Röviden – MINI Cooper Countryman S E All4
Mi ez? Szégyentelenül gyorsuló vagy füstmentesen suhanó hibridváltozat az új Countrymanből konnektorról feltölthető nagyfeszültségű akkumulátorral. Első kerekeit háromhengeres benzines, a hátsókat elektromos motor hajtja, a technika a BMW 225xe iPerformance öröksége.
Mit tud? Árammal használva nagyon csekély költséggel furikázhatunk vele rövid távokat, hibridként teljes értékű családi autó, összkerékhajtással. És végre tényleg prémiumtermékként hat.
Mibe kerül? 11 729 000 forint a típus alapára. A tesztautó 16 millió felett van, a belépő benzines Countryman 7,7 millió forintról indul.
Kinek jó? Azoknak, akik tudják és hajlandóak is töltögetni az akkumulátort, vagy a zöld rendszámmal a fizetős parkolással járó macerát és lehúzást kívánják maguk mögött hagyni.

Külső

4,3 méteres hosszával a Countryman nagyjából a maximuma annak, ameddig méretben, karakterben a mini szót nevében hordozó márka terjeszkedhet. Formája jól passzol a többi modelléhez, elsőre MINI-ként azonosítható a fényszórók, a hűtőrács, a külső tükrök és a szélvédő formájáról.

Hibrid MINI: füstmentesen, hátsókerék-hajtással 1
Hibrid MINI: füstmentesen, hátsókerék-hajtással 2

Hibrid MINI: füstmentesen, hátsókerék-hajtással

Hibrid MINI: füstmentesen, hátsókerék-hajtással

Hibrid MINI: füstmentesen, hátsókerék-hajtással 49
Hibrid MINI: füstmentesen, hátsókerék-hajtással 50
Hibrid MINI: füstmentesen, hátsókerék-hajtással 51
Hibrid MINI: füstmentesen, hátsókerék-hajtással 52
Hibrid MINI: füstmentesen, hátsókerék-hajtással 53
Hibrid MINI: füstmentesen, hátsókerék-hajtással 54
Hibrid MINI: füstmentesen, hátsókerék-hajtással 55
Hibrid MINI: füstmentesen, hátsókerék-hajtással 56
Hibrid MINI: füstmentesen, hátsókerék-hajtással 57
Hibrid MINI: füstmentesen, hátsókerék-hajtással 58
Hibrid MINI: füstmentesen, hátsókerék-hajtással 59
Hibrid MINI: füstmentesen, hátsókerék-hajtással 60
Hibrid MINI: füstmentesen, hátsókerék-hajtással 61
Hibrid MINI: füstmentesen, hátsókerék-hajtással 62
Hibrid MINI: füstmentesen, hátsókerék-hajtással 63
Hibrid MINI: füstmentesen, hátsókerék-hajtással 64
Hibrid MINI: füstmentesen, hátsókerék-hajtással 65
Hibrid MINI: füstmentesen, hátsókerék-hajtással 66
Hibrid MINI: füstmentesen, hátsókerék-hajtással 67
Hibrid MINI: füstmentesen, hátsókerék-hajtással 68
Hibrid MINI: füstmentesen, hátsókerék-hajtással 69
Hibrid MINI: füstmentesen, hátsókerék-hajtással 70
Hibrid MINI: füstmentesen, hátsókerék-hajtással 71
Hibrid MINI: füstmentesen, hátsókerék-hajtással 72
Hibrid MINI: füstmentesen, hátsókerék-hajtással 73
Hibrid MINI: füstmentesen, hátsókerék-hajtással 74
Hibrid MINI: füstmentesen, hátsókerék-hajtással 75
Hibrid MINI: füstmentesen, hátsókerék-hajtással 76
Hibrid MINI: füstmentesen, hátsókerék-hajtással 77
Hibrid MINI: füstmentesen, hátsókerék-hajtással 78
Hibrid MINI: füstmentesen, hátsókerék-hajtással 79
Hibrid MINI: füstmentesen, hátsókerék-hajtással 80
Hibrid MINI: füstmentesen, hátsókerék-hajtással 81
Hibrid MINI: füstmentesen, hátsókerék-hajtással 82
Hibrid MINI: füstmentesen, hátsókerék-hajtással 83
Hibrid MINI: füstmentesen, hátsókerék-hajtással 84
Hibrid MINI: füstmentesen, hátsókerék-hajtással 85
Hibrid MINI: füstmentesen, hátsókerék-hajtással 86
Hibrid MINI: füstmentesen, hátsókerék-hajtással 87
Hibrid MINI: füstmentesen, hátsókerék-hajtással 88
Hibrid MINI: füstmentesen, hátsókerék-hajtással 89
Hibrid MINI: füstmentesen, hátsókerék-hajtással 90
Hibrid MINI: füstmentesen, hátsókerék-hajtással 91
Hibrid MINI: füstmentesen, hátsókerék-hajtással 92
Hibrid MINI: füstmentesen, hátsókerék-hajtással 93
Hibrid MINI: füstmentesen, hátsókerék-hajtással 94
Fotó megosztása:

