Bársonyos forradalom. Mi van?!

 

 

 

Magyar felmenői vannak a kinti PR-es hölgynek
Magyar felmenői vannak a kinti PR-es hölgynek

Skoda Octavia: Új, de nem más

Magyar felmenői vannak a kinti PR-es hölgynek
A Superb lámpája lefelé, az Octaviáé fölfelé kunkorodik
Nyárra megjön az új 1,6 TDI-vel
1959-óta van Octavia, a név nyolcadikat jelent. A történet 1996-ban indult újra
Januárban érkezik a frissített Octavia
Körülbelül 400 ezer Ft lesz az 1,4 TSi felára az 1,6-os benzineshez képest
Kényelmes, tágas, ésszerű családi autó maradt
A ködlámpa megvilágítja bekanyarodáskor a mellékutcát. Az orron minden új
Követi a kanyar ívét a feláras xenon-fényszóró
Jó a gyorsulás az új 1,4 TSi-vel
Kicsit más a hátsó lámpa. A fordított C-betű Skoda-jellegzetesség
Nincs meglepetés
Csillagos ötös a csomagtér. Óriási, szabályos formájú, alja egy szintben van a lökhárítóval
Kényelmesek és jól tartanak az ülések
Két magas ember mögött is ilyen jó a lábtér
A középkonzol sokat változott
Vigyori a kormány, akár a Superbben
Jobb érzés forgatni az átalakított tekerőket a gyár szerint. Az ülésfűtés kapcsolója is ide költözött
Érintőképernyős a legdrágább rádió-navigációsrendszer combo
Sörautomata. Először beolvassa az útlevelünket a kiskorúak védelmében
Vörösréz, nagy tételben
Itt fő a sör. A nedűt régen a folyók-tavak jegével hűtötték a gyár alatti pincékben, ahogy Kőbányán is
Semmi broáf, csak a Pilzeni még érés közben van. A hordó a nyomásnövekedés miatt nyitott
Jedno pivo
Prazdroj a Pilsner Urquell cseh neve
Patinás a pilzeni sörgyár. Barna nincs
1842 óta létezik a Pilsner Urquell
Fotó megosztása:

Tényleg nagyon jó, csak az a baja, hogy Skoda – mondják többen is az Octaviáról, akik nem maguknak választották, hanem céges autóként járnak vele. Valóban vannak, akik itt tartanak, de az egykor keleti márka merev elutasítása egyre ritkább, ami nagyrészt az Octaviának köszönhető.Számomra elég meredeken a gyári sajtóanyag egyenesen a rendszerváltoztatással von párhuzamot: ami a Csehszlovákiának a bársonyos forradalom, az volt a Skoda idén 103 éves történelmében az újkori Octavia bemutatása. Tény, hogy a Skoda az 1996-ban debütált családi autóval lett ténylegesen vetélytársa a “nyugati” autógyáraknak.

Januárban érkezik a frissített Octavia

Januárban érkezik a frissített Octavia

1959-óta van Octavia, a név 8-adikat jelent történet 1996-ban indult újra

A név az 1959-től gyártott őstől ered. Az Octavia a nyolcat jelentő latin octo szóból származik, mert a konstrukciós sorban az a modell volt a 8-ik. Az autó úgy járt, mint szegény Horatius: a nagy költőnek is csak az ötödik (Quintus) jutott keresztnévként.

Ez a Skoda legfontosabb autója, súlya meghaladja az összeladások felét. Eddig több mint kétmillió készült a két generációból, a cseh üzemen kívül Kínában, Indiában, Ukrajnában, Oroszországban és Pozsonyban is gyártják.

A gyár szereti két kategória közé belőni az autóit, az Octavia ebben is tipikus Skoda. Kicsivel a kompakt kategória felett áll, de nem is középkategóriás autó, hasonló volt a Mitsubishi Carisma pozíciója.

A Superb lámpája lefelé, az Octaviáé fölfelé kunkorodik

A Superb lámpája lefelé, az Octaviáé fölfelé kunkorodik

 

Pilzen az ősforrás

Egy főre jutó sörfogyasztásban a csehek világelsők, mert a német átlagot a bajorok nem tudják annyira meghúzni, hogy országként vezessenek. Bohémián belül Pilzen, ahol az átdolgozott Octaviát vezettük, a sörfőzés egyik epicentruma. A helyi Pilsner Urquell egy bajor származású sörfőzőmester fejlesztése 1842-ből. Ha a Pilzenit Plzensky Prazdroj feliratos korsóban szolgálják fel, ne lepődjünk meg. Ez a cseh neve.

Prazdroj a Pilsner Urquell cseh neve

Prazdroj a Pilsner Urquell cseh neve

Alkoholmentes vagy – szintén nem létező – barna Pilsner Urquellt kérni olyan bárdolatlanság, amit még a külföldiektől is rosszul viselnek a helyiek. A nedű 92 százalékát adja a gyár alatt 100 méter mélyről felhozott különleges ivóvíz. A teljes munkafolyamat a maláta, a komló feldolgozásával, az erjesztéssel, a rézüstben történő főzéssel és a hűtéssel 22 lépésből áll. A serital öt hetet érlelődik a hordókban, mielőtt a palackozóüzem megtölt vele óránként 60 000 üveget.

