és az ülések közti tároló tágas és mély, az ajtózsebek viszont érthetetlenül aprók. Pedig lenne még ott hely, a Camry amúgy is legkimunkálatlanabb részén, az erősen sivatagos, nagy plasztikfelületekkel csúfoskodó ajtókárpitban.

Kipróbáltuk a Toyota új Passatját, ami a Camry 79

Sivatagos az ajtóbelső dizájnja és kicsi az ajtózseb

Kipróbáltuk a Toyota új Passatját, ami a Camry 80

A műszeregység hagyományos mutatós, a kis kijelző színes és sok mindent meg tud mutatni

Az ülések kényelmesek, az alapkivitelnek tűnő kárpitozás elviselhető, bár műszálasabb, olcsóbb érzetet nyújt a kívánatosnál. Az állítható combtámaszt egy kicsit hiányoltam, de a motoros állítású (nem memóriás) vezetőülés a dönthető ülőlappal még így is kényelmes volt. A kormány széles tartományban állítható, a Prius-hagyományokkal szemben ebben a hibrid Toyotában ki is lehet húzni annyira, amennyire kell az ideális vezetési pozícióhoz.

A Camry tengelytávolsága valamivel (2,3 centivel) nagyobb, mint a Passaté, az utastér-csomagtartó arány pedig érzésre tükrözi is ezt a kis különbséget a két kocsi között. A Camry hátsó ülésén magam mögött nagyon kényelmesen el tudtam terpeszkedni, a lábtér már-már a Škoda Superbet idézte. Ugyanakkor a csomagtartó, bár egyáltalán nem kicsi (papíron 524 literes), nem pakolható igazán könnyen a viszonylag szűken nyíló fedél alatt és részleteiben is kidolgozatlanabb, mint a mezőny leginkább családbarát autóiban. A hátsó ülések támláit mechanikusan, egy fogantyú meghúzásával a kocsi mögött állva is le lehet dönteni.

Kipróbáltuk a Toyota új Passatját, ami a Camry 81

Hátul nagyon tágas a Camry, a Superb jutott eszembe a lábteréről

Technika

A Camry a Toyota platformstratégiájához illesztett TNGA-K legókészletből építkezik, csakúgy, mint legközelebbi rokona, a Lexus ES, a nálunk nem forgalmazott Avalon vagy a jövőre érkező új RAV-4. Az amerikai és az orosz piacon (meg másutt is) a Camry nem kizárólag hibridautó lehet, de Európában – egyelőre – kötelezően az lesz. A kocsi csak a 2,5 literes, négyhengeres benzinmotorral és a mellé épített villanymotorokkal és Ni-MH-akkumulátorral kerül a mi piacunkra, fronthajtással, 218 lóerős rendszerteljesítménnyel.

Érdekesség, hogy a Camry más piacokon más akkuval is elérhető. A Toyota állítólag nem akart egy beszállítótól függeni (alighanem a fukusimai katasztrófa kapcsán szerzett tapasztalatok miatt), ezért lítium-akkuval is gyártja a hibrid Camryt, és ha baj van, bármikor át tud állni bármelyik piacán egyik technológiáról a másikra. Konnektoros hibrid egyelőre nincs a kocsiból, de volna rá egy Túró Rudim, hogy ez a helyzet legkésőbb a majdan aktuális modellfrissítésig megváltozik.

A hibridrendszer lényegében ugyanaz az Atkinson-ciklusos, hosszú löketű motoros, bolygóműves erőátviteles rendszer, ékszíj nélkül, elektromos vízpumpával, amit az első Prius óta fejlesztget a Toyota. Csak persze ma már olyan finomságok épültek be a technikába, mint a villanymotoros állítású vezérlés, a kifinomultan szabályozható hűtés és olajozás, vagy a kettős befecskendezés (a szívócsőben és a hengerfejben is van egy-egy injektor), amellyel elérhető, hogy ilyen szép, szimmetrikus, központból induló égés valósuljon meg az égéstérben:

Kipróbáltuk a Toyota új Passatját, ami a Camry 82

A jobb oldali képen az új Camry hengerében zajló, középről kiinduló, jól szabályzott égés, bal oldalon a régi, kiegyenlítetlenebb lángterjedés

Fontos technikai kérdés manapság a motor-váltó-futómű mellett az is, hogy milyen vezetéstámogató arzenált kap egy-egy új autóhoz a vevő. A Toyota alapáron adja minden Camryhez (!) az aktívan kormányzó sávtartó automatikát, a követőradaros tempomatot, az előre figyelő ütközés- és gázolás-elkerülő rendszert, a táblafelismerőt és az automata reflektorkapcsolást. A drágább modellekben ez holttérfigyelővel, parkolássegítő rendszerrel és hátra is figyelő ütközéselkerüléssel egészülhet ki.

Vezetés

A nyolcadik generáció szakított az előző néhány Camry vezetési élményét meghatározó hagyományokkal. Az új modellben mélyen ül a vezető a meredeken álló kormány mögött, a széles-lapos autót ha nem is sportosan közvetlen, de amerikai eredetű kocsihoz képest elképesztően kezes és reszponzív kormányművel irányíthatja. Mivel a Camry fejlesztőcsapatát egy futóműmérnök irányította, a felfüggesztés is mellőz minden amerikás billegést-hullámzást. Az oldalirányú dőlés minimális: akár hiszi, akár nem a kedves olvasó, de ezzel a kocsival kifejezetten nagy élmény volt a Tibidabo-hegy sima aszfaltos szerpentinje, pedig változó lengéscsillapítás nincs a futóműben.