A sima háromajtós Cooper hátsó lámpája szerintem borzalmasan otromba, de a nagyobb Countrymanen ez a részlet sem disszonáns. Apró botlásként a krómfényes kilincseken szembeszökően fekete az ajtók nyitó-zárógombja és a hátsó ajtókról le is spórolták őket.

Belső

Amióta a márka újjászületett, Miki egér velünk van az utastérben. A fejét keretező fényes ív alapesetben currysárga. Jópofa ötlet, hogy a szín zöldről pirosra vált a parkolóradar hatására, ahogy közeledik az akadály. Az árnyalat azt is megmutatja, hogy épp környezettudatos polgárként haladsz-e vagy tépsz, ahogy bírsz. Mert a technika támogatja a száguldást is, de erről később.

Hibrid MINI: füstmentesen, hátsókerék-hajtással 95

Hiába könnyítünk a pedálon, a kocsi bólintva áll meg a lámpáknál. A fék pedálérzete egész jó, nincs feltűnő átmenet a rekuperációs fékezés és a tárcsafékekkel történő lassítás között. A belső tér végre igényes és prémiumtermékhez méltó

16 év után ez az első MINI tesztautó, ahol valóban prémiumtermékben éreztem magam. A billenőkapcsolók sora szép és egyedi, végre a foncsorozott gagyi műanyag helyett igényesebb benyomást kelt a kilincs is. Elegáns a bőrkárpit, a Harman Kardon hangszórók tisztán szólnak és a középső kijelző éles, kontrasztos képe feltűnően jobb az átlagnál. Egyedül a tolótető kézzel cibálandó árnyékolója csiszatolt a sínjében.

Az indukciós mobiltöltő kimaradt, de van több töltési lehetőség USB-ről és rengeteg a rakodóhely. Az autó átgondoltságát jelzi, hogy  az ajtókba beférnek nagy vizesflaskák is. Mindehhez járul az anyacég, a BMW intuitív és gyors menürendszere a középső vezérlőtárcsa érintésérzékeny felületével, amire kézzel írhatunk, meggyorsítva például navigációs címek beadását.

Hibrid MINI: füstmentesen, hátsókerék-hajtással 96

Ritka jó ülések vannak a Countrymanben, jó a meghoszabbítható ülőlap

Egy designközpontú autó nem lesz a térkihasználás bajnoka, de a 4299 milliméteres Countryman jól gazdálkodik a hellyel. Sajnos nincs üléstologatási lehetőség, de a hátsó lábtér így is tágas és nem maradt ki a levegőkilépő a hátsó utasoknak. A hátsó üléstámlák dőlésszöge állítható, ezért piros pont jár.

A hibridrendszer nagyfeszültségű akkumulátorait sikerült úgy elhelyezni, hogy használható maradjon a csomagtér. Alaphelyzetben 405, az ülések ledöntésével 1275 literes. Csak a támlák dőlnek előre, az ülőlap fix.

Technika

Van egyrészt a BMW egyenhengeres motorjának háromhengeres benzines változata, amely 136 lóerős, 1499 köbcentis és 220 Nm a nyomatéka. Ez hajtja az első kerekeket a hatfokozatú automatikus váltón át.

Hibrid MINI: füstmentesen, hátsókerék-hajtással 97

Ez az első konnektoros hibrid MINI. Hajtásláncát a 2-es BMW-től örökölte

A villamos gép teljesítménye 65 kW/88 LE és 220 Nm a nyomatéka, azonnal. Sajnos kikapcsolt menetstabilizálással nem lehet farolgatni vele, hiába hajtja a hátsó kerekeket, mert padlógázra beindul az első kerekeket hajtó benzines. A két motorral az autó szükség esetén összkerékhajtású, ez nagy értéke az első plugin hibrid MINI-nek.

