Vezettük: Skoda Octavia Combi 4x4 - Ellenszélben
Vezettük: Skoda Octavia Combi 4x4 - Ellenszélben

Vezettük: Skoda Octavia Combi 4×4 – Ellenszélben

Vezettük: Skoda Octavia Combi 4x4 - Ellenszélben
Itt nem a Fabia WRC zúzott el. Havon komoly élménytartalma van minden percnek az Octavia 4x4-ben
580 és 1620 liter közötti a csomagtartó térfogata, ami szemernyit sem csökkent az elsőkerekes Octaviához képest. A 660 kilós terhelhetőség is kiemelkedő
Hazánkban 2200 új Octaviára idén várhatóan csak 300 Octavia Combi jut - mondta Méhn Imre Skoda márkaigazgató. A 4x4-es autók aránya még sokkal csekélyebb lesz
Rossz út csomaggal 2,5 milliméteres védőlemez óvja a hajtásláncot, az alváz egy része szintén burkolt
Vezettük: Skoda Octavia Combi 4×4 – Ellenszélben 34
Vezettük: Skoda Octavia Combi 4×4 – Ellenszélben 35
Vezettük: Skoda Octavia Combi 4×4 – Ellenszélben 36
Vezettük: Skoda Octavia Combi 4×4 – Ellenszélben 37
Vezettük: Skoda Octavia Combi 4×4 – Ellenszélben 38
Vezettük: Skoda Octavia Combi 4×4 – Ellenszélben 39
Vezettük: Skoda Octavia Combi 4×4 – Ellenszélben 40
Vezettük: Skoda Octavia Combi 4×4 – Ellenszélben 41
Vezettük: Skoda Octavia Combi 4×4 – Ellenszélben 42
Vezettük: Skoda Octavia Combi 4×4 – Ellenszélben 43
Vezettük: Skoda Octavia Combi 4×4 – Ellenszélben 44
Vezettük: Skoda Octavia Combi 4×4 – Ellenszélben 45
Vezettük: Skoda Octavia Combi 4×4 – Ellenszélben 46
Vezettük: Skoda Octavia Combi 4×4 – Ellenszélben 47
Vezettük: Skoda Octavia Combi 4×4 – Ellenszélben 48
Vezettük: Skoda Octavia Combi 4×4 – Ellenszélben 49
Vezettük: Skoda Octavia Combi 4×4 – Ellenszélben 50
Vezettük: Skoda Octavia Combi 4×4 – Ellenszélben 51
Vezettük: Skoda Octavia Combi 4×4 – Ellenszélben 52
Vezettük: Skoda Octavia Combi 4×4 – Ellenszélben 53
Vezettük: Skoda Octavia Combi 4×4 – Ellenszélben 54
Fotó megosztása:

Ki gondolta volna, hogy egyszer villogó szemmel, kalapáló szívvel ügetek, gyakorlatilag futok vissza egy 105 lóerős dízel kombihoz, hogy még egy kört mehessek vele.

A Skoda Octavia Combi tényleg nagyon jó autó, de lelkesedésemet speciális körülmények gerjesztik: Finnországban vagyunk, az autó négykerék-hajtású, és nemsokára újra beszabadulhatok vele a havas tesztpályára.

Lappföldön még akkor is ideálisak a körülmények egy 4×4-es autó kiismeréséhez, ha éppen 10 napja olvad a hó és a jég a rekordgyanús hőségtől. Nappal a megszokott mínusz 10 fok helyett plusz 1-5 fok volt, de a hótömeg dacolt a tavasszal.

Jó sorsunk a Test Worldbe vezetett bennünket. Ez a hó- és jégparadicsom a sarkkörtől északra található, ott, ahol a családanyák az öreg kombi Volvókat szebben terelik a havon, mint itthon sok licenszes pilóta a versenyautót.

Nem valószínű, hogy ez volna a döntő érv az Octavia 4×4 mellett, de kikapcsolt ESP-vel jeges felületen nagyon könnyen lehet vele keresztben autózni. Visszafordulásnál nem haragszik, ha megkínáljuk kézifékkel, majd teli gázzal ezt kiteljesítjük olyan farolássá, amilyenre csak 4×4-es autók képesek.

Ehhez elég sok hely kell, mert az Octavia nem az a fenekét azonnal eldobó gépezet, amelyben a félelem lényegi eleme az élménygyűjtésnek. Jeges felületen csak akkor állt keresztbe, ha nagyon kitartóan nyomtuk a gázt, de ha ragaszkodunk hozzá, a dízelmotor nyomatéka hármasban is túlforgatja mind a négy kereket.

Egy összkerekes családi kombiban mégsem azt érdemes meglátni, hogy mennyire jó játék keresztbe menni vele. A Haldex kuplungos 4×4-es hajtáslánc pont akkor segít sokat, amikor nehézségeink támadnak.

Könnyebb lesz például utánfutót vontatni és az ember jórészt függetlenné válik a hókotróktól. Akkor is kényelmesen autózhatunk, amikor a többiek hólánccal görcsölnek, hogy egyáltalán el tudjanak indulni. A 4×4 nemcsak hóban, sárban, földúton, esőben vagy vontatáskor jön jól.

Oldalszélben jobb az iránytartás, kanyarban stabilabb az autó, síkos úton javul a gyorsulás és a gumik is egyenletesebben kopnak, ami főleg a nyomatékosabb dízel modelleket érinti.