Csillagos ötös a csomagtérre

 

 

Négy évvel bemutatása után a gyár rendesen felfrissítette az Octaviát. Sok facelift kimerül a drága présszerszámok módosítását nem igénylő kozmetikázásban, de itt az első sárvédő és lámpástul, maszkostul, lökhárítóstul az egész orr megváltozott, új a nagyobb külső tükör és kissé más lett a hátsó lámpa is.

Nem változott az igen tágas hátsó lábtér és a grandiózus méretű csomagtartó, benne szatyorakasztó kampókkal, padló alatti és oldalrekeszekkel. A középkonzol új és mostantól az új Superbéhez hasonlít a kormány közepén vigyorgó krómcsík.

A középkonzol sokat változott

A középkonzol sokat változott

TSi: Turbós és takarékos

A kétliteres szívómotort leváltó turbós 1,8 TFSI-n kívül az Octavia megkapja az 1,4 TSi benzines turbómotort is, amely 122 lóerős és más autókban dicsértük már eleget. Ezt a motorváltozatot vezettük Combiként, de nem a hétfokozatú DSG-automatával, hanem a hatgangos és remek kézi váltóval.

Megejtő csendben hasítottunk az autóval, a halk motorból a feltöltéssel kijön annyi erő, hogy autópályán és a dimbes-dombos részek kaptatóin is rendesen gyorsult a fehér kombi. Normál tempóval közlekedve 7,5 literes fogyasztást mért a fedélzeti számítógép. A kedvező fogyasztás ellenére jó volna ebből is egy autógázos Dual-modell, de vegyes üzeműt csak a szívó benzinesekből lehet kapni.

Az igényesen konstruált, hátul is független felfüggesztés messze veri az átlagost, edzett gyomrú kollégámmal jót autóztunk a nyugat-csehországi dombok között. A kellemesen komfortos rugózás ellenére az Octaviát gátlástalanul el lehetett fordítani fékezés nélkül, de a kényelmes és rendesen tartó ülésekben utasként üldögélni is jó volt.

Péter és a kedvenc Octavia

Kutatások alapján az Octaviát az átlagosnál ifjabb, képzettebb és jobban kereső emberek veszik. A 60 év feletti és a 8 általánosnál kevesebbet végzett csoportok részesedése elhanyagolható. Hazánkban a tipikus Octavia-tulaj, akit nevezzük Péternek, egy szellemi munkát végző diplomás férfi. 30-39 év közötti, szabadidejében gyakran eljár otthonról és városban, de nem Budapesten él. Böröcz Balázs, az importőr Skoda-termékmenedzsere segítségével kikerestük Péter kedvenc Octaviáját.

Nyárra megjön az új 1,6 TDI-vel

Nyárra megjön az új 1,6 TDI-vel

Az idén szeptemberig eladott 927 Octavia Tourral szemben az aktuális modellből 2905 fogyott. Ezen belül a ferdehátúból két és félszer annyi talált gazdára, mint Combiból. Körülbelül az eladások negyedét adja az 1,4-es benzines és az 1,9-es TDI, 35-40 százalékos részesedésével az egy-hatos vezet. A modellek között aktuálisan az ülésfűtést és alufelnire szerelt téli gumit is nyújtó Winter az első, így statisztikailag Magyarország idei lieblingje a ferdehátú Octavia Winter 1,6.

 

Dízelfronton kavarás van, mert az 1,9 TDI hónapokig húzza csak. Nyár elején megjelenik helyette a közös nyomócsöves 1,6 CR TDI. Ugyanúgy 105 lóerős lesz és ebből születik a csökkentett fogyasztású Octavia Greenline. A Skoda mérlegeli, hogy ne csak a dízelekből legyen Greenline, hanem a benzines motorokkal is, de erre inkább a Fabiából készülő 1,2 literes turbóval van esély.

Ár október végén, autó januártól

A felfrissített Octavia csak januárban jön meg hazánkba, de október 27-től, az előértékesítés indulásától nyilvánosak lesznek az árak. Ezzel kapcsolatban van egy jó és egy rossz hírünk. A listaárak minden bizonnyal nem nőnek, bár a felszereltség bővül biztonsági és kényelmi tételekkel.

Rossz hír, hogy az 1,4 TSi felára nagyjából 400 ezer forint lesz az 1,6-oshoz képest, amely annyira ósdi, hogy a szabvány szerint többet fogyaszt az RS 200 lóerős turbómotorjánál. Pedig az importőr keményen alkudott, mert első körben a gyár ennél sokkal többet akart.

Kár érte, a SEAT-ok és a Golf VI esetében 150 000 forintnál nem magasabb a felár, ami röhejesen kevés a két motor közti különbséghez képest.

Csillagos ötös a csomagtér. Óriási, szabályos formájú, alja egy szintben van a lökhárítóval

Csillagos ötös a csomagtér. Óriási, szabályos formájú, alja egy szintben van a lökhárítóval

Várhatóan még a jelentős árkülönbség ellenére is 5 hónapot kell majd várni az 1,4 TSi Octaviákra, mert VW konszern-szinten nem gyártanak eleget a kis turbómotorból.

A várható felszereltség

A Classic alapmodell felszereltsége aktív első fejtámlákkal bővül, ami mostantól minden Octaviában széria. A Classicban lesz négy légzsák, manuális légkondicionáló, elöl motoros ablak, egy alap CD-s rádió és távirányító nélküli központi zár. Az Ambiente-szinttől a modellfrissítéssel alapáron jár a menetstabilizáló elektronika (ESP), a függönylégzsák, a nagyobb rádió, a hátsó könyöklő és sok más.