Röviden – Renault Zoé
Mi ez? Lítium-akkumulátoros elektromos autó, a Clio méretkategóriájában
Mit tud? Két motor és két akku választékából háromféle változat konfigurálható ki, két felszereltségi szinten. A tesztautó az R90 41 kWh Intens kivitele, vagyis a gazdagon felszerelt modell, amely nagy teljesítményű gyorstöltésre nem alkalmas (igen, bonyolult, részletesebben majd a cikkben!)
Mibe kerül? A kék tesztautó ára 10 199 000 forint, de ebből lejön a másfél milliós állami támogatás és még 300 ezer forint, ha beszámíttatunk egy használt autót
Kinek jó? A Zoé elsősorban városi vagy elővárosi ingázós autónak való, de a nagyobb akkuval 2-300 km-es valós hatótávval alkalmanként hosszabb utakra is alkalmas

Eljött végre ez a nap is: az alaposan megkésett magyarországi piaci bevezetés alkalmából végre megkaptuk az első hivatalos Renault Zoé tesztautót! Hogy miért is csúszott hat évet a hazai premier, arról beszámoltam ebben a cikkben. És hogy milyen az autó – arról beszámolok most!

Külső

Formailag simán letagadhatná élete első hat évét a Zoé. LED-es menetjelző fénye, projektoros (de nem LED-es) fényszórója, nagyon vicces kacsacsőrös zárófénye, a kasztni sarkaiba sikkesen kitolt kerekei, rejtett hátsó kilincse és pufi, de vad vonalai idei dizájnnak is megállnák a helyüket. De van még nézegetni való részlet a nyilvánvalókon felül is.

Most, a Zoét jobban megnézve jöttem rá, honnan is lopta vízbe pottyant kavics-motívumát a kínai  Thunder Power. És a frontembléma alatti töltőnyílást felnyitva, a töltőpisztolyt a rombusz közepébe döfködve nem lehet nem még tízszer inkább arra gondolni, amire a Renault-embléma alapján eleve is gondol az ember. És ilyen hercig kis felniket ennyire apró autón látott már valamikor bárki is korábban?

Teszteltük Európa legnépszerűbb elektromos autóját 1
Teszteltük Európa legnépszerűbb elektromos autóját 2

Teszteltük Európa legnépszerűbb elektromos autóját

Teszteltük Európa legnépszerűbb elektromos autóját

Teszteltük Európa legnépszerűbb elektromos autóját 38
Teszteltük Európa legnépszerűbb elektromos autóját 39
Teszteltük Európa legnépszerűbb elektromos autóját 40
Teszteltük Európa legnépszerűbb elektromos autóját 41
Teszteltük Európa legnépszerűbb elektromos autóját 42
Teszteltük Európa legnépszerűbb elektromos autóját 43
Teszteltük Európa legnépszerűbb elektromos autóját 44
Teszteltük Európa legnépszerűbb elektromos autóját 45
Teszteltük Európa legnépszerűbb elektromos autóját 46
Teszteltük Európa legnépszerűbb elektromos autóját 47
Teszteltük Európa legnépszerűbb elektromos autóját 48
Teszteltük Európa legnépszerűbb elektromos autóját 49
Teszteltük Európa legnépszerűbb elektromos autóját 50
Teszteltük Európa legnépszerűbb elektromos autóját 51
Teszteltük Európa legnépszerűbb elektromos autóját 52
Teszteltük Európa legnépszerűbb elektromos autóját 53
Teszteltük Európa legnépszerűbb elektromos autóját 54
Teszteltük Európa legnépszerűbb elektromos autóját 55
Teszteltük Európa legnépszerűbb elektromos autóját 56
Teszteltük Európa legnépszerűbb elektromos autóját 57
Teszteltük Európa legnépszerűbb elektromos autóját 58
Teszteltük Európa legnépszerűbb elektromos autóját 59
Teszteltük Európa legnépszerűbb elektromos autóját 60
Teszteltük Európa legnépszerűbb elektromos autóját 61
Teszteltük Európa legnépszerűbb elektromos autóját 62
Teszteltük Európa legnépszerűbb elektromos autóját 63
Teszteltük Európa legnépszerűbb elektromos autóját 64
Teszteltük Európa legnépszerűbb elektromos autóját 65
Teszteltük Európa legnépszerűbb elektromos autóját 66
Teszteltük Európa legnépszerűbb elektromos autóját 67
Teszteltük Európa legnépszerűbb elektromos autóját 68
Teszteltük Európa legnépszerűbb elektromos autóját 69
Teszteltük Európa legnépszerűbb elektromos autóját 70
Teszteltük Európa legnépszerűbb elektromos autóját 71
Teszteltük Európa legnépszerűbb elektromos autóját 72
Fotó megosztása:

 

Teszteltük Európa legnépszerűbb elektromos autóját 73

Több, mint zavarbaejtő ez a töltőnyílás, a Renault mintha tudatosan rájátszott volna az embléma áthallásos formájára

