A Hyundai Santa Fe a legbiztonságosabb szabadidőautó az IIHS szerint 1

A Hyundai Santa Fe a legbiztonságosabb szabadidőautó az IIHS szerint

A 10 autó közül három teljesen új modell szerepelt. 2001-es a Hyundai Santa Fe, a Toyota Rav 4 és a Ford Escape (utóbbi hazánkban Ford Maverick és Mazda Tribute néven ismert). A másik hét modell a Subaru Forester, a Jeep Wrangler, a Suzuki Grand Vitara, Kia Sportage, Honda CR-V, Jeep Cherokee, Isuzu Rodeo Sport.

A törésteszt értékelésében a Hyndai Santa Fe bizonyult a legjobbnak, tőle alig maradt el a japán összkerékhajtású szabadidőautó, a Subaru Forester. Mindkét autó jó minősítést ért el. Az újdonságok közül a Toyota kielégítő minősítést szerzett, míg a Ford minősítése kielégítő. Leggyengébb eredményt az Isuzu terepjárója érte el, gyenge minősítést kapott.

Az IIHS töréstesztjén 64 km/órás sebességgel vezetik falnak az autókat, 40 százalékos átfedéssel. A fal deformálódásra képes, alumíniumból készült és méhsejt szerkezetű. Hat kategóriában értékelik a teszt eredményeit, melyek a következők: utascella szerkezete; sérülések mértéke: fejen/nyakon, mellkason, bal és jobb lábon; övrendszer; tesztbábu mozgása. Az egyes kategóriákon belül négy eredményt lehet elérni: jó, elfogadható, kielégítő és gyenge. A végső eredményt a hat kategória eredmény alapján számítják ki, és itt is a négy végső minősítés lehetséges.