A hibridrendszer teljesen lemerült akkumulátora körülbelül 3,5-6 óra alatt lakik jól 230 voltos csatlakozóról, biztosítéktól függően. Nyilvános töltőpontokon akkor lehet ennél gyorsabban feltölteni, ha megvettük hozzá a megfelelő töltőkábelt, ami alapáron nem jár.

Vezetés

Mind az üléshelyzet, mind a vezetőülés kényelme jó. A meredek szélvédőn át rálátni a motorházfedél domborításaira, ami masszív, erős autónak mutatja a Countrymant. Három üzemmód van, a sportos, a normál hibrid és a Green, amit minden indítás után újra aktiválni kell az első ülések közötti gyűrűvel.

Hibrid MINI: füstmentesen, hátsókerék-hajtással 98

Ez az üzemmódkapcsoló. A sima hibridmód is jó, de a legtöbbször a füstmentes működést favorizáló Green módban használtuk az autót, amivel 80 helyett 125-ig gyorsulhat a benzines nélkül

Sportban a hatfokozatú automatikus váltó éberebb és eleve magasabban tartja a fordulatszámot. A normál hibrid üzemmód kellemesebb, jobban illik a kocsihoz. Ilyenkor az akkuk töltöttségétől függően a hajtásrendszer igyekszik csak a villamos géppel mozgatni az autót, ha a gázálláshoz ez kevés, akkor a két motor tandemben gyorsít.

Padlógáznál az elektromos motor azonnali nyomatéka megtáltosítja az autót, a nyomorult háromhengeres benzines sosem lenne képes így ellőni. Összesen 224 lóerőt adhat le a hajtásrendszer, csupán 6,8 mp telik el százig! Nemcsak álló helyzetből impozáns a gyorsulás, a két motor az akkukból kifacsart áramtartalékkal 385 Nm nyomatékot áraszt és előzéskor is szárnyára kapja a konnektoros hibridet.

Hibrid MINI: füstmentesen, hátsókerék-hajtással 99

Harmonikusan dolgozik a két motor, a benzines leállítása és visszatérése a hajtásba nem feltűnő

Green üzemre kapcsolva az utolsó leheletéig füstmentesen megy az autó, bár nagyon meredek emelkedőn csurig töltött akkuval és zöld üzemmódban is beindult a benzines. Én a Greent használtam alapértelmezésként. A kocsi egészséges gyorsításokat is elbír a benzines nélkül, a gyári adat szerint 125 kilométer/óráig lehet felgyorsítani a villamos géppel. Normál hibrid módban 80 a határ, hét százalék alatti töltöttségnél pedig 20-ig gyorsul fel a benzines nélkül, de a sebesség tartását 55-ig megoldja árammal, ha lehetséges.

Elvileg 40 kilométert megtehetnénk szunnyadó benzines motorral, a valóságban ebből 25-30 lesz. Nem kell kényszeresen visszafogni a jobb lábunkat, kis odafigyeléssel a szinte zajtalan suhanást ritkán töri meg a benzines motor.

Hibrid MINI: füstmentesen, hátsókerék-hajtással 100

Be lehet állítani, hogy csak az olcsóbb éjszakai árammal vagy azonnal töltsön az autó, ha bedugjuk a konnektorba

Belépése és gázelvételkor történő leállítása nem jár zavaró rántással, de az autó gyenge pontja mégis a benzines motor. Ez a háromhengeres hangjával és járásával is annyira képes csak, mint a negyedik hengerüktől megfosztott motorok általában.

Városi rohangálásra szánt, hárommillió alatti kiskocsikban a háromhengeres tolerálható kompromisszum, mert aránylag keveset fogyaszt, viszonylag jó a nyomatéka, valamivel olcsóbb szervizelni is, mint a négyhengereseket és csúf járását abban a kategóriában, azért a pénzért simán le lehet nyelni.

Hibrid MINI: füstmentesen, hátsókerék-hajtással 101

Városban minden feladatot megold a villamos gép, ha nem gyorsítunk nagyon intenzíven vagy nincs erős kaptató

De egy indulóáron 11,7 milliós autóban messze rangon aluli. Ereje, mélyen ébredő forgatónyomatéka bőven elég, a viselkedésével van baj. Nemcsak a motorzúgás zavaró, a meredek szélvédőoszlopok miatt a szélzúgás is túlságosan erős autópályán.

Sokkal jobban tetszett a futómű és a kormányzás. A legnagyobb MINI a komoly autók tompa puffanásával lép át az útegyenetlenségeken. A besüllyedt csatornafedeleket szépen kezeli, a keresztben kilógó síneket, lecsavarozott fekvőrendőröket kevésbé szereti. Nagyfiúsan mozog, bár 1660 kilójával ehhez a súlya is megvan.

