1895. december 28-án tartották Párizsban az első belépőjegyes filmvetítést. Nem sokkal később a motor hajtotta automobil is kedvelt szereplője lett a mozgóképnek, onnantól százával lehetne csipegetni a mozi – és a nagyjából 80 éves televíziózás – történetének idióta autós jeleneteiből. Tíz film(részlet)en keresztül megpróbáltuk összeszedni a legkínosabb sablonokat.

10. Fantomas

Az utóbbi félszáz év egyik meghatározó filmes hülyesége a repülő autó. A 60-as évek közepének kultikus francia krimijében a címszereplő Fantomas csodaszép Citroen DS-éből legalább szárnyak bújtak ki oldalra, abból újabb szárnyak, hátul pedig előbukkant valami hajtóműféleség. Végül a maszkos mesterbűnöző kifutópályára hajtott, és onnan szállt fel, autójának pedig igazi, repülős hangja volt.

9. Knight Rider

Ebben a népszerű tévés sorozatban kezdtek halmozódni a sületlenségek, bár a beszélő KITT sofőr nélküli száguldását némi jóindulattal a közeljövő önvezető autói előképének is tekinthetjük. Neki már szárnyak sem kellettek: csak átrepülte David Hasselhoffért a börtön kerítését, felvette az udvaron petangozó sármos gazdáját, és már repültek is a szabad élet felé.

8. Dr. No

Bocsánat, hogy Bond garázsából ezúttal rakétákat kilövő, víz alatt úszó Aston Martin helyett egy Sunbeam Alpine került be válogatásunkba, de ebben a közel 2 percben több, igazán hülye sablont használtak a filmesek. Az autót vezető főhős jobbra-balra mozgatja a kormányt egyenes haladás közben, igazi klasszikus a mögé vetített háttér, köves úton is veszettül csikorognak a gumik, és a gonoszok autója természetesen felrobban a szakadékban. Még mielőtt leérne, és persze az utastere.

7. Blues Brothers 2000

Filmes tömegbalesetnél mi más is lehetne a fő szempont, mint az összetört járművek natúr darabszáma. A sokak által ismert alábbi jelenet 1998-as forgatásakor sikerült talán azóta is rekordnak számító rendőrautót egymásra dobálni.

6. Matrix – Újratöltve

Az autós üldözések két klasszikus eleméből egyszerre építkezik a kultfilm eme 4 és fél perce. Egyrészt a jó emberek gyorsabb, könnyebb személyautója képtelen lehagyni a gonosz üldözők lassabb, nehezebb járművét (ami ugye fekete, lásd előbb is a Bond-mozit). Másrészt a zsiványok ezer meg millió tölténnyel szitává lövik a menekülő járművet, de persze a hősök érintetlenek maradnak. Így kell ezt!

5. Bollywoodi rémálom

Kezdünk bedurvulni, amint azt az indiai kasszasikereket még nem ismerők mindjárt meglátják, autós jelenetekben az ottani filmgyártók előtt nincsenek határok. A menekülő lépcsőshátú Swiftet egy görkorcsolyás fazon üldözi hajóhoroggal a kezében – a többi filmtörténelem.

4. Halálfutam

Semmiképpen nem hagyjuk ki az átalakított, páncélozott, felfegyverzett, gyilkos pengékkel toldott tengelyű járműveket sem összeállításunkból. Ha egy filmben csak ilyenek versenyeznek, és a főszereplője Mr. Statham, szívből ajánljuk mindenkinek – messziről kerülje az alkotást.

3. Végső állomás 2. (+18)

A 2003-as thriller, ahogyan ez a jelenete is, korhatáros. Csak nagykorúak nézzék meg azt a balesetet, amiben minden a lehető legszerencsétlenebbül alakul: ráborul a kávé az egyik sofőr lábára, leesik a 60 centis átmérőjű, 20 méteres farönk a kamionról, saját motorja nyomja agyon a motorost, beszorul a fékpedál alá az ásványvizes flakon, így nem lehet fékezni, és még sorolhatnánk. Csak 18 éven felülieknek!

2. Singham

Szóba került e cikk ötletének felmerülésekor a Cobra 11 valamelyik autós törés-zúzásos bűnöző elkapása, de én csak legyintek a németekre. A Hawaii Five-0 indiai remake-jének főhőse más szinten űzve az ipart gyűjti be a rosszfiúkat. Egészen magas szinten.

1. Halálos iramban 8.

Könnyed levezetésként tekintsük meg közösen a Fast and Furious 8. szerény előzetesét. Elődeiből klasszikus hülyeség a 7-ik, 8-ik, 9-ik fokozatba kapcsolás egy-egy gyorsulós/üldözős jelenetnél, de hol vagyunk már ettől. Manapság nem mondható autós filmnek, amiben nem egy tengeralattjáró üldöz négykerekűeket, de más idiótaságokból is ízelítőt ad a trailer.