A kisebb úthibákat, finomabb egyenetlenségeket jellegzetes hosszú tengelytávos, limuzinosan elegáns süppedésekkel kezeli le az autó. A nagyobb kátyúkon, repedéseken ellenben érezni az ütéseket, de érezni a masszivitást is, a Camry nem zörren-nyeklik meg ezeken sem.

Kipróbáltuk a Toyota új Passatját, ami a Camry 83

Az erőátvitel a megszokott hibrid Toyota-féle bolygóműves, fokozatmentes szerkezet, kézzel is kapcsolható fix áttételekkel

A kocsi teljesítménye igazából elegendő, de ezt a vezetőülésből a fokozatmentes erőátvitel miatt kevéssé érezni. Eco, Normal, Sport állás, tökmindegy: padlógázra felbőg a motor, a bolygóműves rendszer pedig úgy igazítja az áttételt, hogy a lehető legintenzívebb, de a váltási megtorpanások miatt nehezen érzékelhető gyorsulás jöjjön ki a végén az egészből. Hogy a hagyományos élményt jobban kultiváló sofőrök is érezzék a 218 lovat, a váltókart balra tolva lehetőség nyílik előre beállított fix áttételek között is váltogatni, aminek semmi értelme, azon kívül, hogy a Camry megmutathatja: ilyet is tud.

Igazából ez a nagy szedán nyugodtan suhanni szeret a leginkább. Ha finoman, takarékosan gyorsítgatunk vagy csak úgy krúzolunk a sztrádán, feltűnik a csekély menetzaj, a hifi kiváló hangminősége és a klíma huzatmentes, komfortos szellőztetése-hűtése. Ha már klíma, hadd emeljem ki újra a hibrid Toyoták egyik legfontosabb szuperképességét: ezekben a kocsikban elektromos klímakompresszor van, ami akkor is működik – a stop-start rendszeres kocsik ékszíjas klímájával ellentétben -, amikor a piros lámpánál (vagy hát ennél a hibrid kocsinál igazából elég gyakran menet közben is) nem üzemel, nem forog a belső égésű motor. Nincsenek bűz- és hőhullámok, csak a beállított hőfok van, mindig, minden körülmények között.

Kipróbáltuk a Toyota új Passatját, ami a Camry 84

A kormány gombjai hamar betanulhatók, logikus a HMI a Camryben

A kocsi végsebessége 180 km/h-ban korlátozott, ami Európa legnagyobb részében nem gond, de a német autópályán bizony komoly versenyhátrány a belső sávban még nemritkán ma is ennél gyorsabban vonuló dízel német utazóautókkal szemben.

A fogyasztást nem tudtuk precízen lemérni, de a fedélzeti számítógép 6,8 literes átlagértéket jelzett, ami egy ekkora, automata váltós kocsinál hajtós-próbálgatós üzemben nemhogy dízeles érték, de tapasztalataim szerint a mai Euro-6-os időkben még annál is jobb.

Költségek

Árról még semmi hír és év végéig nem is lesz. Csak kíváncsiságból megnéztem azért az amerikai árakat. Egy szintén hibrid Mondeo (ottani nevén Fusion) 25 390 dollárról indul, míg a Camry hibridváltozata 27 950-ről. Nálunk pedig a hibrid Mondeo 10,64 millió forint – azt hiszem, nem tévedek nagyot, ha valahová 11-11,5 millió közé tippelem a majdani induló árat.

Kipróbáltuk a Toyota új Passatját, ami a Camry 85

Az összes, általam ismert Toyota és Lexus között messze a Camry menürendszere a legjobban kezelhető és ez az érintőképernyő végre szép, kontrasztos, nagy felbontású képet ad

Értékelés

Ez a Camry sokkal tágasabb és előnyösebb megjelenésű középkategóriás autó, mint az Avensis valaha is volt. A hibridhajtás takarékossága, tiszta üzeme a mai dízelellenes közhangulatban komoly érv a kocsi mellett. Ami rettenetesen fog hiányozni a Toyotának és a cuccolósabb vásárlóknak, az a kombi. Ami pedig a zöld rendszámmal ingyen parkolós magyar piacon lesz probléma: a konnektoros változat hiánya.

Amíg nem ismerjük az autó árát, nem tudjuk eldönteni, hogy jó vétel-e a hatalmas választékban a (nálunk) új nagy Toyota. A minőségérzettel, az autó szolgáltatásaival különösebb probléma nincs, de ezen a téren is hiányzik még információ. A most kipróbált tesztautó a maga közepes felszereltségével csak egy változat, látnunk kéne valami bőrüléses, világos belsős csúcsmodellt és a legfapadosabb kivitelt is ahhoz, hogy ténylegesen összemérhessük a Camryt a konkurenciával. Na de majd eljön az az idő is – valamikor a jövő év elején!

Mellette – Ellene
  • Csendes utastér (ha nem nyomunk padlógázt)
  • Precíz futómű
  • Takarékos hibridrendszer
  • A tartósság ígérete
  • Tágas kabin, jó kilátással
  • Padlógázra érces morgás a válasz
  • Nincs kombiváltozat, se plug-in hibrid
  • Nehezen pakolható csomagtér
  • 180 km/h-nál leszabályoz
  • Még mindig sok az ismeretlen tényező
Kipróbáltuk a Toyota új Passatját, ami a Camry 86

Jól sikerült a menetjelző LED-csík, nem erőltetett

Szavazás

Hány pontot adnál a tízből a Toyota Camrynek?
1487 szavazat - átlag: 8.32 (10-ből)
Hány pontot adnál a tízből a Toyota Camrynek?