Röviden – Opel Ampera-e
Mi ez? Ötajtós, ötüléses, akkumulátoros elektromos autó, az amerikai Chevrolet Bolt testvérmodellje. A konnektoros hibrid Ampera benzinmotor nélküli örököse.
Mit tud? 350-400 km körüli valós és 500 kilométer szabvány szerinti hatótávja még a Renault Zoé 400-ét is meghaladja.
Mibe kerül? Németországban 40 000 euróról indul, ebből levonva az 1,5 milliós állami támogatást 11 millió Ft körüli alapárat saccolunk.
Kinek jó? Csendes, bivalyerős, füstmentes, praktikus autóra vágyóknak.

Amióta kipróbáltam az Opel Ampera-e-t, az az érzésem, hogy az elektromos autózás elért arra a szintre, hogy ne csak városi, második autóként legyen érdekes. Takarékosan vezetve akár 500, de normál forgalomban is 350-400 km hatótáv, a megboldogult Meriva méreteivel, csendes suhanással, nevetséges üzemanyagköltséggel és bődületes motorerővel. Túl szép, hogy igaz legyen? Honnan tudtátok?

Külső

Ránézésre meg nem mondanánk, hogy ez volna az Opel jövőautója. A zöld modell pont olyan, mintha a Meriva utóda volna, pedig a kis méretű egyterű gyártását érdeklődés hiányában már meg is szüntette a gyár.

Nem az ára miatt elérhetetlen a jövő Opelje 1
Nem az ára miatt elérhetetlen a jövő Opelje 2

Nem az ára miatt elérhetetlen a jövő Opelje

Nem az ára miatt elérhetetlen a jövő Opelje 51
Nem az ára miatt elérhetetlen a jövő Opelje 52
Nem az ára miatt elérhetetlen a jövő Opelje 53
Nem az ára miatt elérhetetlen a jövő Opelje 54
Nem az ára miatt elérhetetlen a jövő Opelje 55
Nem az ára miatt elérhetetlen a jövő Opelje 56
Nem az ára miatt elérhetetlen a jövő Opelje 57
Nem az ára miatt elérhetetlen a jövő Opelje 58
Nem az ára miatt elérhetetlen a jövő Opelje 59
Nem az ára miatt elérhetetlen a jövő Opelje 60
Nem az ára miatt elérhetetlen a jövő Opelje 61
Nem az ára miatt elérhetetlen a jövő Opelje 62
Nem az ára miatt elérhetetlen a jövő Opelje 63
Nem az ára miatt elérhetetlen a jövő Opelje 64
Nem az ára miatt elérhetetlen a jövő Opelje 65
Nem az ára miatt elérhetetlen a jövő Opelje 66
Nem az ára miatt elérhetetlen a jövő Opelje 67
Nem az ára miatt elérhetetlen a jövő Opelje 68
Nem az ára miatt elérhetetlen a jövő Opelje 69
Nem az ára miatt elérhetetlen a jövő Opelje 70
Nem az ára miatt elérhetetlen a jövő Opelje 71
Nem az ára miatt elérhetetlen a jövő Opelje 72
Nem az ára miatt elérhetetlen a jövő Opelje 73
Nem az ára miatt elérhetetlen a jövő Opelje 74
Nem az ára miatt elérhetetlen a jövő Opelje 75
Nem az ára miatt elérhetetlen a jövő Opelje 76
Nem az ára miatt elérhetetlen a jövő Opelje 77
Nem az ára miatt elérhetetlen a jövő Opelje 78
Nem az ára miatt elérhetetlen a jövő Opelje 79
Nem az ára miatt elérhetetlen a jövő Opelje 80
Nem az ára miatt elérhetetlen a jövő Opelje 81
Nem az ára miatt elérhetetlen a jövő Opelje 82
Nem az ára miatt elérhetetlen a jövő Opelje 83
Nem az ára miatt elérhetetlen a jövő Opelje 84
Nem az ára miatt elérhetetlen a jövő Opelje 85
Nem az ára miatt elérhetetlen a jövő Opelje 86
Nem az ára miatt elérhetetlen a jövő Opelje 87
Nem az ára miatt elérhetetlen a jövő Opelje 88
Nem az ára miatt elérhetetlen a jövő Opelje 89
Nem az ára miatt elérhetetlen a jövő Opelje 90
Nem az ára miatt elérhetetlen a jövő Opelje 91
Nem az ára miatt elérhetetlen a jövő Opelje 92
Nem az ára miatt elérhetetlen a jövő Opelje 93
Nem az ára miatt elérhetetlen a jövő Opelje 94
Nem az ára miatt elérhetetlen a jövő Opelje 95
Nem az ára miatt elérhetetlen a jövő Opelje 96
Nem az ára miatt elérhetetlen a jövő Opelje 97
Nem az ára miatt elérhetetlen a jövő Opelje 98
Fotó megosztása:

Az aerodinamika diktálta Kamm-forma, a jellegzetes Prius-, Insight-, Ioniq-sziluett helyett ez egy tömzsi, magas, viszonylag keskeny és rövid közlekedési eszköz, a magas építéssel járó jó helykihasználással, de nem különösebben sikkes formában. Alaktényezője is elég közepes, 0,32. Ennyit engedett ez a forma és a költségkeret.

Hátul összecsippentett, krómkeretes ablak- és övvonala az Astra K, az Adam vagy a Crossland-X mintáját követi. A műanyaggal kihúzott kerékjáratok optikailag javítják az autó arányait, kicsit robusztusabbnak mutatják a terepjárós utalással és némi védelmet is nyújtanak biciklipedálok, bevásárlókocsik ellen.

Belső

416,4 centis hosszával az autó nagyjából akkora, mint a Vitara, a Captur és a többi kisautóra épülő aszfaltterepjáró. Mivel egyterűs külseje dacára nincsenek variációs trükkök, például állítható hátsó üléspad, nagyjából ezeknek az autóknak a képességeire számíthatunk.

Nem az ára miatt elérhetetlen a jövő Opelje 99

Kényelmesen tágas a hátsó sor, van ülésfűtés a széleken és középen két USB-töltő. Hiányzik viszont a levegőkilépő

Négy ember jól elfér benne, a fejtér hátul is kényelmes, a padló sík, a térdeknek jutó hely elegendő magas vezető mögött is. A csomagtér gyári adat szerint 381 literes, de az elválasztópolc felső állásában elég kicsi. Azért érdemes fent tartani a polcot, mert alatta a rekeszben elfér a kétféle töltőkábel, a 230 voltos konnektori és az ennél gyorsabb töltéshez.

Nem az ára miatt elérhetetlen a jövő Opelje 100

A telefon bizonyos programjait az autó képernyőjén kezelhetjük

Sajnos a minőségérzet és a belső kialakítás sok szempontból a kis egyterűek szintjén ragadt a kemény műanyagokkal, az egyzónás légkondicionálóval és az ablakemelővel, amely kizárólag a vezető oldalán fut fel végig, a többi ajtóban nincs akadályérzékelője.

Gyári kisfilm az Ampera-e-ről

Vannak sokkal igényesebb megoldások is. Jól használható és modernnek hat a központi kijelző, amivel adott a legkorszerűbb okostelefon-integráció a CarPlay és az Android Auto használatával. Igazán sok rakodóhelyet találni, van hová szórni a telefont, a bukszát, és az ajtóbehúzókban is van hely. Az ajtókból Bose-hangfalak szólnak és négy ülésen jár ülésfűtés a kormányfűtés mellé, mert így kisebb áramigénnyel javítható az utasok hőérzete télen, mint az egész kocsit felfűtve.

Technika

Nem csak külsejében egészen más az Ampera-e, mint az Év Autója 2012 címmel kitüntetett Ampera. Abban hatótávnövelésre és bizonyos esetekben az autó hajtására is használt benzines motor volt a védőháló. Ebben a modellben nincs belső égésű motor, a hatótávpara leküzdését bőségesen méretezett akkumulátor segíti.