Teszteltük Európa legnépszerűbb elektromos autóját 74

Kisautóra ritkán terveznek ilyen flancos gyári felnit

Belső

Az utastér már nem ennyire kortalan. Szó se róla, a virtuális műszeregység és a más Renault-kból már ismer R-Link HMI érintőképernyője jól néz ki. Szép és praktikus a klímakonzol, hasznos és a teret jól kihasználja a sok kis rekesz, üreg. De az ülések vastag párnái szomorúan dácsiásak, az ajtóbelsők nem különösen izgalmasak, az anyagfelhozatal egy olcsó kisautóé, a kárpitok műszálasak, nem jó őket simogatni. Az ajtók kellemetlen, kissé wartburgos döndüléssel csapódnak.

A helykínálat amúgy rendben van, 181 centimmel és száz kilómmal teljesen jól elfértem magam mögött. Kisautó, de okosan tervezve. A csomagtér pedig végképp sokkal nagyobb, mint várnánk. A 338 literes raktér a hátsó támlák döntésével 1225 literre bővíthető. Üröm az örömben, hogy ez a bővítés csak egylépcsős: a hátsó támla egy egységet képez.

Apróság, de nagyon zavaró volt a használat során a töltőnyílás reteszelése. A kulcsnélküli nyitás-indítás rendszere nem terjedt ki a töltőnyílásra, így mind a töltőkábel bedugásakor, mind leoldásakor elsőként a kormány mellett, balra lent lévő gomb megnyomásával kellett vacakolni. Sokkal jobb lenne, ha a kulcsnélküli kulcs oldaná a töltőfedél és a kábel zárját is!

Teszteltük Európa legnépszerűbb elektromos autóját 75

Egyszerű a műszerfal kialakítása, egy tablet-szerű, függőlegesen tájolt lapra került a HMI képernyője és a klímakonzol, egy szögletes kijelző helyettesíti a klasszikus műszeregységet

Teszteltük Európa legnépszerűbb elektromos autóját 76

Vastag üléspárnák, fix ülésmagasság: ósdiak a székek a Zoéban

Teszteltük Európa legnépszerűbb elektromos autóját 77

A sok kábel sok helyet foglal, de van miből: 338-1225 liter a raktér

Technika

Elég bonyolult a Renault Zoé motorválasztéka. Az úgy van, hogy a kocsit vagy a Renault saját, 90 lóerős motorjával (R90), vagy a Continental szintén 90 lóerős motorjával (Q90) lehet megrendelni. a különbség: a Conti-féle motor invertere képes 43 kW csúcsteljesítményű gyorstöltést is fogadni, így a nagyobb, 41 kWh kapacitású akku akár 1 óra és 5 perc alatt is feltölthető teljesen lemerült állapotból, míg a Renault-motorral ehhez 1 óra 40 perc kell a maximális 22 kW töltés lehetőséggel.

A Renault-féle motorhoz választható kisebb, 22 kWh kapacitású akku is, értelemszerűen jóval kisebb hatótávval. Az európai szabvány szerint a kisebb akkuval 240, a nagyobbal 403 km tehető meg, ez a valóságban inkább 120-130 illetve 200-250 km-t jelent.

A képeken látható kék autó a Renault-motoros, nagy akkus Zoé. Kicsit odafigyelve, sztrádatampó alatt maradva 300 km is kihozható egy töltéssel, ellenben sokat autópályázva, 135 km/h óra szerinti értéket tartva tempomattal a menetidő felében, 200 km körül van a reális hatótáv.

Érdemes még megemlíteni, hogy relatíve alacsony ára mellett a Zoé olyan trükköket is tud, mint a nagyon hatékony, keveset fogyasztó hőszivattyús klimatizálás – ez a műszaki megoldás még a jóval drágább BMW i3-ban is feláras extra!

Teszteltük Európa legnépszerűbb elektromos autóját 78

A Renault-motorral szerelt változat nem tudja felvenni a 43 kW-os gyorstöltést, maximum 22 kW-tal tölthető

Vezetés

A Zoé egzotikus hajtásláncával együtt voltaképpen nem más, mint egy nehéz, fronthajtású kisautó. Másfél tonnás tömege a tré magyar utakon alaposan próbára teszi az egyszerű futóművet, kanyarban reménytelenül tolja az orrát, erős fékezéskor pedig érződik a nagy súly. Autópályán 100 felett azért érezhetően fogyni kezd az erő, a leszabályzás 140 km/h-nál következik be. Ilyenkor már hangos is az utastér. Motorzaj persze nincs, de a szélzaj és a gördülés zúgása eléggé elnyomja a rádió hangját.