Az Octaviában továbbra is Haldex-kuplung vezérli a hátsó kerekek hajtását. A svéd Haldex-rendszer elektronikus vezérlésével összetettebb és fejlettebb, mint az amúgy jól működő sima viszkokuplung.

A viszkokuplungban az első és a hátsó tengely közötti fordulatszám-különbségből keletkező hőtől válik sűrűbbé a tengelykapcsolóban lévő viszkózus folyadék, és a folyadék nagyobb ellenállása préseli össze a hátsó hajtást beindító lamellákat.

A hátsó differenciálművel egybeépített második generációs Haldex-kuplungban két elektronikusan vezérelt szivattyú állítja elő lamellák egymáshoz szorításához szükséges nyomást. A szivattyúk csak akkor működnek, ha az első kerekektől jövő bemenő és a hátsó kerekekhez kihajtó tengely fordulatszáma eltér.

A haldexes összkerék-hajtás nagy előnye, hogy jól kiszolgálja az autó uralásában segítő összes elektronikus rendszert. Az Octavia 4×4-ben ESP, ABS, elektronikus fékerő-elosztó, fékasszisztens, kipörgésgátló, a kipörgő kerekeket fékező elektronikus “differenciálzár” és visszakapcsoláskor motorfék üzemben a kerek blokkolását megakadályozó MSR (Motor-Schleppmoment-Regelung) is van.

Könnyű együtt élni az Octavia aktív biztonsági arzenáljával, mert a felsorolt rendszerek nagyon harmonikusan és olajozottan dolgoznak.

Nagyobb lett az új Octaviában a Haldex-tengelykapcsoló olajtöltete, amivel a rendszer karbantartási periódusa 60 000 kilométerre nőtt. A kuplung 98:2 és 2:98 közötti arányban képes elosztani nyomatékot a két tengely között.


Imponáló a Haldex-kuplung reakcióideje is: egy kerékfordulat idején belül hátraadja a nyomatékot. Fékezéskor azonnal old az éppen aktív 4×4-es hajtás, ami az ABS működése szempontjából üdvös.

A ma Octavia Tournak hívott első generációban még csak a 4×4-es Octaviának volt független a hátsó kerékfelfüggesztése. A Golf V alapú új Octaviában az első- és az összkerék-hajtásúakban is benne van az egy hossz és három keresztlengőkaros hátsó futómű.

Lényeges az előrelépés a csomagtartó méretében. 548 helyett az elődmodellben csak 448 literes volt az összkerekes Octaviák csomagtere. Az új 4×4-es kombiban sikerült megőrizni az 580 litert, a 60 literes tank pedig még nagyobb is lett valamivel.

Egy 105 lóerős 1.9 PD TDI dízelmotor és egy szintén közvetlen befecskendezéses 2.0 FSI benzines apasztja a tankot, erősen eltérő mértékben. A benzinesnek alig van esélye, de ettől még nem rossz motor, amolyan derék közepes.

Azt a sportosságot vagy élénkséget, amit régebben egy kétliteres motorhoz és 150 lóerőhöz társítottunk, a 2.0 FSI messze nem hozza. Többek között azért nem, mert az Octavia Combi 4×4 önsúlya 1430 kg. Csendesen és egyenletesen jár, normálisan gyorsul, feltűnésmentesen teszi a dolgát.

Sokkal több érv szól a variálható lapátgeometriájú turbós TDI mellett. Nyilván nem olyan kulturált, mint az FSI, de kisebb fordulaton jóval nagyobb nyomatékot ad le és szintén megfelel az Euro 4-es károsanyag-kibocsátási normának. A 105 lóerővel és 250 Nm forgatónyomatékkal országúton egyszer sem éreztük gyengének.

Gyári adatok szerint a TDI városban majd 4 literrel, vegyesen pedig 2,5 literrel kevesebbet fogyaszt az FSI benzinesnél. A hatfokozatú kézi váltó finomsága és a 660 (!) kilós terhelhetőség mindkét motorváltozattal egyformán pozitív vonás.

Magyarországon stabilan elhanyagolható az összkerekes autók részaránya. Várhatóan az Octavia Combi esetében sem lesz ez másképp, pedig az autó bőven tud mindent, amit egy 4×4-es családi autótól elvárhatunk.

Nem lesz könnyű dolga a Skoda értékesítőknek, ha a 4×4-es hajtás többletköltségét kell megmagyarázniuk. A 2.0 FSI motor esetében az Octavia Combi Elegance 1 165 000 forinttal kerül kevesebbe elsőkerék-hajtással.

Majdnem ilyen durva a 4×4-es felár a dízel kombi esetében is: egy 1.9 PD TDI Elegance kombi árához 1 073 000 forintot kell hozzászámolni, hogy megrendeljük a 4×4-es dízel kombit.

Akinek az árkülönbség nem gond, ha létezik egyáltalán ilyen vásárló, mindenképpen fontolja meg a négykerék-hajtást. A fogyasztáskülönbség nem vészes, hiszen a Haldex-kuplung csak akkor ad hajtást hátra, ha szükség van rá. Gyári adatok szerint a 4×4-es dízel Octavia Combi felszereltségtől függően 5-6 decivel fogyaszt többet.

Tény, hogy Magyarországon az év legnagyobb részében nem jellemzők a hóakadályok, de jöjjön még egy érv. Az összkerék-hajtás vitathatatlanul komoly adu az aktív biztonságban, és egy eredendően családi autóban a biztonság a döntő.