Hibrid MINI: füstmentesen, hátsókerék-hajtással 102

A fedél mögött van a töltőcsatlakozó. Alapáron csak a 230 voltos töltőkábel jár

A kormányzás pont olyan, amilyennek lennie kell. Kellemesen szoros, de nem nehéz, a testes autó pontosan arra az ívre tehető, amit kinéztünk. A kormánykerék fogása is jó, a baseball-labdát idéző varrás elegáns.

A Countryman azért is kelti érett, fejlett, jól megcsinált autó érzetét, mert a vezetőtámogató rendszerek finoman működnek benne. Például az adaptív sebességtartó a tempomat bekapcsolásával azonnal át is veszi a pillanatnyi sebességet, nem kell külön rögzíteni. Az automatika rutinosan fékez és gyorsít, sok valódi ember vezet kevésbé harmonikusan.

Hibrid MINI: füstmentesen, hátsókerék-hajtással 103

Állítható a háttámla, van levegőkilépő a hátsó utasoknak és egész sok a hely. A sikkes Countryman kellően praktikus autó

A szélvédőre vetített kijelző egyszerűbb, mint a BMW-kben, de funkciójában nincs visszalépés. A plasztiklapra vetítő head-up dsiplay jó dolog, sokkal könnyebben követhető onnan a navigáció iránymutatása, a sebesség vagy a táblafelismerés, mint a műszerfalra lepillantgatva.

Költségek

Sokféle autót vehetünk a MINI Countryman 11,7 milliós árából, pláne az extrákkal gazdagon meghintett tesztautó vételárából. De a nagyobb, várhatóan jóval hosszabb élettartamú és vegyes üzemben takarékosabban működő hibrid RAV4 annyira más karakterű autó, hogy a Countrymannel szemezőknek nem igazán alternatíva.

A konnektoros hibrid Countryman és vetélytársai – Listaár, forint
BMW 225xe iPerformance (224 LE) 11 348 000
Mitsubishi Outlander PHEV (203 LE) 13 290 000
Nissan Qashqai 1,6 dCi 4×4 (130 LE) 7 890 000
Toyota RAV4 Hybrid (197 LE) 10 270 000

Sokféle autót vehetünk a MINI Countryman 11,7 milliós árából, pláne az extrákkal gazdagon meghintett tesztautó vételárából. De a nagyobb, várhatóan jóval hosszabb élettartamú és vegyes üzemben takarékosabban működő hibrid RAV4 annyira más karakterű autó, hogy a Countrymannel szemezőknek nem igazán alternatíva.

Hibrid MINI: füstmentesen, hátsókerék-hajtással 104

Elöl a benzines motor hajt, hátul az elektromos, teljes összhangban. Hibridként az 1660 kilós autó viszonylag sokat fogyaszt, árammal tankolva viszont olcsón eljárhatunk vele

A fogyasztás teljesen használatfüggő. Annak, aki tudja tölteni és nem megy 25-30 kilométernél többet naponta, szinte csak az áramdíjjal kell számolnia. Hosszabb utakon, hibridként használva sokkal kevésbé meggyőző az autó. Ilyenkor van egy akkucsomaggal súlyosbított, nehéz és elég rossz légellenállású aszfaltterepjárónk, amely százon 7,8 litert fogyasztott alattunk, nem hajszolva.

Értékelés

Mint a jó dolgok általában, a MINI Cooper Countryman S E All4 is sokba kerül, extrákkal együtt a nagyobb elektromos hatótávú és jóval tágasabb Outlander ára alacsonyabb, sőt, még a donor 225xe alapára is lejjebb indul. De a Countryman a hibrid hajtáslánccal kerek és szerethető autó, valódi prémiumtermék és ha valóban kihasználjuk a konnektoros újratöltési lehetőséget, városban elhanyagolható költséggel használható.

Mellette – Ellene
 
 • Vidám kisugárzás
 • A részben füstmentes használat lehetősége
 • Kiváló gyorsulás
 • Eltalált kormányzás
 • Kényelmes ülések, szép bőrkárpittal
 • Jó fékpedálérzet
 • Elegáns, szépen kivitelezett utastér
 • Kitűnő menürendszer
 • A zöld rendszámmal járó előnyök
 
 • Zavaró szélzúgás autópályán
 • Bárdolatlanul működő, háromhengeres benzines
 • Gyenge utastéri variálhatóság
 • Hibridüzemben viszonylag magas fogyasztás
 • Borsos vételár