Az elektromos autós dolgok persze a Zoén is tök jól működnek. Nincsenek váltási szünetek gyorsításkor, nagy az indítónyomaték: városban nagyon fürge a kocsi. Lassításkor egészen durva fékezéseket kivéve nem a fékek kopnak, hanem a mozgási energia újra elnyelődik az akkuban; a folyamatról a visszatöltés teljesítményét mutató műszer is beszámol, ha ide állítjuk a fedélzeti számítógép kijelzőjét. Időnként 40 kW feletti hasznos lassítási teljesítményeket is láttam a display-en!

Mivel minden Zoéban van egy aktív SIM-kártya, olyan apróságoknak is örülhetünk, mint a friss traffipax-adatbázis, az up-to-date navigáció.

Teszteltük Európa legnépszerűbb elektromos autóját 79

Praktikus a home-képernyő, amin egyszerre több alrendszer (navi, rádió, hajtás) működése is nyomon követhető. A képen egyébként az látható, hogy a kocsi egy 100-as tábla melletti traffipaxra figyelmeztet

Költségek

A kis akkus Zoé állami támogatással, 300 ezres használtautó-beszámítással 6,5 millió forintért vihető haza. A kék tesztautó a nagy akkumulátorral jóval drágább, 10,2 millió listaáron, támogatással-kedvezménnyel 8,4 millióra jön ki.

A Zoéra 5 év vagy 100 ezer km garancia vonatkozik, az akkumulátorra, villanymotorra 8 év/160 ezer km a jótállás. Átlagos használatban a kocsi kb. két liter benzin árának megfelelő elektromos energiát fogyaszt; kiszámoltam: ez azt jelenti, hogy a 8 év és 160 ezer km alatt egy hasonló méretű automata dízel kisautóhoz képest bőségesen visszajön a drágább elektromos technika felára.

Teszteltük Európa legnépszerűbb elektromos autóját 80

A végsebesség 140 körül van, autópályán sem szégyenkezik a Zoé

Aki Zoét vesz, kalkuláljon még egy extra költségtényezővel: az otthoni töltéshez muszáj lesz beszerezni egy 2-300 ezres fali töltőt (wallbox) is. Sima, 10-16 amperes konnektorról ugyanis egy teljesen lemerült akkut több mint egy napig kellene tölteni, hogy újra harcra kész legyen; ez az idő egy 400 voltos, háromfázisú töltővel levihető 4-5 órára.

Ami még kérdéses: mi lesz majd az értékvesztéssel. Egyelőre túl kevés Zoé kelt el ahhoz, hogy meg lehessen mondani, mennyit ér majd egy nyolcéves, 160 ezret futott példány.

A 400 km-es Renault Zoé  és vetélytársai – induló, támogatás nélküli listaár, forint
BMW i3, 33,2 kWh  (170LE, 300 km NEDC-hatótáv) 12 498 000
Hyundai Ioniq Electric Vomfort Navi, 28 kWh (120LE, 280 km NEDC-hatótáv) 10 499 000
Nissan Leaf 30 kWh Visia (109LE, 378 km NEDC-hatótáv) 9 900 000
Renault Zoé R90 Life, 41 kWh (90 LE, 400 km-es NEDC-hatótáv) 9 799 000
Teszteltük Európa legnépszerűbb elektromos autóját 81

A vetítőlencsés fényszóróval és a LED-es menetjelzővel fiatalos a Zoé pillantása

Értékelés

A Renault ugyan elpuskázta a lehetőséget, hogy a hazai elektromos mobilitás egyik nagy pionírja legyen, de még ezzel a késői megjelenéssel is nagyon komoly szereplőt hozott a magyar villanyautó-piacra. A Zoé szép, kívánatos küllemű kisautó, egyszerű és az eddigi európai tapasztalatok szerint megbízható technikával, jó áron. Második autónak, ingázós autónak kifejezetten javaslom, de aki esetleg már ma főautónak szeretne beállítani egy elektromos kocsit, nem a Zoéban fogja megtalálni álmai autóját.

A Zoé alapmodellnél nem sokkal (pontosabban sokkal, de nem aránytalanul) drágább kifutó Nissan Leaf és a Hyundai Ioniq jóval tágasabb, komolyabb autó, még ha hatótávban nem is tudják felvenni a versenyt a Zoéval. De ki akarna messzire menni egy olyan kicsi, hangos kocsival, mint a Renault Zoé? Ez a paradox helyzet is jelzi, hogy van még hova fejlődni az elektromos autó intézményének, mielőtt képes lesz nálunk is tényleg nagy léptékben elkezdeni leváltani a hagyományos füstölő kocsik tömegét.

Mellette – Ellene
 • Jó ár
 • Jól néz ki
 • Méretéhez képest tágas
 • A nagy példányszám masszív
  szervizhátteret ígér sok éven ár
 • Kis teljesítmény
 • A Leaf nem annyival drágább,
  mint amennyivel nagyobb
 • Bizonytalan értéktartás,
  nehezen kalkulálható megtérülés

Szavazás

Neked hány pontot ér a tízből a Renault Zoé?
534 szavazat - átlag: 7.28 (10-ből)
Neked hány pontot ér a tízből a Renault Zoé?