Nem az ára miatt elérhetetlen a jövő Opelje 101

Jobban tele van az orr az elektromos motorral és a teljesítményelektronikával, mint egy sima belső égésű keresztmotorral és a váltóval

A lítium-ion telep 60 kilowattórás, tehát a duplája annak, amit az idén kifutó Nissan LEAF a növelt hatótávú verzióban nyújt. Az e-Golfé 35,8 kWh, a szabványos ciklus szerint 400 kilométer hatótávú Renault Zoé tömbje 41 kilowattóra kapacitású. Az autó technikájáról itt írtunk részletesebben.

Vezetés

Érezni, hogy az autó a padlóban elhelyezett akkutömb köré épült. Az 1,7 tonnás elektromos Opel nem kiugróan nehéz, például a MINI Countryman konnektoros hibrid verziója 1665 kilós.

Nem az ára miatt elérhetetlen a jövő Opelje 102

Tartani kell a kormányt, a rajtaütésszerűen leadott 360 Nm nyomaték képes megcibálni

Az Ampera-e-t a súlyos akkutömb egyrészt nyugodt karakterű, megtermett autónak mutatja, gyors kanyarokban viszont egyértelművé teszi, hogy egy viszonylag magas, keskeny és nehéz autónak akkor is megvannak a korlátai, ha elektromos. A futómű elfogadható billegés mellett ad akceptálható rugózási kényelmet, ami az autó adottságainak ismeretében ügyes kompromisszum, de nem több.

Élvezetet inkább a bődületes erő okoz, amivel az Ampera-e a BMW i3 egyedüli ellenfele tud lenni gyorsulásban. A könnyebb, de 170 lóerős BMW 7,2, a súlyosabb, de 204 lóerős Ampera-e 7,3 mp alatt ér fel százra.

Videó a gyorsulásról, ahogy a számok ugrálnak

Élőben kiugróan vehemensnek tűnik az Ampera-e, motorja 360 Nm forgatónyomatékot ad le folyamatosan. A 150 kW, 204 lóerős csúcsteljesítményről óhatatlanul a Dual-Ram szívórendszerű Senator B 3000 24V jutott eszembe, amely pont 204 lóerővel volt a márka csúcsmodellje egykoron. Ma az Ampera-e a legmenőbb Opel, ekkorát fordult a világ.

Nem az ára miatt elérhetetlen a jövő Opelje 103

Szédületesen gyorsul és nagyon halk autópályán az Ampera-e

Nagy teljesítményével az autó sztrádán is elemében van, nem fullad ki 80-100 felett. Elektronikusan leszabályozott végsebessége 150 km/óra, aminél óra szerint valamivel többet is elér, nekünk 157 volt a legmagasabb érték.

Ez a sebességtartomány az összes eddig próbált autóban (a Teslákat kivéve) hamar lenullázza a hatótávot. Jó tudni, hogy nagyjából kétszer akkora teljesítményigénnyel jár 130-cal menni, mint 100-zal. A sebesség tartására 155-nél 60-65 kW kellett a kijelző szerint, míg 140-hez csak 40 kilowatt körüli számokat írt ki.

Nem az ára miatt elérhetetlen a jövő Opelje 104

A légörvények tisztább leválását szolgálja a határozott szögben találkozó sárvédő és lökhárító. Nem szép, de hatásos

Elismerésre méltó az autó zajszigetelése. Mert hiába halk a villamos gép, itt nincs idegesítő sivítás, nincs pregnáns gumi- és futóműzaj sem, ami a motorhang háttérbe szorulásával előjöhet.

Itt akkor sem vesz elő a hatótávpara, amikor már van mögöttünk 200-250 kilométer, tehát más elektromos autók teljes hatótávjánál messzebbre utaztunk. Normál forgalomban, légkondicionálással és különösebb spórolás nélkül az autó elmegy 340-380 kilométert, az optimistább gyári adat kereken 500 kilométer.

