12 autó töréstesztje
12 autó töréstesztje

12 autó töréstesztje

12 autó töréstesztje

12 autó töréstesztje
A nemrégiben Év Autója címmel kitüntetett Peugeot 307-es 30 pontot és négy csillagot kapottTovábbi képek
Megrogyott és csúnyán leszerepelt az Alfa 147 a frontális teszten. Oldalvédelme viszont 100 százalékos lett, így összejött 3 csillag
Fotó megosztása:

Összesen 12 autó biztonságosságát vizsgálta az EuroNCAP négy különböző kategóriából. A nagy családi autók közt szerepelt a nemrégiben felfrissített BMW 3-as, a Citroen C5, a tavaly bemutatott Ford Mondeo, a Hyundai Elantra, a lassan nyugdíjba vonuló Peugeot 406-as, a Skoda Octavia, az Opel Vectra és a Volvo S60-as.

Ebben a kategóriában a Citroen C5-ös érte el a legjobb minősítést. Összesen 31 pontot szerzett és ezzel négy csillagot érdemelt ki. Bár a francia nagyautó töréstesztje nem ment teljesen zökkenőmentesen, ugyanis az első tesztelésre kapott példány ajtaja kinyílt, így rontotta volna a minősítést. A következő autó már hibátlannak bizonyult. A tesztelők szerint frontális ütközés után nagy túlélő tér maradt az utasoknak és a lábaknak is. Az ajtó könnyedén nyitható. A vezető mellkasa nekiütődhet a kormánynak, ami súlyos sérüléseket okozhat. Szintén négy csillagos lett a BMW, a Mondeo, az Octavia és a Volvo S60. Három csillagot kapott a hamarosan utódot kapó Opel Vectra és a Peugeot 406-os, továbbá a Hyundai Elantra.

Az alsó középkategóriás autók közt két autót vizsgáltak most, az Alfa Romeo 147-est és nemrégiben Év Autója címmel kitüntetett Peugeot 307-est. A francia autó utascellája gyakorlatilag sértetlen maradt a frontális ütközés alatt, a vezető ajtaja könnyen nyílt. A vezető mellkasa nekiütődhet a kormánynak, az utas feje pedig az A-oszlopnak. A tesztelők pozitívan értékelték, hogy az utas oldali légzsák kikapcsolható, és a kikapcsolt állapotra figyelmeztető lámpa jól látható. A 307-es 30 pontjával 4 csillagos minősítést kapott.

Az Alfa alsó középkategóriás autója csak 21 pontot szerzett az összesen megszerezhető 33-ból, így csak három csillagot érdemelt. A frontális ütközésre adható 15 pontból mindössze hármat kapott a 2001-es Év Autója. A vezető súlyos sérülésveszélynek van kitéve, a karosszéria megrogyott. Oldalütközésben viszont kitűnően szerepelt az Alfa, amit a 18/18 pont jól mutat.

Az egyterűek közt egyedül a Honda Stream szerepelt, a kisautók közt pedig a Rover 25-ös. A Honda Stream 26 pontjával négy csillagot szerzett. Kiemelkedő eredménye, hogy a Civichez hasonlóan a Stream is három csillagot szerzett a gyalogosvédelmi minősítésen, míg a többiek csak kettőt. Mivel a Stream a nemrégiben vizsgált Civictől kölcsönzi legtöbb biztonsági elemét, így hasonlóan jól vizsgázott.

A Rover 25-ös három csillagos minősítést kapott 17 megszerzett pontjával.


12 autó töréstesztje 9

További képek