Bekötöd magad, ha a volán mögé ülsz? És az anyósülésen? Na és hátul? Magyarországon persze erre a törvény is kötelez, de ez még soha senkit nem tartott vissza attól, hogy ótvaros ostobaságot csináljon. Szóval hacsak a vallásod nem tiltja… de igazából akkor is, hiszen törvény írja elő, meg a józan ész: nézd meg az alábbi videót, amely az IIHS (Insurance Institute for Highway Safety, azaz közúti biztonsági biztosító intézet) utasbiztonsági tesztjéről készült.

A lényeg pedig ez: 56 km/óránál nyolcszor annyi az esélye a súlyos sérülésnek, ha öv nélkül utazol hátul, mint ha bekötöd magad. De ez még semmi: kétszer akkora az esélye annak, hogy az ütközésbe belehal a vezető, ha mögötte bekötetlen felnőtt utazik. Miért? Ezért:

Szimpla ügy: amint a vezető feje és felső teste közeledik a programozottan nyíló légzsákhoz, te jössz hátulról nagy dérrel-dúrral, és rátolod őt a kormányra. Az külön szép, hogy a hátsó bábu utána majdnem kirepül a tetőn keresztül – ha meg nincs napfénytető, kitöri a nyakát a fémlemezen.