Nem az ára miatt elérhetetlen a jövő Opelje 105

Háromféle műszernézet közül választhatunk. Hasznos a pesszimista, realista és optimista hatótávbecslés, de ez mindig csak irányadó érték

A műszerfal részletes módban minimálisan, maximálisan és reálisan megtehető hatótávot is képes kiírni, például 151 a legkisebb, 185 a legvalószínűbb és 218 kilométer a legfeljebb megtehető táv az adott töltöttséggel. Amikor a hatótáv 45-50 kilométerre csökken, a hatótávkijelző zöldről narancssárgára vált.

Feltűnően hatásos a visszatermelés gázelvételkor és fékezéskor, így a hegymenet nem tizedeli meg a hatótávolságot. Például a budai Kapy úton leereszkedve 8 kilométert nőtt a megtehető távolság a piskóta formájú körforgalom és a pasaréti ferences templom között.

Nem az ára miatt elérhetetlen a jövő Opelje 106

L üzemmódban nagyon erős a lassulás és az áram-visszatermelés gázelvételkor

Fantasztikus élmény a fék működése. L üzemmódban, amikor intenzívebb a visszatermelés, az autó annyira erősen lassul gázelvételkor, hogy a rekuperálással állóra fékezi magát. Az Opel nagyon jó érzékkel, finoman könnyít a pedálon a megállás előtt, hogy bólintásmentesen érjünk a lámpához. Városban a jó tükröknek is örültem, a kilátás viszont elég nehézkes a vaskos első szélvédőoszlopok miatt.

Egyre ritkább szabadság a kipörgésgátló mellett a menetstabilizálást is kikapcsolni, de az Ampera-e-ben mindkettő lehetséges. A potméterre lépve a Michelin Primacy 3 gumiabroncs, pedig ez cseppet sem öko virsligumi, még 70-nél is felsír, ahogy kipörögnek a kerekek. Huligán üzemmód, tiszta lelkiismerettel: mi szebb van ennél?

Nem az ára miatt elérhetetlen a jövő Opelje 107

Amerikában, Michigan államban készül a Chevy Bolt és az Opel Ampera-e is

Ülésben az Opel ennél sokkal jobbat is tud. A feláras AGR-ülés, amelynek kényelmét a balatoni benzinkörkép során egy K Astrában élveztem, lényegesen komfortosabb. Az üléssel itt sincs baj, csak a valódi Opelek többet nyújtanak. Nem tetszett a darabos hőmérséklet-szabályozás az elektromos Amperában. 23 fokra állítva még meleg van, nem hűt, de 22-nél bedühödik és okádja a hideget. Hőségben kellemetlen, hogy nincs levegőrostély a hátsó utasoknak.

Probléma a töltés

Ekkora akkumulátorokat nem reális kettőhúszról teletölteni. A szerkesztőségi mélygarázsban, 16 amperes biztosítékkal a teljes hatótáv harmadára, nagyjából 170 kilométerre elegendő áramot sikerült belecsorgatni a telepekbe 25 óra alatt. A balatoni nyaralóban nem is kezdett tölteni a konnektorba dugott autó, így a legközelebbi gyorstöltőre mentem el.

Nem az ára miatt elérhetetlen a jövő Opelje 108

Budapesten kívül kevés itthon a nyilvános töltőpont. Nagy részük jelenleg ingyenes, ahol viszont pénzért töltünk, ott igen drága a füstmentes autózás

Akadnak a fővároson kívül is nyilvános és ingyenes gyorstöltők is, de a környéken (Balatonfüreden) két pont van a háztájinál gyorsabb töltésre. Én a vitorlásklub helyett az egyik hotel parkolóját választottam. Ez volt a drágábbik, itt óránként 1500 forintért mérték a töltési lehetőséget, a jachtkikötőben a töltés ingyenes, csak parkolási díjat kell fizetni.

Sebaj, majd a gyorstöltő! Vagy nem. A Mennekes-csatlakozós töltőoszlopon két órát lógott az autó és összesen 34 kilométerrel nőtt a hatótávja 3000 forintért, 9 liter benzin áráért. Ha van épp egyenáramú, 50 kW-os villámtöltő, ott egyórányi töltéssel a teljes kapacitás 80 százalékáig tölthetjük az akkumulátorokat a túlterhelés elkerülése érdekében. Tovább azért nem, mert a maradék 20 százalékot már nehezen veszi fel az áramot kémiai reakciókkal tároló telep. Egy pohár vizet is gyorsan kitölthetünk, de ha színültig kell tölteni, az utolsó egyujjnyira aránytalanul sok idő megy el.

Nem az ára miatt elérhetetlen a jövő Opelje 109

Alig hallani a gyalogosokat figyelmeztető, kikapcsolható hangjelzést. Aki fülre közlekedik, megrémül a nesztelen villanyautótól

Ezt csak azért írtam le, mert itthon jelenleg távolról sem adott az a villámtöltő-hálózat, amivel az Opel Ampera-e vagy más nagy akkus autók hatótávolságát biztonságosan ki lehetne aknázni. Mondjuk elmenni vele esküvőre és másnap vissza.

Költségek

A költségeknél el is érkeztünk az Opel Ampera-e legnagyobb bajához, ami nem a körülbelül 40 000 eurós, azaz átszámítva 12 milliós forintos ára. Mivel nagyon kevés autó jut el Európába az amerikai gyártóbázisról, ezt a mennyiséget az a maroknyi ország szívja fel, ahol az elektromos autózás jobb helyzetben van, mint mifelénk, vagy a lakosság vagyoni helyzete nem hasonlít a hazaira.

Nem az ára miatt elérhetetlen a jövő Opelje 110

Elődje konnektoros hibrid volt, itt benzines hatótávnövelő helyett a hatalmas akkumulátor jelenti a védőhálót

Norvégia, Hollandia, Németország vagy Svájc kereskedőhálózata már forgalmazza az Ampera-e-t, hazánkban azonban sem idén, sem jövőre nem szerepel az importőr tervei közt az autó bevezetése.

Legkorábban 2019-ben jelenhet meg, de ezen kár is két évre előre spekulálni, nincs még döntés arról, hogy az Opel értékesíteni fogja-e Magyarországon vagy sem, és ha igen, mikortól. Olcsó egészen biztosan nem lesz, németországi ára 40 000 euró.

Nem az ára miatt elérhetetlen a jövő Opelje 111

Elfogadható az ülések kényelme, a kilátást rontják a vastag oszlopok

Autópályán padlógázzal, 144-156 között repesztve az átlagfogyasztás 26,9 kWh/100 kilométer a fedélzeti számítógép szerint, gyakorlatilag a végsebességnél. A töltési veszteséget nem számítva még ekkor is csak 3,8 liter benzin költségével tettünk meg 100 kilométert 150-nel. A reális áramigény vegyesen 15-17 kWh százon, ami 2,1-2,4 liter benzin ára, ha nem vesszük igénybe az ingyenes töltőpontokat.

Az Opel Ampera-e bőséges füstmentes hatótávja csodás adottság. Ám az elektromos autózásnak ez a korszaka kikényszeríti a gyorstöltést, ha nem csupán a napi városi forgalomban elkocogott árammennyiséget pótoljuk, hanem élünk az Opel Ampera-e lehetőségeivel és hosszabb, 300-400 kilométeres utakra is használjuk. A sokkal drágább Teslától eltekintve most lett felnőtt az elektromos autó, az Ampera-e valós hatótávja van akkora, hogy megállja a helyét kompromisszumkész egyautós családoknál is.

Értékelés

Mellette – Ellene
 • Kiváló zajszigetelés
 • Bődületes motorerő
 • Káprázatos gyorsulásérzet
 • Praktikus belső tér
 • Kiemelkedő hatótáv
 • Modern telefonintegrálás
 • Csekély üzemanyagköltség
 • Várhatóan csekély karbantartási igény
 • Hosszú töltési idő
 • Hiányzó vezetőtámogató berendezések (pl. adaptív tempomat)
 • Az autó várható árához méltatlan utastéri megoldások
 • 2019 előtt biztosan nem lesz kapható hazánkban
 • Várhatóan magas ár a belső égésű motoros autókhoz képest
Hogy tetszik az Opel Ampera-e?
átlag
7.58
szavazat
841
Hogy tetszik az Opel Ampera-e?